Följ Svensk Fastighetsförmedling

Bobarometern: Barn och barnbarnen viktigast för villaägare i Västmanland

Pressmeddelande   •   Maj 31, 2012 10:28 CEST

I Västmanlands län prioriteras barn och barnbarn. Var fjärde villaägare i länet uppger att det är viktigast att bo nära barnen, det är en av de högsta siffrorna i landet. Var tionde villaägare tycker att det är viktigast att bo nära barnbarnen, den högsta noteringen bland alla län. Svärföräldrarna vill ingen bo nära. Det avslöjas i Svensk Fastighetsförmedlings senaste Bobarometer.

I Bobarometern tar Svensk Fastighetsförmedling tempen på bostadsmarknaden i landet. Nu har turen kommit till villaägarna. Totalt har 4130 villaägare svarat på frågor om villaboende och materialet är även nedbrytbart på länsnivå.  

Bland annat visar Bobarometern att hela 38 procent av villaägarna i Västmanlands län tycker att det är viktigast att bo nära sina barn. Det är den tredje högsta siffran i landet efter Norrbotten och Västernorrland. Det kan jämföras med bara 32 procent på riksnivå. Tvåa på listan över vilka villaägarna i Västmanlands län tycker att det är viktigast att bo nära är vännerna med 15 procent följt av föräldrarna med elva procent.

En annan siffra som sticker ut för Västmanlands län är att tio procent tycker att det är viktigast att bo nära barnbarnen vilket är den högsta siffran bland alla län. Riksgenomsnittet låg här på sju procent. Minst viktigt för villaägare i Västmanlands län är svärföräldrarna och andra släktingar (0 procent) samt mor- och farföräldrarna (en procent).

Villaägarna i Västmanlands län har även listat andra saker som de helst bor nära. Här toppas listan av naturen (33 procent) följt av skola/dagis (15 procent) samt jobbet (tolv procent). Minst viktigt att bo nära är flygplats, gym och apotek (alla med 0 procent).

Sett till riksnivå så är skillnaderna mellan män och kvinnor relativt små men några siffror sticker ut. Exempelvis tycker fler kvinnor att det är viktigare att bo nära föräldrarna, 15 procent mot bara 10 procent bland männen. Män tycker å andra sidan att det är viktigare att bo nära vännerna. 21 procent har uppgett detta jämfört med 16 procent bland kvinnorna. 

–Drömmen om att bo i villa hänger ofta ihop med att ha möjlighet att ha ett stort umgänge med släkt och vänner i sitt hus eller trädgård. Det syns tydligt i Västmanlands län där framförallt barn och barnbarn rankas högt. Generellt sett så brukar både läge och närhet till exempelvis dagis och skola vara viktiga parametrar för svenska villaägare, säger Bessie Wedholm, presschef på Svensk Fastighetsförmedling.

 

För ytterligare information och kommentarer kontakta:
Bessie Wedholm, presschef på Svensk Fastighetsförmedling
Telefon: 0702 98 38 01
E-post: bessie.wedholm@svenskfast.se


För urval ur Bobarometern villa se bif pdf.

2011 förmedlade Svensk Fastighetsförmedling ca 30 000 villor,bostadsrätter och fritidshus samt kommersiella fastigheter ,rörelser och lantbruk till ett förmedlingsvärde av drygt 45 miljarder kronor. Svensk Fastighetsförmedling är en av de ledande fastighetsmäklarkedjorna i Sverige och ingår i bank- och finanskoncernen DnB. Kedjan har idag över 1 100 medarbetare fördelade på cirka 230 bobutiker runt om i Sverige. Bobutikerna drivs av våra 160 franchisetagare. Läs mer på www.svenskfast.se.

Bifogade filer

PDF-dokument