Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Balkong, pool och garage: Här är de hetaste bostadssökningarna bland stockholmarna

Bostadspriserna fortsätter öka och så även antalet försäljningar av bostäder[1]. Men vad är egentligen viktigast för stockholmarna när de beger sig ut på bostadsjakt? En ny kartläggning som Svensk Fastighetsförmedling gjort med hjälp av data från Hemnet visar de mest populära sökorden i länet. Vad gäller bostadsrätter toppas listan av den ofta eftertraktade balkongen. Därefter kommer hiss, uteplats och garage. Bland stockholmare som letar hus är istället pool det som flest söker efter.

Svensk Fastighetsförmedling har med hjälp av data från Hemnet kartlagt vilka de vanligaste sökorden är på bostadssajten, både vad gäller villor och bostadsrätter. Kartläggningen visar att balkong är det populäraste sökordet för bostadsrätter, därefter kommer hiss och uteplats. Bilen verkar även vara viktig för stockholmarna då garage hamnar högt på båda listorna. Bland de hussökande är det istället pool som intresserar flest. Men även naturen lockar, framförallt vattennära fastigheter. Sjötomt och sjöutsikt hamnar nämligen på en tredje- respektive fjärdeplats.

– Det är fullt förståeligt att balkongen återigen toppar listan. I Stockholm har vi höga bostadspriser och många väljer att köpa läge framför storlek, något som kan innebära en lite mindre lägenhet. Att då få en balkong som kan öppna upp och förlänga lägenheten är guld värt, säger Angelica Hermansson, fastighetsmäklare på Svensk Fastighetsförmedling på Kungsholmen.

– I framtiden tror jag att vi kommer se garage längre ner på listan. Många säljer bilen när de flyttar in till stan och vi ser även en ambition att använda bilen allt mindre. Att sökord som uthyrningsdel ligger högt på listan är inte så överraskande i och med att många idag inte har möjlighet att köpa egen bostad. Hyra är därför en bra mellanväg. Har man kapital att köpa till ett rum eller lägenhet med uthyrningsdel är det en bra extra inkomst som ger fin avkastning på sikt, säger Angelica Hermansson, fastighetsmäklare på Svensk Fastighetsförmedling på Kungsholmen.

Odlingsmöjligheter och solceller ökar chanserna till bostadsbyte
Svensk Fastighetsförmedling Trendrapport visar dessutom att odlingsmöjligheter skulle öka stockholmarnas intresse för en bostad, det svarar tio procent. Lika många uppger detsamma om solceller. Dessutom uppger åtta procent att de skulle lockas mer av en bostad som har ett gemensamt gym eller om städhjälp ingår.

Topplista: 10 mest populära sökorden i Stockholm

Bostadsrätter
1. Balkong
2. Hiss
3. Uteplats
4. Garage
5. Vindsvåning
6. Uthyrningsdel
7. Kakelugn
8. Högst upp
9. Sjöutsikt
10. Etage

Villor
1. Pool
2. Garage
3. Sjötomt
4. Sjöutsikt
5. Balkong
6. Enplan
7. Sjö
8. Bastu
9. Kakelugn
10. Sekelskifte

För ytterligare information, kontakta:
Angelica Hermansson, fastighetsmäklare på Svensk Fastighetsförmedling på Kungsholmen
Mail: angelica.hermansson@svenskfast.se
Mobil: 076 311 92 00
www.svenskfast.se/kungsholmen

Följ oss gärna på:
www.svenskfast.se
www.mynewsdesk.com
facebook.com/svenskfast
twitter.com/#svenskfast
instagram@svenskfast

Om statistiken
Statistiken baseras på data från Hemnet. Data avser de vanligaste sökorden i Stockholms län gjorda på Hemnet.se och har hämtats under perioden 1 oktober 2018 – 30 september 2019.

Om Trendrapporten:
Trendrapporten 2019 är gjord av Svensk Fastighetsförmedling och undersökningen har genomförts av Kantar Sifo. Undersökningen genomfördes under 2019 i form av en webbenkät och är statistiskt säkerställd och representativ på riksnivå. Totalt har 2 419 personer i Sverige mellan 18 till 74 år deltagit i studien.

