Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Barnfamiljer mest aktiva på bostadsmarknaden just nu

Enligt Svensk Fastighetsförmedlings mäklarpanel Bostadsutsikten finns ett ökat intresse på visningarna nu under våren och det är barnfamiljer som går på flest bostadsvisningar just nu. Närmare hälften av visningsbesöken står barnfamiljer för följt av unga och sedan äldre som går på minst antal visningar.

Svensk Fastighetsförmedlings mäklare runt om i landet fick frågan om vilken spekulantgrupp som ökar mest på visningar just nu. Närmare 50% svarade barnfamiljer följt av unga 33% och äldre (60+) 19%. Mäklarna ser också att antalet besökare på bostadsvisningarna har ökat efter årsskiftet.


Erik Wikander, vice vd på Svensk Fastighetsförmedling tror att det finns ett stort uppdämt behov av att byta boende, särskilt hos barnfamiljer.

-Det är många familjer som har dragit i bromsen under det senaste året när olika omvärldsfaktorer skapade oro och en bostadsmarknad med sjunkande priser och har sedan dess väntat på ett bättre läge på bostadsmarknaden. Men har man vuxit ur sitt boende så kan man inte vänta hur länge som helst och det är det vi ser just nu. Vi vet att rent statistiskt är det normalt sett många som byter boende 12–18 månader efter man har fått barn. Trots ökade levnadskostnader på grund av räntehöjningar och inflation har många ställt om och det är lättare nu att skapa sig en överblick och anpassa sin levnadskalkyl efter det rådande läget, menar Erik Wikander.

Boendekostnaderna har ökat med många tusenlappar i månaden för många barnfamiljer och även om man letar efter en större bostad tror Erik Wikander att man nu fokuserar på effektiva kvadratmeter.

- Nu är det inte hemmakontor, pool och gästrum som står högst upp på önskelistan som vi såg under pandemiåren. Nu letar köpare snarare efter effektiva kvadratmeter än luftiga kvadratmeter och samtidigt är driftskostnader fortfarande mycket viktiga i beslutsprocessen hos köpare, säger Erik Wikander.

Våren är traditionellt sett en högaktiv period på villamarknaden och under mars ökade intresset både från säljare och köpare med fler spekulanter på visningar och i budgivningar. Priserna har börjat stabilisera sig där parterna har lättare att möta varandra.

- Vi ser ett ökat intresse för bostadsvisningar och en högre efterfrågan på bostäder och en spännande tid väntar för alla som är på jakt efter en ny bostad. Det finns just nu ett brett utbud på marknaden och det kan vara en bra idé att lära sig mer om marknaden och de områden där man är intresserad av att bo. Min rekommendation är att sälja först och köpa sen, gör du det så har du skaffat dig en bra överblick kring vilken ny bostad som är rätt för dig, och vilket ekonomiskt utrymme du har, säger Erik Wikander, vice vd Svensk Fastighetsförmedling.

- För unga som är förstagångsköpare är det egentligen ett bra läge att gå in på bostadsmarknaden just nu. Om man har ekonomiskt utrymme är det ur ett historiskt perspektiv bra att köpa ny och större bostad precis när marknaden stabiliseras på en ny nivå efter prisfall. Som äldre finns kanske istället ett behov av att downsiza och du gör fortfarande en mycket bra affär vid försäljning om du har köpt ditt boende innan 2019, säger Erik Wikander, vice vd Svensk Fastighetsförmedling.

En bild som visar diagramAutomatiskt genererad beskrivning
För mer information kontakta,  

Henrik Freudenthal, Kommunikationschef Svensk Fastighetsförmedling  
henrik.freudenthal@svenskfast.se, 070 225 98 22  

Kaisa Lundberg, PR & Communications Specialist, Svensk Fastighetsförmedling 
kaisa.lundberg@svenskfast.se, 070 789 88 21 
  

Om Bostadsutsikten 

Bostadsutsikten är Svensk Fastighetsförmedlingen egen mäklarpanel. Det är en webbenkät som med jämna mellanrum skickas till Svensk Fastighetsförmedlings drygt 800 mäklare runt om i landet. Enkäten genomfördes 30 mars till 5 april 2023.  

Ämnen

Kategorier


Svensk Fastighetsförmedling är Sveriges största rikstäckande och oberoende mäklarkedja. Vi är experter på den lokala bostadsmarknaden med 230 butiker och 1 250 medarbetare runtom i hela landet och i Spanien. Våra lokala butiker drivs av engagerade franchisetagare och koncernen ägs av över 700 medarbetare. Svensk Fastighetsförmedling har under flera år utsetts till en av Sveriges mest attraktiva arbetsgivare. Vårt fokus är att vara ledande idag och i framtiden. Under 85 år har vi skapat nya erbjudanden och utvecklat mäklarbranschen. 2021 förmedlade Svensk Fastighetsförmedling nästan 32 000 bostäder till ett värde av cirka 87 miljarder kronor. Koncernen består idag av Svensk Fastighetsförmedling och Ordna Bolån.

Kontakter

Henrik Freudenthal

Henrik Freudenthal

Presskontakt Kommunikationschef 070 225 98 22
Kaisa Lundberg

Kaisa Lundberg

Presskontakt PR & Communications Specialist 070-7898821
Erik Wikander

Erik Wikander

Presskontakt Vice VD 073-059 33 01

Vi skapar hållbara boendeliv

Svensk Fastighetsförmedling är Sveriges största rikstäckande och oberoende mäklarkedja. Vi är experter på den lokala bostadsmarknaden med 230 butiker och 1 250 medarbetare runtom i hela landet och i Spanien. Våra lokala butiker drivs av engagerade franchisetagare och koncernen ägs av över 700 medarbetare. Svensk Fastighetsförmedling har under flera år utsetts till en av Sveriges mest attraktiva arbetsgivare. Vårt fokus är att vara ledande idag och i framtiden. Under 85 år har vi skapat nya erbjudanden och utvecklat mäklarbranschen. Under 2023 förmedlade Svensk Fastighetsförmedling cirka 20 000 bostäder till ett värde av 51 miljarder kronor. Koncernen består idag av Svensk Fastighetsförmedling och Ordna Bolån.

Svensk Fastighetsförmedling

Vasagatan 28
11120 Stockholm
Sverige