Gå direkt till innehåll
Vänner och familj ovärderliga vid bostadsflytten

Pressmeddelande -

Vänner och familj ovärderliga vid bostadsflytten

Det är mycket som är positivt med att byta bostad – ett nytt hem betyder många gånger en nystart i livet. Men det är också förenat med mycket jobb och faktum är att mer än hälften av svenskarna tycker att själva flytten är det sämsta i samband med ett bostadsbyte. Städning hör inte heller till favoritsysslan när det vankas flytt. Kanske är det därför som var sjätte, 17 procent, tar hjälp av en flyttfirma och var femte, 21 procent, av en städfirma. Men alla måste inte betala för att få en hjälpande hand – vänner och familj ställer upp i mycket stor utsträckning när flytt står på schemat. Det visar Svensk Fastighetsförmedlings senaste Bobarometer.

Att flytta innebär oftast mycket jobb. Därför är det kanske inte så konstigt att bara fyra procent av de tillfrågade svarar att de själva sköter allt det praktiska med att packa, bära och köra i samband med flytten. De allra flesta är dock inte rädda för att be om hjälp. Varannan person, 50 procent, uppger att de får hjälp av vänner. 45 procent svarar att föräldrarna rycker in när det vankas flytt och 24 procent att det är syskonen som ger en hjälpande hand. Störst föräldrahjälp, 78 procent, får de som är i åldrarna 18-30 år.

Bobarometern visar också att närmare var sjätte svensk, 17 procent, köper sig fri från flyttbestyren genom att anlita en flyttfirma. De som i störst utsträckning tar in extern hjälp är stockholmarna – där är siffran 26 procent. I norra Sverige tar man däremot saken i egna händer, där är det endast nio procent som anlitar en flyttfirma.

Flyttstädning outsourcas av var femte
När bostaden väl är tömd följer flyttstädningen. Faktum är att varannan svensk, 50 procent, uppger att det värsta med att byta bostad är att behöva flyttstäda den gamla. Trots det väljer de allra flesta, 27 procent, att flyttstäda helt själva. Var fjärde, 25 procent, får hjälp av föräldrar. Även här är det mest de yngre som ringer mamma eller pappa. I åldersgruppen 18-30 år är nämligen motsvarande siffra 46 procent.

Bobarometern visar också att fler än var femte, 21 procent, anlitar en städfirma när det är dags att städa ur bostaden. Stockholmarna är allra flitigast med att anlita en städfirma – där är siffran 35 procent. Även när det gäller flyttstädningen är norrlänningarna de som är minst benägna att köpa sig fria från arbetet, bara 14 procent gör det.

– Ett bostadsbyte sker nästan alltid i kombination med att något stort har hänt i människors liv. Självklart betyder då närhet och hjälp av vänner och familj väldigt mycket. Speciellt ser vi att den yngsta åldersgruppen får hjälp med flytten av föräldrar i nästan åtta av tio fall. Där tror jag inte att det egentligen bara handlar om praktisk hjälp. För många är nog delaktighet i flytten ett sätt att hantera det faktum att barnen faktiskt håller på att lämna boet med allt vad det innebär, säger Dan Sjöholm på Svensk Fastighetsförmedling och fortsätter:

– Ska man se på det ur ett stereotypiskt perspektiv är det underhållande att stockholmarna är de som i störst utsträckning anlitar flyttfirmor jämfört med exempelvis norrlänningarna. Men det kan ju också bero på att en väldigt stor del av stockholmarna är inflyttade och har föräldrar och släkt på annat håll i landet. Att, som ungefär var femte person, anlita en städfirma kan många gånger vara ett skönt sätt att även undvika det direkta ansvaret för hur flyttstädningen genomförs. Då kan man slippa tråkiga diskussioner som kan uppstå om flyttstädningens utförande inte lever upp till förväntningarna hos de nya ägarna, avslutar Dan Sjöholm.

Ämnen

Kategorier


Svensk Fastighetsförmedling är en av de ledande fastighetsmäklarkedjorna i Sverige och ingår i Swedbank Franchise. Kedjan har idag 1 200 medarbetare fördelade på cirka 230 bobutiker runt om i Sverige. Bobutikerna drivs av kedjans 160 franchisetagare. Under 2013 förmedlade Svensk Fastighetsförmedling 29 500 villor, fritidshus och bostadsrätter samt kommersiella fastigheter, rörelser och lantbruk till ett förmedlingsvärde av 50 miljarder kronor.

2013 placerar sig åter igen Svensk Fastighetsförmedling i toppskiktet med en tredje plats i employer branding-företaget Universums årliga undersökning ”Sveriges bästa arbetsgivare”. I Sveriges bästa arbetsgivare är det företagets egna medarbetare som betygsätter sin arbetsgivare.
Läs mer på svenskfast.se.

Presskontakt

Henrik Freudenthal

Henrik Freudenthal

Presskontakt Kommunikationschef 070 225 98 22
Erik Wikander

Erik Wikander

Presskontakt Vice VD 073-059 33 01
Liza Nyberg

Liza Nyberg

Presskontakt VD 0763-010 904
Håkan Hellström

Håkan Hellström

Presskontakt Styrelseordförande 0705-49 49 63
Kasper Isgren

Kasper Isgren

Presskontakt Fastighetsmäklare Villor och BR, Malmö 0768-840 122
Jörgen Lundgren

Jörgen Lundgren

Presskontakt Fastighetsmäklare Umeå 070-374 82 28
Eddy Löjdkvist

Eddy Löjdkvist

Presskontakt Franchisetagare, Fastighetsmäklare 08-545 785 70
Anders Lundgren

Anders Lundgren

Presskontakt Franchisetagare och fastighetsmäklare Mölndal Villor och bostadsrätter i Göteborg/Mölndal 0709-629165

Om Svensk Fastighetsförmedling

Svensk Fastighetsförmedling är Sveriges största rikstäckande och oberoende mäklarkedja. Vi är experter på den lokala bostadsmarknaden med 230 butiker och 1 250 medarbetare runtom i hela landet och i Spanien. Våra lokala butiker drivs av engagerade franchisetagare och koncernen ägs av över 700 medarbetare. Svensk Fastighetsförmedling har under flera år utsetts till en av Sveriges mest attraktiva arbetsgivare. Vårt fokus är att vara ledande idag och i framtiden. Under 85 år har vi skapat nya erbjudanden och utvecklat mäklarbranschen. 2021 förmedlade Svensk Fastighetsförmedling nästan 32 000 bostäder till ett värde av cirka 87 miljarder kronor. Koncernen består idag av Svensk Fastighetsförmedling och Ordna Bolån.

Svensk Fastighetsförmedling
Vasagatan 28
11120 Stockholm
Sverige