Följ Svensk Fastighetsförmedling

Vänner och familj ovärderliga vid bostadsflytten

Pressmeddelande   •   Sep 30, 2014 08:00 CEST

Det är mycket som är positivt med att byta bostad – ett nytt hem betyder många gånger en nystart i livet. Men det är också förenat med mycket jobb och faktum är att mer än hälften av svenskarna tycker att själva flytten är det sämsta i samband med ett bostadsbyte. Städning hör inte heller till favoritsysslan när det vankas flytt. Kanske är det därför som var sjätte, 17 procent, tar hjälp av en flyttfirma och var femte, 21 procent, av en städfirma. Men alla måste inte betala för att få en hjälpande hand – vänner och familj ställer upp i mycket stor utsträckning när flytt står på schemat. Det visar Svensk Fastighetsförmedlings senaste Bobarometer.

Att flytta innebär oftast mycket jobb. Därför är det kanske inte så konstigt att bara fyra procent av de tillfrågade svarar att de själva sköter allt det praktiska med att packa, bära och köra i samband med flytten. De allra flesta är dock inte rädda för att be om hjälp. Varannan person, 50 procent, uppger att de får hjälp av vänner. 45 procent svarar att föräldrarna rycker in när det vankas flytt och 24 procent att det är syskonen som ger en hjälpande hand. Störst föräldrahjälp, 78 procent, får de som är i åldrarna 18-30 år.

Bobarometern visar också att närmare var sjätte svensk, 17 procent, köper sig fri från flyttbestyren genom att anlita en flyttfirma. De som i störst utsträckning tar in extern hjälp är stockholmarna – där är siffran 26 procent. I norra Sverige tar man däremot saken i egna händer, där är det endast nio procent som anlitar en flyttfirma.

Flyttstädning outsourcas av var femte
När bostaden väl är tömd följer flyttstädningen. Faktum är att varannan svensk, 50 procent, uppger att det värsta med att byta bostad är att behöva flyttstäda den gamla. Trots det väljer de allra flesta, 27 procent, att flyttstäda helt själva. Var fjärde, 25 procent, får hjälp av föräldrar. Även här är det mest de yngre som ringer mamma eller pappa. I åldersgruppen 18-30 år är nämligen motsvarande siffra 46 procent.

Bobarometern visar också att fler än var femte, 21 procent, anlitar en städfirma när det är dags att städa ur bostaden. Stockholmarna är allra flitigast med att anlita en städfirma – där är siffran 35 procent. Även när det gäller flyttstädningen är norrlänningarna de som är minst benägna att köpa sig fria från arbetet, bara 14 procent gör det.

– Ett bostadsbyte sker nästan alltid i kombination med att något stort har hänt i människors liv. Självklart betyder då närhet och hjälp av vänner och familj väldigt mycket. Speciellt ser vi att den yngsta åldersgruppen får hjälp med flytten av föräldrar i nästan åtta av tio fall. Där tror jag inte att det egentligen bara handlar om praktisk hjälp. För många är nog delaktighet i flytten ett sätt att hantera det faktum att barnen faktiskt håller på att lämna boet med allt vad det innebär, säger Dan Sjöholm på Svensk Fastighetsförmedling och fortsätter:

– Ska man se på det ur ett stereotypiskt perspektiv är det underhållande att stockholmarna är de som i störst utsträckning anlitar flyttfirmor jämfört med exempelvis norrlänningarna. Men det kan ju också bero på att en väldigt stor del av stockholmarna är inflyttade och har föräldrar och släkt på annat håll i landet. Att, som ungefär var femte person, anlita en städfirma kan många gånger vara ett skönt sätt att även undvika det direkta ansvaret för hur flyttstädningen genomförs. Då kan man slippa tråkiga diskussioner som kan uppstå om flyttstädningens utförande inte lever upp till förväntningarna hos de nya ägarna, avslutar Dan Sjöholm.

Svensk Fastighetsförmedling är en av de ledande fastighetsmäklarkedjorna i Sverige och ingår i Swedbank Franchise. Kedjan har idag 1 200 medarbetare fördelade på cirka 230 bobutiker runt om i Sverige. Bobutikerna drivs av kedjans 160 franchisetagare. Under 2013 förmedlade Svensk Fastighetsförmedling 29 500 villor, fritidshus och bostadsrätter samt kommersiella fastigheter, rörelser och lantbruk till ett förmedlingsvärde av 50 miljarder kronor.

2013 placerar sig åter igen Svensk Fastighetsförmedling i toppskiktet med en tredje plats i employer branding-företaget Universums årliga undersökning ”Sveriges bästa arbetsgivare”. I Sveriges bästa arbetsgivare är det företagets egna medarbetare som betygsätter sin arbetsgivare.
Läs mer på svenskfast.se.