Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Balkong, pool och garage: Sökorden som trendar bland bostadsökande i Västernorrland

Hösten är en populär årstid för många att bege sig ut på bostadsjakt. Men vilka attribut lockar egentligen mest bland de boende i Västernorrland? En ny kartläggning som Svensk Fastighetsförmedling gjort med hjälp av data från Hemnet visar de mest populära sökorden i länet. Vad gäller bostadsrätter toppas listan av, likt andra delar av landet, balkong. För de som istället är på jakt efter hus är sökordet garage vanligast.

Svensk Fastighetsförmedling har med hjälp av data från Hemnet kartlagt de vanligaste sökorden på bostadssajten, både vad gäller villor och bostadsrätter. Kartläggningen visar att balkong toppar listan bland bostadsrätter, därefter kommer hiss, centralt och inglasad balkong. För de som letar efter villa är garage en viktig parameter, det toppar nämligen listan på sökord för villor. Därefter intresserar pool och balkong flest. Men även naturen lockar, framförallt vattennära fastigheter. Hav, sjötomt och sjö placerar sig nämligen alla tre på topp tio-listan. Att ha det varmt och mysigt i sitt hem verkar också prioriteras högt. Öppen spis hamnar nämligen på sjätteplats bland bostadsrätter och är unikt för Västernorrland med att kvala in på listan. Andra populära sökord i länet på samma tema är kakelugn och bastu.

– Balkong har länge varit ett eftersökt attribut till bostadsrätter och tillför ett mervärde som ofta speglar sig i slutpriset. För de som bor i lägenhet beläget i ett högt våningshus är även hiss betydelsefullt. Något som dock är viktigt att ha i åtanke är att även om en lägenhet uppfyller alla önskemål i en sökning så är det många som väljer att titta på objekt som trots avsaknaden av exempelvis balkong eller hiss kan vara intressanta ändå, säger Jonny Persson, fastighetsmäklare på Svensk Fastighetsförmedling i Sundsvall.

– Jag upplever att det är fin uppslutning på visningarna idag och många föranmäler sitt intresse. Sökord är ett bra sätt att filtrera objekten på marknaden, men att gå på visningar och se bostaden i verkligheten leder oftast till en bättre uppfattning av boendet, säger Jonny Persson, fastighetsmäklare på Svensk Fastighetsförmedling i Sundsvall.

Odlingsmöjligheter och solceller ökar chanserna till bostadsbyte
Svensk Fastighetsförmedlings Trendrapport visar dessutom att odlingsmöjligheter skulle öka västernorrlänningars intresse för en bostad, det svarar 15 procent. Vilket är mer än rikssnittet som ligger på 11 procent. Därefter kommer solceller, vilket 7 procent uppger skulle öka intresset att byta bostad. Dessutom uppger 6 procent att de skulle lockas mer av en bostad som har ett gemensamt gym eller bil att dela med grannarna.

Topplista: 10 mest populära sökorden i Västernorrland

Bostadsrätter
1. Balkong
2. Hiss
3. Centralt
4. Inglasad balkong
5. Uteplats
6. Öppen spis
7. Kakelugn
8. Garage
9. Högst upp
10. Våning 1

Villor
1. Garage
2. Pool
3. Balkong
4. Enplan
5. Hav
6. Fiber
7. Bastu
8. Sjötomt
9. Sjö
10 .Dubbelgarage

För ytterligare information, kontakta:
Jonny Persson, fastighetsmäklare och franchisetagare på Svensk Fastighetsförmedling i Sundsvall
Mail: jonny.sundsvall@svenskfast.se
Mobil: 070-843 26 79
www.svenskfast.se/sundsvall

Följ oss gärna på:
www.svenskfast.se
www.mynewsdesk.com
facebook.com/svenskfast
twitter.com/#svenskfast
instagram@svenskfast

Om statistiken
Statistiken baseras på data från Hemnet. Data avser de vanligaste sökorden i Västernorrlands län gjorda på Hemnet.se och har hämtats under perioden 1 oktober 2018 – 30 september 2019.

