Följ Svensk Fastighetsförmedling

Extrem prisökning på bostadsrätter i Kronoberg under 2014

Nyhet   •   Jan 16, 2015 13:12 CET

Priserna på bostadsmarknaden i Kronobergs län har under 2014 gått spikrakt uppåt. Ökningen blev hela 30 procent för bostadsrätter och 10 procent för villor. Bara två län i landet visar lika stora ökningar på bostadsrättspriserna. Det visar nya siffror från Mäklarstatistik som Svensk Fastighetsförmedling tagit del av.

När 2014 summeras har priserna på både villor och bostadsrätter i riket stigit med 9 procent. Kronobergs län uppvisar därmed en starkare utveckling än landet i stort, vilket blir extra tydligt det senaste kvartalet. Priserna på länets bostadsrätter gick då upp med 8 procent, vilket är en dubbelt så stor ökning som i riket. Villapriserna steg med 1 procent det senaste kvartalet både i riket och i länet.

Även i Kronobergs största kommun Växjö har prisuppgången varit markant. Sett till hela 2014 har bostadsrättspriserna ökat med 24 procent och villapriserna med 11 procent, vilket är mer än riket i stort. Under årets sista kvartal blev utvecklingen av villapriserna mer återhållsam då de låg stilla både i riket, länet och Växjö kommun. Detta samtidigt som priserna på bostadsrätter i kommunen steg med 6 procent.

– Det är en positiv stämning i Kronoberg på många plan. Exempelvis håller Linnéstråket med sina universitetsstäder Växjö och Kalmar ett högt tempo när det gäller nyproduktion, vilket ger en god framtidstro för potentiella köpare i regionen. Dragloket Växjö kommun har dessutom länge arbetat med att utveckla regionen både inom näringsliv, universitet och andra områden. Denna utveckling, som även kommer att fortsätta, lockar många företag till att expandera och anställa i Växjö. Detta i sin tur skapar efterfrågan på bostäder, vilket bidrar till en fortsatt positiv prisutveckling, säger Håkan Hellström, franchisetagare på Svensk Fastighetsförmedling i Växjö.


Prisstatistik BOSTADSRÄTT – utveckling över 3 och 12 månader*

Prisutveckling 3 månader Prisutveckling 12 månader
Riket + 4 % + 9 %
Kronobergs län + 8 % + 30 %
Växjö kommun + 6 % + 24 %

*Statistiken för Kronobergs län baseras på försäljningen av 141 bostadsrätter under oktober 2014 – december 2014. Tremånaderssiffran är en jämförelse med juli 2014 – september 2014, tolvmånaderssiffran med oktober 2013 – december 2013. Medelpriset baseras på den senaste månadens försäljningar.


Prisstatistik VILLA – utveckling över 3 och 12 månader*
Prisutveckling 3 månader Prisutveckling 12 månader
Riket +/- 0 % + 9 %
Kronobergs län +/- 0 % + 10 %
Växjö kommun +/- 0 % + 11 %


*Statistiken för Kronobergs län baseras på försäljningen av 121 villor under oktober 2014 – december 2014. Tremånaderssiffran är en jämförelse med juli 2014 – september 2014, tolvmånaderssiffran med oktober 2013 – december 2013. Medelpriset baseras på den senaste månadens försäljningar.


För ytterligare information, kontakta:
Håkan Hellström, franchisetagare på Svensk Fastighetsförmedling i Växjö
Mail: hakan.hellstrom@svenskfast.se
Mobil: 0705-49 49 63

Ta gärna del av fullständig statistik på www.maklarstatistik.se

Följ oss gärna på:
www.svenskfast.se
www.mynewsdesk.com
facebook.com/svenskfast
twitter.com/#svenskfast
instagram@svenskfast


Om Svensk Fastighetsförmedling
Svensk Fastighetsförmedling har 1 200 medarbetare fördelade på cirka 230 bobutiker runt om i Sverige. Bobutikerna drivs av kedjans 160 franchisetagare. Under 2014 förmedlade Svensk Fastighetsförmedling drygt 30 000 villor, fritidshus och bostadsrätter samt kommersiella fastigheter, rörelser och lantbruk till ett sammanlagt värde av 54 miljarder kronor.

2014 placerar sig återigen Svensk Fastighetsförmedling i toppskiktet med en fjärde plats i employer branding-företaget Universums årliga undersökning ”Sveriges bästa arbetsgivare”. I Sveriges bästa arbetsgivare är det företagets egna medarbetare som betygsätter sin arbetsgivare.

Om Svensk Mäklarstatistik AB
Svensk Mäklarstatistik redovisar varje månad den enda aktuella och heltäckande prisstatistiken för bostadsrätter, villor och fritidshus i Sverige. Siffrorna baseras på cirka 80 procent av de bostadsaffärer som genomförs via fastighetsmäklare. Prisinformation hämtas då köpekontrakten skrivs och behöver därför inte invänta lagfartshanteringen som tar 3-4 månader. Vi kan därför publicera det faktiska marknadsläget och de prisförändringar som sker varje månad utan den eftersläpning som myndigheter och andra aktörer dras med.

Svensk Mäklarstatistik AB ägs av Hemnet HNS AB som i sin tur ägs till lika delar av branschorganisationerna Fastighetsmäklarförbundet och Mäklarsamfundet, samt Fastighetsbyrån och Svensk Fastighetsförmedling.

Bifogade filer

PDF-dokument