Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Balkong, pool och garage: Här är de populäraste bostadssökningarna i Västra Götaland

Färsk statistik visar att såväl bostadspriserna som försäljningar av bostäder fortsätter öka[1]. Men vad letar egentligen de som är på bostadsjakt efter? En ny kartläggning som Svensk Fastighetsförmedling gjort med hjälp av data från Hemnet visar de mest populära sökorden i Västra Götalands län. Vad gäller bostadsrätter toppas listan av den ofta åtråvärda balkongen. Hiss, uteplats och kakelugn följer därefter. Bland de som är ute på villajakt i länet är det dock pool som flest söker efter.

Svensk Fastighetsförmedling har med hjälp av data från Hemnet kartlagt vilka de vanligaste sökorden är på bostadssajten, både vad gäller villor och bostadsrätter. Kartläggningen visar att balkong är det populäraste sökordet för bostadsrätter, därefter kommer hiss och uteplats. Bland de som letar efter hus är det istället pool som intresserar flest. Närheten till naturen och då främst sjö och hav lockar också många runt om i länet. Sökorden havsutsikt och sjö hamnar nämligen på fjärde- respektive femteplats.

– Balkong är något som står på de allra flesta bostadsköpares önskelista, oberoende ålder och livssituation. Det behöver inte alltid vara ett krav men majoriteten vill undersöka möjligheten, likaså vad gäller uteplats. Hur högt en köpare värderar hiss skiljer sig däremot beroende på ålder och skede i livet. För många barnfamiljer och äldre personer kan det faktum att det finns en hiss i fastigheten vara avgörande, säger Lovisa Flodin, fastighetsmäklare på Svensk Fastighetsförmedling i Göteborg.

– Något som vi märker av är att många bostadsspekulanter blir allt mer klimatmedvetna. Framöver tror jag att allt fler kommer att undersöka alternativet att bo klimatsmart. Sökningar som odlingsmöjligheter, solceller och möjlighet till källsortering i fastigheten kan därför komma att bli populära sökningar i framtiden, säger Lovisa Flodin, fastighetsmäklare på Svensk Fastighetsförmedling i Göteborg.

Odlingsmöjligheter och solceller ökar chanserna till bostadsbyte
Svensk Fastighetsförmedlings Trendrapport visar dessutom att odlingsmöjligheter skulle öka intresset för en bostad, det svarar 14 procent av de boende i länet. Något färre, 9 procent uppger detsamma om solceller. Många skulle även lockas mer av en bostad som har ett gemensamt gym eller om städhjälp ingår, det uppger 6 procent.

Topplista: 10 mest populära sökorden i Västra Götaland

Bostadsrätter
1. Balkong
2. Hiss
3. Uteplats
4. Kakelugn
5. Etage
6. Garage
7. Terrass
8. Sekelskifte
9. Vindsvåning
10. Högst upp

Villor
1. Pool
2. Garage
3. Balkong
4. Havsutsikt
5. Sjö
6. Enplan
7. Hav
8. Kakelugn
9. Bastu
10. Enplans

För ytterligare information, kontakta:
Lovisa Flodin, fastighetsmäklare på Svensk Fastighetsförmedling i Göteborg
Mail: lovisa.flodin@svenskfast.se
Mobil: 070-461 90 60
www.svenskfast.se/goteborg‎

Följ oss gärna på:
www.svenskfast.se
www.mynewsdesk.com
facebook.com/svenskfast
twitter.com/#svenskfast
instagram@svenskfast

Om statistiken
Statistiken baseras på data från Hemnet. Data avser de vanligaste sökorden i Västra Götalands län gjorda på Hemnet.se och har hämtats under perioden 1 oktober 2018 – 30 september 2019.

Om Trendrapporten:
Trendrapporten 2019 är gjord av Svensk Fastighetsförmedling och undersökningen har genomförts av Kantar Sifo. Undersökningen genomfördes under 2019 i form av en webbenkät och är statistiskt säkerställd och representativ på riksnivå. Totalt har 2 419 personer i Sverige mellan 18 till 74 år deltagit i studien.

