Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Trendrapporten 2014: Hemkära örebroare drömmer om självförsörjande hushåll och urban gardening

En villa på landsbygden nära natur och grönområden är en dröm för många örebroare. Även närhet till serviceinrättningar och jobb är viktigt vid val av ett framtida boende, det uppger 49 respektive 47 procent. När örebroarna dessutom siar om kommande boendetrender står det klart att urban gardening och självförsörjande hushåll är framtiden. Detta och mycket mer avslöjas i den tredje upplagan av Trendrapporten från Svensk Fastighetsförmedling.

För tredje året i rad presenterar Svensk Fastighetsförmedling Trendrapporten, en rapport där svenskarna, däribland örebroarna, har gett sin syn på framtidens boende. Totalt har 2 757 personer svarat på frågor inom fem teman: boende, inredning, ekonomi, teknik och miljö samt familjeliv.

När örebroarna får säga sitt om deras framtida boende står det klart att villan är det absolut främsta drömboendet, det svarar mer än varannan person. På andra plats kommer hyresrätten som drygt en av tio, 13 procent, gärna ser som sitt framtida boende. Sett till vart drömboendet ska ligga, visar det sig att örebroarna är hemkära. Mer än varannan vill nämligen bo kvar i sitt hemlän i framtiden, och då gärna på landsbygden.

– Det är glädjande att så många örebroare är lojala mot sitt hemlän och vill bo kvar här i framtiden. Det beror nog i stor utsträckning på att vi har ett gediget utbud av kultur, idrott, jobb och universitet här. Örebroarna värnar mycket om sin fritid och de kan få sitt livsmäte mättat med allt som Örebro har att erbjuda, säger Fredrik Sevelin, franchisetagare på Svensk Fastighetsförmedling i Örebro.

Örebroarnas dröm – självförsörjande hushåll
Något som varit genomgående i årets Trendrapport är att svenska folkets hjärtan allt mer klappar för miljön. När örebroarna får ange vad som bör bli standard i framtidens hem hamnar egen energiförbrukning högst upp på listan. Främst är det solkraft som örebroarna vill värma upp hemmet med. Det svarar 69 procent.

Att bli självförsörjande är något som ligger varmt om hjärtat hos örebroarna. Närmare hälften, 49 procent, skulle vilja ha ett självförsörjande hem med egen djurhållning och trädgård där de kan odla sina grönsaker och grödor. Örebroarna är dessutom beredda att betala extra för att få en trädgård i sitt framtida boende, det svarar 47 procent. Den siffran är högst bland alla länen. Att plantera tomater på tomten är dock främst förunnat husägare och svårare för personer boende i storstäder. Kanske är det därför många örebroare, 39 procent, tror att urban gardening, stadsnära odling på balkonger och innergårdar, är en trend som kommit för att stanna.

Andra exempel på intressanta fakta i Trendrapporten 2014:
·  Sex av tio örebroare vill helst bo nära natur och grönområden

·  40 procent av örebroarna vill att bredband via fiber ska bli standard i framtidens hem. Endast egen elförsörjning är mer populärt, något som hela 51 procent vill ha.

·  20 år – så gamla ska barnen vara när de flyttar hemifrån. Det anser 42 procent av örebroarna.

·  Sex av tio örebroare, 59 procent, vill inte att föräldrar och svärföräldrar ska flytta in när de är för gamla för att bo själva.

·  27 procent av de svarande föredrar amorteringskrav på sina framtida lån, endast fem procent vill behålla det nuvarande bolånetaket.

·  18 procent vill ha en mobil robot som hjälper till med städning och matlagning i hemmet.

Om Trendrapporten 2014
Trendrapporten 2014 baseras på resultatet från en statistiskt säkerställd undersökning som har genomförts av undersökningsföretaget NORM (Norm Research & Consulting AB) på uppdrag av Svensk Fastighetsförmedling. Undersökningen genomfördes online, via en så kallad accesspanel, i mars 2014. Urvalsramen för respondenterna är boende i Sverige mellan 18 och 65 år. Undersökningen är riksrepresentativ och representerar ett genomsnitt av befolkningen för de aktuella målgrupperna. Resultatet är nedbrytbart i bakgrundsvariablerna ålder, kön och län. 

