Följ Svensk Fastighetsförmedling

Kraftig prisökning på bostäder i Halland under 2014 – priserna nu i Sverigetopp

Nyhet   •   Jan 16, 2015 13:12 CET

Priserna på bostadsmarknaden i Hallands län har det senaste året visat på en rejäl uppgång. Bostadsrättspriserna ökade med hela 25 procent under det senaste året, varav 6 procent årets sista kvartal. Villorna i länet har haft en något blygsammare prisutveckling med en ökning på 8 procent under året, varav 2 procent det sista kvartalet. Länet placerar sig därmed i toppen bland Sveriges bostadspriser. Det visar nya siffror från Mäklarstatistik som Svensk Fastighetsförmedling tagit del av.

Efter det senaste årets prisuppgång på bostadsrättsmarknaden i Halland ligger nu kvadratmeterpriset på 22 283 kronor. Det innebär att länets bostadsrätter är femte dyrast i landet. Medelpriset på villorna i länet landar på 2,7 miljoner kronor – bara Stockholms och Uppsala län har högre medelpriser.

I Hallands största kommun Halmstad har priserna på bostadsrätter det senaste kvartalet minskat med 2 procent. Ser man istället till hela 2014 har de ökat med 9 procent. Villapriserna fortsatte däremot att öka även under slutet av 2014. Det senaste kvartalet gick priserna upp med 6 procent och under hela året är ökningen 8 procent.

– Året som gått har kantats av ett extremt lågt utbud och efterfrågan på de bostäder som varit till försäljning har varit otroligt hög. Detta har lett till stigande priser och då framförallt på bostadsrätter. Att dessa gått upp mer än tre gånger så mycket som villorna i länet beror framförallt på att en stor andel nyproducerade lägenheter varit ute till försäljning under året. Siar man in i framtiden tror jag att prisutvecklingen kommer att fortsätta i samma riktning under 2015, dock något försiktigare än under fjolåret, säger Pugh Rengensjö, franchisetagare och fastighetsmäklare på Svensk Fastighetsförmedling i Halmstad.

– Det senaste året har vi kunnat se en ökad inflyttning från Göteborg och Borås, vilket har lett till ännu fler köpare på en marknad med ett redan lågt utbud. Att de nyinflyttade dessutom kommer från områden där man är vana vid högre priser har i högsta grad bidragit till prisökningen hos oss. Under 2015 tror jag att priserna kommer att fortsätta stiga och tempot i bostadsaffärerna kommer fortsättningsvis vara högt, säger Christian Werdin, franchisetagare och fastighetsmäklare på Svensk Fastighetsförmedling i Varberg.


Prisstatistik BOSTADSRÄTT – utveckling över 3 och 12 månader*

Prisutveckling 3 månader Prisutveckling 12 månader
Riket + 4 % + 9 %
Hallands län + 6 % + 25 %
Halmstad kommun – 2 % + 9 %
Varberg kommun + 14 % + 14 %
Falkenbergs kommun + 15 % + 16 %
Kungsbacka kommun + 5 % + 13 %

*Statistiken för Hallands län baseras på försäljningen av 232 bostadsrätter under oktober 2014 – december 2014. Tremånaderssiffran är en jämförelse med juli 2014 – september 2014, tolvmånaderssiffran med oktober 2013 – december 2013.

Prisstatistik VILLA – utveckling över 3 och 12 månader*
Prisutveckling 3 månader Prisutveckling 12 månader
Riket + 1 % + 9 %
Hallands län + 2 % + 8 %
Halmstad kommun + 6 % + 8 %
Varberg kommun – 4 % + 2 %
Falkenbergs kommun 0 % + 14 %
Kungsbacka kommun + 7 % + 12 %


*Statistiken för Hallands län baseras på försäljningen av 349 villor under oktober 2014 – december 2014. Tremånaderssiffran är en jämförelse med juli 2014 – september 2014, tolvmånaderssiffran med oktober 2013 – december 2013. Prisutvecklingen för villor baseras på K/T-talet (Köpesumman/Taxeringsvärdet).


För ytterligare information, kontakta:
Pugh Rengensjö, franchisetagare och fastighetsmäklare på Svensk Fastighetsförmedling i Halmstad
Mail: pugh.halmstad@svenskfast.se
Mobil: 0706-35 94 95

Christian Werdin, franchisetagare och fastighetsmäklare på Svensk Fastighetsförmedling i Varberg
Mail: christian.varberg@svenskfast.se
Mobil: 0704-44 95 44

Ola Claesson, franchisetagare och fastighetsmäklare på Svensk Fastighetsförmedling i Falkenberg
Mail: ola.falkenberg@svenskfast.se
Mobil: 0708-59 42 41

Mats Wahlbäck, franchisetagare och fastighetsmäklare på Svensk Fastighetsförmedling I Kungsbacka
Mail: mats.kungsbacka@svenskfast.se
Mobil: 0708-82 22 22

Ta gärna del av fullständig statistik på www.maklarstatistik.se

Följ oss gärna på:
www.svenskfast.se
www.mynewsdesk.com
facebook.com/svenskfast
twitter.com/#svenskfast
instagram@svenskfast

Om Svensk Fastighetsförmedling
Svensk Fastighetsförmedling har 1 200 medarbetare fördelade på cirka 230 bobutiker runt om i Sverige. Bobutikerna drivs av kedjans 160 franchisetagare. Under 2014 förmedlade Svensk Fastighetsförmedling drygt

30 000 villor, fritidshus och bostadsrätter samt kommersiella fastigheter, rörelser och lantbruk till ett sammanlagt värde av 54 miljarder kronor.

2014 placerade sig återigen Svensk Fastighetsförmedling i toppskiktet med en fjärde plats i employer branding-företaget Universums årliga undersökning ”Sveriges bästa arbetsgivare”. I Sveriges bästa arbetsgivare är det företagets egna medarbetare som betygsätter sin arbetsgivare.

Om Svensk Mäklarstatistik AB
Svensk Mäklarstatistik redovisar varje månad den enda aktuella och heltäckande prisstatistiken för bostadsrätter, villor och fritidshus i Sverige. Siffrorna baseras på cirka 80 procent av de bostadsaffärer som genomförs via fastighetsmäklare. Prisinformation hämtas då köpekontrakten skrivs och behöver därför inte invänta lagfartshanteringen som tar 3-4 månader. Vi kan därför publicera det faktiska marknadsläget och de prisförändringar som sker varje månad utan den eftersläpning som myndigheter och andra aktörer dras med.

Svensk Mäklarstatistik AB ägs av Hemnet HNS AB som i sin tur ägs till lika delar av branschorganisationerna Fastighetsmäklarförbundet och Mäklarsamfundet, samt Fastighetsbyrån och Svensk Fastighetsförmedling.

Bifogade filer

PDF-dokument