Om Trendrapporten:
Trendrapporten 2019 är gjord av Svensk Fastighetsförmedling och undersökningen har genomförts av Kantar Sifo. Undersökningen genomfördes under 2019 i form av en webbenkät och är statistiskt säkerställd och representativ på riksnivå. Totalt har 2 419 personer i Sverige mellan 18 till 74 år deltagit i studien.

Bilaga

Vilken av följande faktorer skulle öka ditt intresse för att byta bostad?

Totalt Västernorrlands län
Odlingsmöjligheter 11 % 15 %
Solceller 7 % 7 %
Gemensamt gym 6 % 6 %
RUT-tjänster, t ex städning, ingår i bostaden 6 % 6 %
Att bostadsbytet ger mig möjlighet att kunna arbeta hemifrån, t.ex. genom extra utrymme för ett arbetsrum/kontor 5 % 3 %
Säkerhetstjänst med väktare som bevakar bostadsområdet 4 % 6 %
Övernattningslägenhet 3 % 1 %
Gemensam bil som delas med grannarna 1 % 6 %
Gemensam barnvakt med grannarna 1 % 0 %
Gemensamt spa 1 % 0 %
Concierge i huset som t.ex. tar emot paketleveranser och bokar evenemang 1 % 0 %
Eget vattenreningsverk 1 % 0 %
Annat 18 % 14 %
Vet ej 34 % 36 %

Ämnen

Kategorier


Svensk Fastighetsförmedling är Sveriges största rikstäckande och oberoende mäklarkedja. Det innebär att vi kan ta tillvara på våra kunders intressen helt utan påverkan från banker eller försäkringsbolag. Vi är experter på den lokala bostadsmarknaden med 230 bobutiker och 1 200 medarbetare runtom i hela landet. Bobutikerna drivs av kedjans 200 delägare och flera år i rad har företaget utsetts till en av Sveriges mest attraktiva arbetsgivare. Under 2018 förmedlade Svensk Fastighetsförmedling cirka 28 000 bostäder till ett värde av 60,7 miljarder kronor. I över 80 år har vi fått folk att känna sig hemma, vilket faktiskt gör oss till landets äldsta mäklarkedja. Det hade vi inte varit utan nöjda kunder. 2019 prisades vi för Bäst på Service i ServiceScore. Svensk Fastighetsförmedling – mäklaren med koll på läget sedan 1937.

Presskontakt

Henrik Freudenthal

Henrik Freudenthal

Presskontakt Kommunikationschef 070 225 98 22
Erik Wikander

Erik Wikander

Presskontakt Vice VD 073-059 33 01
Liza Nyberg

Liza Nyberg

Presskontakt VD 0763-010 904
Kasper Isgren

Kasper Isgren

Presskontakt Fastighetsmäklare Villor och BR, Malmö 0768-840 122
Jörgen Lundgren

Jörgen Lundgren

Presskontakt Fastighetsmäklare Umeå 070-374 82 28
Eddy Löjdkvist

Eddy Löjdkvist

Presskontakt Franchisetagare, Fastighetsmäklare 08-545 785 70
Anders Lundgren

Anders Lundgren

Presskontakt Franchisetagare och fastighetsmäklare Mölndal Villor och bostadsrätter i Göteborg/Mölndal 0709-629165

Om Svensk Fastighetsförmedling

Svensk Fastighetsförmedling är Sveriges största rikstäckande och oberoende mäklarkedja. Vi är experter på den lokala bostadsmarknaden med 230 butiker och 1 250 medarbetare runtom i hela landet och i Spanien. Våra lokala butiker drivs av engagerade franchisetagare och koncernen ägs av över 700 medarbetare. Svensk Fastighetsförmedling har under flera år utsetts till en av Sveriges mest attraktiva arbetsgivare. Vårt fokus är att vara ledande idag och i framtiden. Under 85 år har vi skapat nya erbjudanden och utvecklat mäklarbranschen. 2021 förmedlade Svensk Fastighetsförmedling nästan 32 000 bostäder till ett värde av cirka 87 miljarder kronor. Koncernen består idag av Svensk Fastighetsförmedling och Ordna Bolån.

Svensk Fastighetsförmedling
Vasagatan 28
11120 Stockholm
Sverige