Följ Svensk Fastighetsförmedling

Trendrapporten 2018-2019 visar: Läget och bostäderna svenskarna egentligen drömmer om

Pressmeddelande   •   Sep 03, 2018 10:05 CEST

Trots att många flyttar in till storstäderna varje år är det inte vad svenskarna egentligen drömmer om. Tvärtom. Villa med sjötomt står högst upp på önskelistan. Det visar Trendrapporten 2018-2019 som Svensk Fastighetsförmedling nu lanserar. Samtidigt menar 28 procent att landsbygden är platsen för det riktiga drömboendet. En mellanstor svensk stad och skärgården följer därefter.

För sjätte gången presenterar Svensk Fastighetsförmedling Trendrapporten, som baseras på en riksrepresentativ undersökning från Kantar Sifo där svenskarna gett sin syn på framtidens boende. I år har över 2 500 personer svarat på frågor rörande ekonomi, bostadsbyte och ny teknik. Årets undersökning visar att svenskarnas riktiga drömboende ligger på den svenska landsbygden. Det uppger nästan var tredje svensk. Därefter är det att bo i en mellanstor stad och i skärgården flest drömmer om. Det säger 20 respektive 14 procent. Endast var åttonde menar att deras drömboende finns i en storstad.

Drömbostaden – en naturnära idyll
När svenskarna beskriver sitt drömboende är det ingen tvekan om att de flesta drömmer om en villa med sjötomt. Det menar nästan varannan svensk. Lägenhet i modern stil hamnar tvåa på listan, vilket 15 procent drömmer om. Motsvarande siffra i åldersgruppen 66 till 79 ligger på 24 procent. Bland de yngre är samtidigt äldre bostäder mer eftertraktade. 17 procent i åldern 16 till 29 år drömmer nämligen om att bo i sekelskifteslägenheter. Minst populärt är flytande bostäder i form av husbåtar.

– Trendrapporten visar att en villa med sjötomt på landsbygden är vad svenskarna egentligen drömmer om. Och de senaste åren har vi sett att kranskommuner kring storstäderna befolkas allt mer. Detta kan ses som ett mellansteg innan fler kanske förverkligar sin dröm om en bostad på landsbygden. Människor vill fortfarande ha närhet till centralt belägna arbeten, men man vill också bo nära naturen. Vi tror att denna trend kommer fortsätta växa sig allt starkare i takt med att pendlingsmöjligheterna ökar och infrastrukturen i Sverige förbättras, Tanja Ilic, vd på Svensk Fastighetsförmedling.

Här kan du läsa rapporten i sin helhet: 
https://issuu.com/svenskfast/docs/sv_fast_trend_digitalt_29aug18__3_


Om Trendrapporten 2018
Trendrapporten 2018-2019 är genomförd under maj och juni 2018 i form av en webbenkät via Kantar Sifo. 2 548 personer mellan 16 till 79 år deltog i undersökningen som är statistiskt säkerställd och riksrepresentativ. För att säkerställa att undersökningen även är statistiskt säkerställd på länsnivå har antalet intervjuer utökats.

Följ oss gärna på:
www.svenskfast.se
www.mynewsdesk.com
facebook.com/svenskfast
twitter.com/#svenskfast
instagram@svenskfast

Bilaga.

Var finns ditt riktiga drömboende?

Totalt
På svenska landsbygden 28 %
I en mellanstor svensk stad 20 %
I skärgården 14 %
I en svensk storstad 13 %
Vid Medelhavet/annat hav utomlands 12 %
I storstad utomlands 4 %
I fjällen/alperna 3 %
Annat 2 %
Vet ej 3 %

Vad beskriver bäst ditt drömhem?
Totalt
Villa med sjötomt 48 %
Lägenhet i modern stil 15 %
Röd stuga med vita knutar 11 %
Sekelskiftesvåning 7 %
Herrgård 6 %
Bondgård 5 %
Radhus 4 %
Husbåt 1 %
Vet ej 4 %

Svensk Fastighetsförmedling är Sveriges största rikstäckande och oberoende mäklarkedja. Det innebär att vi kan ta tillvara på våra kunders intressen helt utan påverkan från banker eller försäkringsbolag. Vi är experter på den lokala bostadsmarknaden med 230 bobutiker och 1 200 medarbetare runtom i hela landet. Bobutikerna drivs av kedjans 200 delägare och flera år i rad har företaget utsetts till en av Sveriges mest attraktiva arbetsgivare. Under 2017 förmedlade Svensk Fastighetsförmedling cirka 31 000 bostäder till ett värde av 67.6 miljarder kronor. I över 80 år har vi fått folk att känna sig hemma, vilket faktiskt gör oss till landets äldsta mäklarkedja. Det hade vi inte varit utan nöjda kunder. 2018 prisades vi för Bäst på Service i ServiceScore. Svensk Fastighetsförmedling – mäklaren med koll på läget sedan 1937.

Bifogade filer

PDF-dokument