Följ Svensk Fastighetsförmedling

Extrem prisökning på bostadsrätter i Södermanland under 2014

Nyhet   •   Jan 16, 2015 13:12 CET

Bostadsmarknaden i Södermanland visar på rejäla prisökningar under 2014. Priset på bostadsrätter i länet har det senaste året stigit med hela 30 procent – bara i tre län i landet ökar priserna mer. Även priset på villor har stigit mer än riksgenomsnittet, nämligen med 10 procent det gångna året. Det visar nya siffror från Mäklarstatistik som Svensk Fastighetsförmedling tagit del av.

Det är inte bara på länsnivå som priserna stigit rejält - även i Södermanlands största kommun Nyköping har bostadspriserna ökat. Det senaste året har priserna på bostadsrätter gått upp med 11 procent, varav 8 procent det senaste kvartalet. Priserna på villor i kommunen har också gått spikrakt uppåt och ökade 2014 med 15 procent. Under det sista kvartalet låg villapriserna i kommunen däremot stilla.

Medelpriset för en villa i Nyköping ligger nu på 2,3 miljoner medan man får betala 13 472 kronor per kvadratmeter för en bostadsrätt.

– Den kraftiga prisuppgången på bostadsrätter beror till stor del på ett litet utbud av framför allt mindre lägenheter, vi har en brist på lägenheter helt enkelt. Procentuellt sett har lägenheterna i Oxelösund stigit mest. Där fanns det tidigare tomma hyresrätter vilket det inte gör längre. Siar man om framtiden tror jag att utbudet fortsätter att vara litet och priserna ökar än mer, dock i en lugnare takt än tidigare, säger Johan Isoz, franchisetagare och fastighetsmäklare på Svensk Fastighetsförmedling i Nyköping.

Även bostadsmarknaden i Eskilstuna visar på kraftiga prisökningar. Det senaste året har priserna på både bostadsrätter och villor gått upp med hela 17 procent.

– Närheten till Stockholmsområdet och det höga prisläget som råder där gör att bostadspriserna i Södermanland och inte minst Eskilstuna känns förhållandevis rimliga, trots det senaste årets stora prisökningar. Allt fler inser dessutom att det är fullt möjligt att pendla till Stockholm, utan att det behöver ta längre tid än om man bor i en betydligt dyrare Stockholmsförort, säger Yvonne Eklund, franchisetagare och fastighetsmäklare på Svensk Fastighetsförmedling i Eskilstuna.

Prisstatistik BOSTADSRÄTT – utveckling över 3 och 12 månader*

Prisutveckling 3 månader Prisutveckling 12 månader
Riket + 4 % + 9 %
Södermanlands län + 19 % + 30 %
Nyköpings kommun + 8 % + 11 %
Eskilstuna kommun + 5 % + 17 %
Katrineholms kommun + 1 % + 18 %

*Statistiken för Södermanlands län baseras på försäljningen av 429 bostadsrätter under oktober 2014 – december 2014. Tremånaderssiffran är en jämförelse med juli 2014 – september 2014, tolvmånaderssiffran med oktober 2013 – december 2013.


Prisstatistik VILLA – utveckling över 3 och 12 månader*

Prisutveckling 3 månader Prisutveckling 12 månader
Riket + 1 % + 9 %
Södermanlands län – 1 % + 10 %
Nyköpings kommun 0 % + 15 %
Eskilstuna kommun 0 % + 17 %
Katrineholms kommun + 4 % + 9 %


*Statistiken för Södermanlands län baseras på försäljningen av 300 villor under oktober 2014 – december 2014. Tremånaderssiffran är en jämförelse med juli 2014 – september 2014, tolvmånaderssiffran med oktober 2013 – december 2013. Prisutvecklingen för villor baseras på K/T-talet (Köpesumman/Taxeringsvärdet).


För ytterligare information, kontakta:
Johan Isoz, franchisetagare och fastighetsmäklare på Svensk Fastighetsförmedling i Nyköping
Mail: johan.nykoping@svenskfast.se
Mobil: 0705-75 79 02

Yvonne Eklund, franchisetagare och fastighetsmäklare på Svensk Fastighetsförmedling i Eskilstuna
Mail: yvonne.eskilstuna@svenskfast.se
Mobil: 0709-54 02 06

Andreas Malmsten, franchisetagare och fastighetsmäklare på Svensk Fastighetsförmedling i Katrineholm
Mail: andreas.malmsten@svenskfast.se
Mobil: 0708-28 24 85

Ta gärna del av fullständig statistik på www.maklarstatistik.se

Följ oss gärna på:
www.svenskfast.se
www.mynewsdesk.com
facebook.com/svenskfast
twitter.com/#svenskfast
instagram@svenskfast


Om Svensk Fastighetsförmedling
Svensk Fastighetsförmedling har 1 200 medarbetare fördelade på cirka 230 bobutiker runt om i Sverige. Bobutikerna drivs av kedjans 160 franchisetagare. Under 2014 förmedlade Svensk Fastighetsförmedling drygt 30 000 villor, fritidshus och bostadsrätter samt kommersiella fastigheter, rörelser och lantbruk till ett sammanlagt värde av 54 miljarder kronor.

2014 placerade sig återigen Svensk Fastighetsförmedling i toppskiktet med en fjärde plats i employer branding-företaget Universums årliga undersökning ”Sveriges bästa arbetsgivare”. I Sveriges bästa arbetsgivare är det företagets egna medarbetare som betygsätter sin arbetsgivare.

Om Svensk Mäklarstatistik AB
Svensk Mäklarstatistik redovisar varje månad den enda aktuella och heltäckande prisstatistiken för bostadsrätter, villor och fritidshus i Sverige. Siffrorna baseras på cirka 80 procent av de bostadsaffärer som genomförs via fastighetsmäklare. Prisinformation hämtas då köpekontrakten skrivs och behöver därför inte invänta lagfartshanteringen som tar 3-4 månader. Vi kan därför publicera det faktiska marknadsläget och de prisförändringar som sker varje månad utan den eftersläpning som myndigheter och andra aktörer dras med.

Svensk Mäklarstatistik AB ägs av Hemnet HNS AB som i sin tur ägs till lika delar av branschorganisationerna Fastighetsmäklarförbundet och Mäklarsamfundet, samt Fastighetsbyrån och Svensk Fastighetsförmedling.

Bifogade filer

PDF-dokument