Följ Svensk Fastighetsförmedling

Bobarometern fritidshus: Rinnande vatten och dusch - bekvämligheter vi inte klarar oss utan i fritidshuset

Pressmeddelande   •   Maj 02, 2013 11:22 CEST

För många svenskar är fritidshuset ett sätt att komma närmare naturen, men man vill absolut inte komma för nära. Sju av tio kan nämligen inte tänka sig att ha ett fritidshus utan rinnande vatten. Svenskarna skulle heller inte klara sig utan vare sig dusch eller vattentoalett. Det visar Svensk Fastighetsförmedlings Bobarometern fritidshus.

I Svensk Fastighetsförmedlings senaste Bobarometern har 1007 svenskar svarat på frågor om fritidshus. Undersökningen visar att svenskarna inte skulle klara sig utan storstadens bekvämligheter. 
Ett naturnära läge är viktigt för de allra flesta svenskar när det kommer till fritidshuset. Men det är enbart 17 procent av svenskarna som svarar att de klarar sig helt utan bekvämligheter. Den bekvämlighet som flest svenskar anger som viktigast i fritidshuset är rinnande vatten, det svarar 69 procent. Efter det kommer dusch, 56 procent, följt av vattentoalett, med 50 procent.

– De flesta vill ha ett lugnt och naturnära fritidshus men till skillnad från förr vill man nu ha samma bekvämligheter på landet som man har hemma i stan. Man vill kunna duscha när man vill och slippa utedasset. Tvätt- och diskmaskin är dock inte lika viktigt att ha i fritidshuset, säger Bessie Wedholm, presschef på Svensk Fastighetsförmedling.


Bobarometern visar även att männen är de som helst vill ha hjälp med hushållssysslorna i fritidshuset. Det är nämligen de som i störst utsträckning svarar att de inte kan klara sig utan tvätt- och diskmaskin. 

Dessa bekvämligheter klarar vi oss inte utan i fritidshuset – Topp 5

1. Rinnande vatten  69 %

2. Dusch    56 %

3. Vattentoalett  50 %

4. Tvättmaskin  10 %

5. Diskmaskin    7 %


För ytterligare information och kommentarer kontakta:
Bessie Wedholm, presschef Svensk FastighetsförmedlingTelefon: 0702-98 38 01E-post: bessie.wedholm@svenskfast.se

Om Bobarometern
Bobarometern är genomförd under februari och mars 2013 i form av en webbenkät via undersökningsföretaget NORM. Av de 1007 personer som deltog i undersökningen svarade 621 stycken ja på frågan om de har tillgång till eller kan tänka sig att äga ett fritidshus. Dessa är de som sedan svarat på övriga frågor i undersökningen.

 

Undersökningen är statistiskt säkerställd och riksrepresentativ enligt undersökningsföretaget NORM Research & Consulting AB. 

Urval från Bobarometern april 2013:
Vilka av följande bekvämligheter klarar du dig inte utan i fritidshuset? Max 3 svarsalternativ.

Antal svarande 621

Totalt

Kvinnor

Män

Rinnande vatten

69 %

72 %

66 %

Dusch

56 %

56 %

55 %

Vattentoalett

50 %

49 %

51 %

Tvättmaskin

10 %

9 %

12 %

Diskmaskin

7 %

5 %

9 %

Jag klarar mig utan alla bekvämligheter

17 %

15 %

18 %

Vet ej

1 %

1 %

1 %


Svensk Fastighetsförmedling är en av de ledande fastighetsmäklarkedjorna i Sverige och ingår i bank- och finanskoncernen DNB. Kedjan har idag 1 200 medarbetare fördelade på cirka 230 bobutiker runt om i Sverige. Bobutikerna drivs av kedjans 160 franchisetagare. Under 2012 förmedlade Svensk Fastighetsförmedling drygt 28 000 villor, fritidshus och bostadsrätter samt kommersiella fastigheter, rörelser och lantbruk till ett förmedlingsvärde av drygt 44 miljarder kronor.

År 2012 mottog Svensk Fastighetsförmedling utmärkelsen Sveriges bästa arbetsgivare i employer branding-företaget Universums årliga undersökning. I Sveriges bästa arbetsgivare är det företagets egna medarbetare som betygsätter sin arbetsgivare. Läs mer på svenskfast.se.

Bifogade filer

PDF-dokument