Följ Svensk Fastighetsförmedling

Priserna på bostadsrätter i Örebro ökar mest i landet

Nyhet   •   Jan 16, 2015 13:12 CET

Priserna på bostadsmarknaden i Örebro län gick under 2014 spikrakt uppåt. Ökningen blev hela 33 procent för bostadsrätterna och 8 procent för villorna. Ökningen av priserna på bostadsrätter är därmed den största bland alla län i riket. Det visar nya siffror från Mäklarstatistik som Svensk Fastighetsförmedling tagit del av.

När 2014 summeras har priserna på både villor och bostadsrätter i riket stigit med 9 procent. Örebro län uppvisar därmed en extremt stor ökning av priserna på bostadsrätter, vilket blir extra tydligt det senaste kvartalet. Bara under de månaderna gick priserna på länets bostadsrätter upp med 16 procent vilket är fyra gånger så mycket som i riket. Länets villapriser steg senaste kvartalet med 4 procent, att jämföra med 1 procent för riket i stort.

Statistiken visar även på rejäla prisökningar på kommunnivå i Örebro för såväl bostadsrätter som villor. Under 2014 gick priserna på bostadsrätter upp med hela 19 procent och villorna med 12 procent, vilket är mer än riket i stort. Bara under årets sista kvartal steg bostadsrätterna i kommunen med 6 procent och villorna med 1 procent.

– I grund och botten går det att härleda den kraftiga prisökningen till att staden Örebro växer väldigt mycket, samtidigt som det byggs alldeles för få bostäder. Detta i kombination med stora svårigheter att snabbt få en hyresrätt gör att många vill köpa sin bostad, och därigenom slippa långa kötider. Detta leder till ett extremt tryck på de bostäder som blir till försäljning och priserna pressas uppåt. Så sent som i december satt vi försäljningsrekord och vi ser inga tecken på avmattning på marknaden, säger Fredrik Sevelin, franchisetagare och fastighetsmäklare på Svensk Fastighetsförmedling i Örebro.


Prisstatistik BOSTADSRÄTT – utveckling över 3 och 12 månader*

Prisutveckling 3 månader Prisutveckling 12 månader
Riket + 4 % + 9 %
Örebro län + 16 % + 33 %
Örebro kommun + 6 % + 19 %

*Statistiken för Örebro län baseras på försäljningen av 371 bostadsrätter under oktober 2014 – december 2014. Tremånaderssiffran är en jämförelse med juli 2014 – september 2014, tolvmånaderssiffran med oktober 2013 – december 2013.

Prisstatistik VILLA – utveckling över 3 och 12 månader*
Prisutveckling 3 månader Prisutveckling 12 månader
Riket + 1 % + 9 %
Örebro län + 4 % + 8 %
Örebro kommun + 1 % + 12 %
Karlskoga kommun + 5 % + 5 %


*Statistiken för Örebro län baseras på försäljningen av 259 villor under oktober 2014 – december 2014. Tremånaderssiffran är en jämförelse med juli 2014 – september 2014, tolvmånaderssiffran med oktober 2013 – december 2013. Prisutvecklingen för villor baseras på K/T-talet (Köpesumman/Taxeringsvärdet).

För ytterligare information, kontakta:
Fredrik Sevelin, franchisetagare och fastighetsmäklare på Svensk Fastighetsförmedling i Örebro
Mail: Fredrik.s.orebro@svenskfast.se
Mobil: 0706-59 35 01

Git Bengtzing, franchisetagare och fastighetsmäklare på Svensk Fastighetsförmedling i Karlskoga
Mail: git.bengtzing@svenskfast.se
Mobil: 0706-36 72 22

Ta gärna del av fullständig statistik på www.maklarstatistik.se

Följ oss gärna på:
www.svenskfast.se
www.mynewsdesk.com
facebook.com/svenskfast
twitter.com/#svenskfast
instagram@svenskfast


Om Svensk Fastighetsförmedling
Svensk Fastighetsförmedling har 1 200 medarbetare fördelade på cirka 230 bobutiker runt om i Sverige. Bobutikerna drivs av kedjans 160 franchisetagare. Under 2014 förmedlade Svensk Fastighetsförmedling drygt 30 000 villor, fritidshus och bostadsrätter samt kommersiella fastigheter, rörelser och lantbruk till ett sammanlagt värde av 54 miljarder kronor.

2014 placerade sig återigen Svensk Fastighetsförmedling i toppskiktet med en fjärde plats i employer branding-företaget Universums årliga undersökning ”Sveriges bästa arbetsgivare”. I Sveriges bästa arbetsgivare är det företagets egna medarbetare som betygsätter sin arbetsgivare.

Om Svensk Mäklarstatistik AB
Svensk Mäklarstatistik redovisar varje månad den enda aktuella och heltäckande prisstatistiken för bostadsrätter, villor och fritidshus i Sverige. Siffrorna baseras på cirka 80 procent av de bostadsaffärer som genomförs via fastighetsmäklare. Prisinformation hämtas då köpekontrakten skrivs och behöver därför inte invänta lagfartshanteringen som tar 3-4 månader. Vi kan därför publicera det faktiska marknadsläget och de prisförändringar som sker varje månad utan den eftersläpning som myndigheter och andra aktörer dras med.

Svensk Mäklarstatistik AB ägs av Hemnet HNS AB som i sin tur ägs till lika delar av branschorganisationerna Fastighetsmäklarförbundet och Mäklarsamfundet, samt Fastighetsbyrån och Svensk Fastighetsförmedling.

Bifogade filer

PDF-dokument