Svensk Fastighetsförmedling har frågat 2 331 personer om deras nuvarande boendesituation i den senaste undersökningen Bobarometern (fältperioden var den 27 oktober till den 13 november 2006). Majoriteten av dem som idag bor i en bostadsrätt eller villa (1623 svarande), verkar fortfarande ha en sund boendeekonomi, även om hösten resultat är marginellt mer negativt än fjolåret.
I Bobarometern hösten 2005 svarade 22 procent av de boende i bostadsrätt eller villa att de klarar en räntehöjning på två procentenheter. Fem procent uppgav att de bara klarade en procentenhets räntehöjning. Detta var innan Riksbanken genomförde fjolårets sex räntehöjningar.
Mot bakgrund av dessa höjningar fick höstens deltagare svara på hur stor ränteökning, utifrån nuvarande bolånenivå, som de uppskattar att de klarar av.
Resultat är följande:
• Sju procent uppgav att de endast klarar en procentenhets höjning. Detta gäller både för dem boende i bostadsrätt respektive villa.
• 20 procent uppgav att de klarar två procentenheters höjning. Detta gäller för de boende i bostadsrätt och 19 procent för de boende i villa.
• 22 procent uppgav att de klarar tre procentenheters höjning. Detta gäller både för dem boende i bostadsrätt respektive villa.
• 13 procent uppgav att de klarar fyra procentenheters höjning. Detta gäller för de boende i bostadsrätt och 14 procent för de boende i villa.
• Nio procent uppgav att de klarar av fem procentenheters höjning. Detta gäller för de boende i bostadsrätt och 11 procent för de boende i villa.
• 14 procent uppgav att de klarar av sex procentenheters höjning eller mer. Detta gäller för de boende i bostadsrätt och 17 procent för de boende i villa.
I höstens Bobarometern uppgav tio procent att de inte har några bostadslån, i jämförelse med 12 procent hösten 2005.
Svenskarna tror på ökade räntor
Hela 84 procent av de tillfrågade tror att bolåneräntorna kommer att öka med en procentenhet eller mer under 2007.
Resultatet är följande:
• 40 procent tror på att bostadsräntan kommer att stiga med en procentenhet
• 24 procent tror att ökningen blir en och en halv procentenhet
• 15 procent tror på två procentenheters ökning
• Fyra procent tror på tre procentenheters ökning
• En procent tror på fyra procentenheter eller mer
– Undersökningen visar att medvetenheten om ränteutvecklingen är mycket stor. Idag lägger vi i genomsnitt 30 procent av vår disponibla inkomst på boendet och för många är ränteutgiften en stor del av detta. Var femte uppger även att de kan lägga upp till 40 procent av sin disponibla inkomst på boendet, vilket indikerar att det finns goda marginaler, säger Peeter Pütsep, vd, på Svensk Fastighetsförmedling.
Vad väljer vi bort om räntan stiger?
I höstens Bobarometern fick man även svara på vad man skulle välja bort om ens boendeekonomi inte går ihop. Restaurangbesök, resor och övriga nöjen är det som främst får stryka på foten.
Resultatet är följande:
• 46 procent väljer bort restaurangbesök
• 37 procent väljer bort resor/semester
• 35 procent väljer bort nöjen (teater, bio, utställningar, opera etc.)
• 15 procent väljer bort att amortera på sina lån
Det man helst inte sparade in på var bilen respektive skönhets/hygienartiklar, endast tio procent väljer bort detta. Även fritidsintressen var prioriterat, endast tre procent väljer bort detta.
För ytterligare information och kommentarer kontakta:
Niclas Strahner, chef extern kommunikation
Tfn: 0702 98 38 01
E-post: niclas.strahner@svenskfast.se
Om Bobarometern
Bobarometern är en undersökning från Svensk Fastighetsförmedling som regelbundet mäter svenskarnas attityder i olika boendefrågor. I den senaste undersökningen medverkade 2 331 respondenter från hela Sverige. Fältperioden var den 27 oktober till den 13 november 2006.
Om Svensk Fastighetsförmedling
Svensk Fastighetsförmedling ska vara det självklara valet för människors boendefrågor i alla livssituationer. Kedjan består av fristående, samverkande experter på det lokala boendet och finns representerad runt om i landet genom 180 bobutiker – från Kiruna i norr till Trelleborg i söder. Varje år förmedlar Svensk Fastighetsförmedling drygt 27 000 villor, fritidshus och bostadsrätter till ett värde av cirka 34 miljarder kronor. Läs mer på www.svenskfast.se.
Svensk Fastighetsförmedling är Sveriges största rikstäckande och oberoende mäklarkedja. Vi är experter på den lokala bostadsmarknaden med 230 butiker och 1 250 medarbetare runtom i hela landet och i Spanien. Våra lokala butiker drivs av engagerade franchisetagare och koncernen ägs av över 700 medarbetare. Svensk Fastighetsförmedling har under flera år utsetts till en av Sveriges mest attraktiva arbetsgivare. Vårt fokus är att vara ledande idag och i framtiden. Under 85 år har vi skapat nya erbjudanden och utvecklat mäklarbranschen. Under 2023 förmedlade Svensk Fastighetsförmedling cirka 20 000 bostäder till ett värde av 51 miljarder kronor. Koncernen består idag av Svensk Fastighetsförmedling och Ordna Bolån.