Totalt har 2 757 intervjuer fördelat över hela Sverige genomförts. För att säkerställa att basen av respondenter i de respektive länen är riksrepresentativ har vi valt att öka antalet intervjuer i Stockholm, Västra Götaland, Skåne, Östergötland, Västerbotten, Jönköping, Halland, Örebro, Gävle och Dalarna. Anledningen till att dessa län valts ut beror på att de är Sveriges största län. Undantaget är att Uppsala strukits och ersatts med Västerbotten för att ge en bättre spridning över landet.

För ytterligare information och ett komplett exemplar av Trendrapporten, kontakta:
Jonas Wahlström, franchisetagare på Svensk Fastighetsförmedling i Örebro
Telefon: 0702-89 88 89
E-post: jonas.wahlstrom@orebro.se

Följ oss gärna på:
www.svenskfast.se
www.mynewsdesk.com
facebook.com/svenskfast
twitter.com/#svenskfast
instagram@svenskfast

För att ladda ned rapporten som pdf, gå in på: http://www.svenskfast.se/Templates/Page____9923.aspx

Ämnen

Kategorier


Svensk Fastighetsförmedling är en av de ledande fastighetsmäklarkedjorna i Sverige och ingår i Swedbank Franchise. Kedjan har idag 1 200 medarbetare fördelade på cirka 230 bobutiker runt om i Sverige. Bobutikerna drivs av kedjans 160 franchisetagare. Under 2013 förmedlade Svensk Fastighetsförmedling 29 500 villor, fritidshus och bostadsrätter samt kommersiella fastigheter, rörelser och lantbruk till ett förmedlingsvärde av 50 miljarder kronor.

2013 placerar sig åter igen Svensk Fastighetsförmedling i toppskiktet med en tredje plats i employer branding-företaget Universums årliga undersökning ”Sveriges bästa arbetsgivare”. I Sveriges bästa arbetsgivare är det företagets egna medarbetare som betygsätter sin arbetsgivare.
Läs mer på svenskfast.se.

Kontakter

Henrik Freudenthal

Henrik Freudenthal

Presskontakt Kommunikationschef 070 225 98 22
Kaisa Lundberg

Kaisa Lundberg

Presskontakt PR & Communications Specialist 070-7898821
Erik Wikander

Erik Wikander

Presskontakt Vice VD 073-059 33 01
Liza Nyberg

Liza Nyberg

Presskontakt VD 0763-010 904
Jörgen Lundgren

Jörgen Lundgren

Presskontakt Fastighetsmäklare Umeå 070-374 82 28
Eddy Löjdkvist

Eddy Löjdkvist

Presskontakt Franchisetagare, Fastighetsmäklare 08-545 785 70
Anders Lundgren

Anders Lundgren

Presskontakt Franchisetagare och fastighetsmäklare Mölndal Villor och bostadsrätter i Göteborg/Mölndal 0709-629165
Jennie Skogsborn Missuna

Jennie Skogsborn Missuna

Presskontakt CXO 073-152 46 50

Om Svensk Fastighetsförmedling

Svensk Fastighetsförmedling är Sveriges största rikstäckande och oberoende mäklarkedja. Vi är experter på den lokala bostadsmarknaden med 230 butiker och 1 250 medarbetare runtom i hela landet och i Spanien. Våra lokala butiker drivs av engagerade franchisetagare och koncernen ägs av över 700 medarbetare. Svensk Fastighetsförmedling har under flera år utsetts till en av Sveriges mest attraktiva arbetsgivare. Vårt fokus är att vara ledande idag och i framtiden. Under 85 år har vi skapat nya erbjudanden och utvecklat mäklarbranschen. 2021 förmedlade Svensk Fastighetsförmedling nästan 32 000 bostäder till ett värde av cirka 87 miljarder kronor. Koncernen består idag av Svensk Fastighetsförmedling och Ordna Bolån.

Svensk Fastighetsförmedling
Vasagatan 28
11120 Stockholm
Sverige