Bilaga

Vilken av följande faktorer skulle öka ditt intresse för att byta bostad?

Totalt Stockholms län
Odlingsmöjligheter 11 % 10 %
Solceller 7 % 10 %
Gemensamt gym 6 % 8 %
RUT-tjänster, t ex städning, ingår i bostaden 6 % 8 %
Att bostadsbytet ger mig möjlighet att kunna arbeta hemifrån, t.ex. genom extra utrymme för ett arbetsrum/kontor 5 % 4 %
Säkerhetstjänst med väktare som bevakar bostadsområdet 4 % 4 %
Övernattningslägenhet 3 % 3 %
Gemensam bil som delas med grannarna 1 % 1 %
Gemensam barnvakt med grannarna 1 % 2 %
Gemensamt spa 1 % 0 %
Concierge i huset som t.ex. tar emot paketleveranser och bokar evenemang 1 % 0 %
Eget vattenreningsverk 1 % 0 %
Annat 18 % 18 %
Vet ej 34 % 31 %


[1] Svensk Mäklarstatistik: https://www.maklarstatistik.se/pressmeddelanden/sma-prisforandringar-pa-bostadsmarknaden-i-september/

Ämnen

Kategorier


Svensk Fastighetsförmedling är Sveriges största rikstäckande och oberoende mäklarkedja. Det innebär att vi kan ta tillvara på våra kunders intressen helt utan påverkan från banker eller försäkringsbolag. Vi är experter på den lokala bostadsmarknaden med 230 bobutiker och 1 200 medarbetare runtom i hela landet. Bobutikerna drivs av kedjans 200 delägare och flera år i rad har företaget utsetts till en av Sveriges mest attraktiva arbetsgivare. Under 2018 förmedlade Svensk Fastighetsförmedling cirka 28 000 bostäder till ett värde av 60,7 miljarder kronor. I över 80 år har vi fått folk att känna sig hemma, vilket faktiskt gör oss till landets äldsta mäklarkedja. Det hade vi inte varit utan nöjda kunder. 2019 prisades vi för Bäst på Service i ServiceScore. Svensk Fastighetsförmedling – mäklaren med koll på läget sedan 1937.

Presskontakt

Henrik Freudenthal

Henrik Freudenthal

Presskontakt Kommunikationschef 070 225 98 22
Erik Wikander

Erik Wikander

Presskontakt Vice VD 073-059 33 01
Liza Nyberg

Liza Nyberg

Presskontakt VD 0763-010 904
Håkan Hellström

Håkan Hellström

Presskontakt Styrelseordförande 0705-49 49 63
Kasper Isgren

Kasper Isgren

Presskontakt Fastighetsmäklare Villor och BR, Malmö 0768-840 122
Jörgen Lundgren

Jörgen Lundgren

Presskontakt Fastighetsmäklare Umeå 070-374 82 28
Eddy Löjdkvist

Eddy Löjdkvist

Presskontakt Franchisetagare, Fastighetsmäklare 08-545 785 70
Anders Lundgren

Anders Lundgren

Presskontakt Franchisetagare och fastighetsmäklare Mölndal Villor och bostadsrätter i Göteborg/Mölndal 0709-629165

Om Svensk Fastighetsförmedling

Svensk Fastighetsförmedling är Sveriges största rikstäckande och oberoende mäklarkedja. Vi är experter på den lokala bostadsmarknaden med 230 butiker och 1 250 medarbetare runtom i hela landet och i Spanien. Våra lokala butiker drivs av engagerade franchisetagare och koncernen ägs av över 700 medarbetare. Svensk Fastighetsförmedling har under flera år utsetts till en av Sveriges mest attraktiva arbetsgivare. Vårt fokus är att vara ledande idag och i framtiden. Under 85 år har vi skapat nya erbjudanden och utvecklat mäklarbranschen. 2021 förmedlade Svensk Fastighetsförmedling nästan 32 000 bostäder till ett värde av cirka 87 miljarder kronor. Koncernen består idag av Svensk Fastighetsförmedling och Ordna Bolån.

Svensk Fastighetsförmedling
Vasagatan 28
11120 Stockholm
Sverige