Bilaga

Vilken av följande faktorer skulle öka ditt intresse för att byta bostad?

Totalt Västra Götalands län
Odlingsmöjligheter 11 % 14 %
Solceller 7 % 9 %
Gemensamt gym 6 % 6 %
RUT-tjänster, t ex städning, ingår i bostaden 6 % 6 %
Att bostadsbytet ger mig möjlighet att kunna arbeta hemifrån, t.ex. genom extra utrymme för ett arbetsrum/kontor 5 % 4 %
Säkerhetstjänst med väktare som bevakar bostadsområdet 4 % 7 %
Övernattningslägenhet 3 % 4 %
Gemensam bil som delas med grannarna 1 % 4 %
Gemensam barnvakt med grannarna 1 % 1 %
Gemensamt spa 1 % 3 %
Concierge i huset som t.ex. tar emot paketleveranser och bokar evenemang 1 % 3 %
Eget vattenreningsverk 1 % 0 %
Annat 18 % 14 %
Vet ej 34 % 26 %


[1] Svensk Mäklarstatistik: https://www.maklarstatistik.se/pressmeddelanden/sma-prisforandringar-pa-bostadsmarknaden-i-september/

Ämnen

Kategorier


Svensk Fastighetsförmedling är Sveriges största rikstäckande och oberoende mäklarkedja. Det innebär att vi kan ta tillvara på våra kunders intressen helt utan påverkan från banker eller försäkringsbolag. Vi är experter på den lokala bostadsmarknaden med 230 bobutiker och 1 200 medarbetare runtom i hela landet. Bobutikerna drivs av kedjans 200 delägare och flera år i rad har företaget utsetts till en av Sveriges mest attraktiva arbetsgivare. Under 2018 förmedlade Svensk Fastighetsförmedling cirka 28 000 bostäder till ett värde av 60,7 miljarder kronor. I över 80 år har vi fått folk att känna sig hemma, vilket faktiskt gör oss till landets äldsta mäklarkedja. Det hade vi inte varit utan nöjda kunder. 2019 prisades vi för Bäst på Service i ServiceScore. Svensk Fastighetsförmedling – mäklaren med koll på läget sedan 1937.

Presskontakt

Henrik Freudenthal

Henrik Freudenthal

Presskontakt Kommunikationschef 070 225 98 22
Erik Wikander

Erik Wikander

Presskontakt Vice VD 073-059 33 01
Liza Nyberg

Liza Nyberg

Presskontakt VD 0763-010 904
Håkan Hellström

Håkan Hellström

Presskontakt Styrelseordförande 0705-49 49 63
Kasper Isgren

Kasper Isgren

Presskontakt Fastighetsmäklare Villor och BR, Malmö 0768-840 122
Jörgen Lundgren

Jörgen Lundgren

Presskontakt Fastighetsmäklare Umeå 070-374 82 28
Eddy Löjdkvist

Eddy Löjdkvist

Presskontakt Franchisetagare, Fastighetsmäklare 08-545 785 70
Anders Lundgren

Anders Lundgren

Presskontakt Franchisetagare och fastighetsmäklare Mölndal Villor och bostadsrätter i Göteborg/Mölndal 0709-629165

Om Svensk Fastighetsförmedling

Svensk Fastighetsförmedling är Sveriges största rikstäckande och oberoende mäklarkedja. Vi är experter på den lokala bostadsmarknaden med 230 butiker och 1 250 medarbetare runtom i hela landet och i Spanien. Våra lokala butiker drivs av engagerade franchisetagare och koncernen ägs av över 700 medarbetare. Svensk Fastighetsförmedling har under flera år utsetts till en av Sveriges mest attraktiva arbetsgivare. Vårt fokus är att vara ledande idag och i framtiden. Under 85 år har vi skapat nya erbjudanden och utvecklat mäklarbranschen. 2021 förmedlade Svensk Fastighetsförmedling nästan 32 000 bostäder till ett värde av cirka 87 miljarder kronor. Koncernen består idag av Svensk Fastighetsförmedling och Ordna Bolån.

Svensk Fastighetsförmedling
Vasagatan 28
11120 Stockholm
Sverige