Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Visning i helgen för Stockholms nya passivhus – Sänker uppvärmningskostnad med 17 000 kronor per år

På söndag håller Svensk Fastighetsförmedling premiärvisning för Stockholms första serieproducerade passivhus. De fyra arkitektritade villorna blir extremt välisolerade och får upp till 70 procent lägre energiförbrukningen än traditionella hus. Det betyder cirka 17 000 kronor lägre uppvärmningskostnad per år.

Husen som ligger i Bollstanäs norr om Stockholm uppförs av Gösta Westerberg Energihus under hösten 2009, de fyra villorna får en modern design och ritas av arkitekt Anders Holmberg. På visningen nu på söndag får spekulanterna se området och tomterna men också en sektion av väggen som illustrerar hur husen byggs.

Allt från grunden och ytterväggar till dörrar, fönster och tak får en så kallad obruten isolering som minimerar värmeläckaget. Ingen golvvärme eller radiatorer behövs, istället återvinns den energin som alstras från värme från människor, elektriska apparater och solenergi genom husens effektiva värmeväxlare. Solfångare på taget bidrar till att sänka energiförbrukningen ytterligare.

Med ett elpris om en krona per kilowattimma kostar det årligen cirka 5500 kronor att värma upp passivhusens 158 kvadratmeter. Husen beräknas alltså förbruka 5 500 kilowattimmar per kvadratmeter och år, exklusive hushållsel om ca 2000 kilowattimmar per år.

Jämfört med ett traditionellt hus blir skillnaderna mycket stora. Ett "normal" villa förbrukar cirka 25 000 kilowattimmar per år.

- I dag ställer många köpare höga miljökrav på sitt nya hem men ofta är det plånboken som får styra i slutänden. Men eftersom ett passivhus både har en låg klimatpåverkan och ger mycket lägre boendekostnader tror jag att intresset för de här fyra villorna blir stort, säger Alexander Lidbrandt, ansvarig fastighetsmäklare på Svensk Fastighetsförmedling.

Ökat intresse för passivhus
Med stigande elpriser och större miljömedvetenhet har intresset för passivhus ökat markant och runt om i landet bygger företag, allmännytta och privata hushåll de energisnåla husen. Tekniken har sitt ursprung i Tyskland där det har byggts tusentals passivhus de senaste åren.

I Sverige har det länge funnits ett motstånd bland annat på grund av en rotad uppfattning om att täta hus skapar fukt när det i själva verket är tvärt om. Täta hus med en bra ventilation är en förutsättning för att slippa mögel, menar byggexperterna.

-Varför bygga något annat än lågenergi- och passivhus när det idag finns teknik och material som fungerar mycket bra. Produktionskostnaden är ungefär den samma som för traditionellt byggda hus men driftskostnaden är betydligt lägre. Att vi dessutom gör en insats för miljön känns givetvis mycket bra, säger Claes Bång på Gösta Westerberg Energihus.

De fyra passivhusen i Bollstanäs är ritade av arkitekten Anders Holmberg på uppdrag av Gösta Westerberg Energihus. Husen får 5-6 rum, boyta om 158 kvadratmeter och carport. Utgångspriset är 4 790 000 kronor.

Visning: Söndag 14/6 14.00-15.00 på Vikingavägen 26, 28, 30 och 32 i Bollstanäs, Upplands Väsby.

Bilder
: http://www.arkitekturvisualisering.se/gw/stillbilder.zip

Länk till bostadsannonsen (såld):
Andra bostäder till salu


Om Svensk Fastighetsförmedling
Svensk Fastighetsförmedling är en fastighetsmäklarkedja som ingår i bank- och finanskoncernen DnB NOR. Kedjan har idag över 1 000 medarbetare fördelade på cirka 210 kontor runt om i Sverige. Svensk Fastighetsförmedling förmedlade drygt 27 000 villor, fritidshus och bostadsrätter samt kommersiella fastigheter, rörelser och lantbruk till ett förmedlingsvärde av drygt 37,1 miljarder kronor under 2008. Läs mer på www.svenskfast.se

Om Gösta Westerberg Energihus
Gösta Westerberg Energihus arbetar med exploatering av mark, projektering och produktion av energieffektiva småhus. Företaget erbjuder en flexibel arbetsmetod där platsens förutsättningar och kundens behov avgör genomförande och entreprenadform.

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kontakter

Henrik Freudenthal

Henrik Freudenthal

Presskontakt Kommunikationschef 070 225 98 22
Kaisa Lundberg

Kaisa Lundberg

Presskontakt PR & Communications Specialist 070-7898821
Erik Wikander

Erik Wikander

Presskontakt Vice VD 073-059 33 01
Liza Nyberg

Liza Nyberg

Presskontakt VD 0763-010 904
Jörgen Lundgren

Jörgen Lundgren

Presskontakt Fastighetsmäklare Umeå 070-374 82 28
Eddy Löjdkvist

Eddy Löjdkvist

Presskontakt Franchisetagare, Fastighetsmäklare 08-545 785 70
Anders Lundgren

Anders Lundgren

Presskontakt Franchisetagare och fastighetsmäklare Mölndal Villor och bostadsrätter i Göteborg/Mölndal 0709-629165
Jennie Skogsborn Missuna

Jennie Skogsborn Missuna

Presskontakt CXO 073-152 46 50

Vi skapar hållbara boendeliv

Svensk Fastighetsförmedling är Sveriges största rikstäckande och oberoende mäklarkedja. Vi är experter på den lokala bostadsmarknaden med 230 butiker och 1 250 medarbetare runtom i hela landet och i Spanien. Våra lokala butiker drivs av engagerade franchisetagare och koncernen ägs av över 700 medarbetare. Svensk Fastighetsförmedling har under flera år utsetts till en av Sveriges mest attraktiva arbetsgivare. Vårt fokus är att vara ledande idag och i framtiden. Under 85 år har vi skapat nya erbjudanden och utvecklat mäklarbranschen. Under 2023 förmedlade Svensk Fastighetsförmedling cirka 20 000 bostäder till ett värde av 51 miljarder kronor. Koncernen består idag av Svensk Fastighetsförmedling och Ordna Bolån.

Svensk Fastighetsförmedling

Vasagatan 28
11120 Stockholm
Sverige