Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Bobarometern kartlägger villamarknaden: Skadedjur är skräcken för svenska villaägare – favoritsysselsättningen är att fika

Svenska villaägare älskar sin trädgård och favoritaktiviteterna i trädgården är att fika, vila och sola. Att titta på grannar är inte lika populärt, bara två procent ägnar sig åt detta. Skadedjur i trädgården är villaägarnas skräckscenario. Det avslöjas i den senaste Bobarometern från Svensk Fastighetsförmedling.

I Svensk Fastighetsförmedlings Bobarometern villa har 4130 villaägare i hela Sverige svarat på frågor på temat att bo i villa. Bland annat visar Bobarometern att svenska villaägares mardrömsscenario är att trädgården ska utsättas för skadedjur, vilket 32 procent har svarat.

På andra plats hamnar ogräs med 18 procent och på tredje plats översvämning med 11 procent. Män är särskilt negativa mot ogräs. Hela 21 procent har listat detta som sitt mardrömsscenario jämfört med 16 procent bland kvinnorna. Kvinnor oroar sig i större utsträckning för skadedjur, 37 procent respektive 26 procent bland männen.

När det kommer till vad svenska villaägare helst gör i sin trädgård svarar 61 procent att de gärna tar en fika. Hälften (48 procent) vill vila och nästan lika många (47 procent) vill sola.

Trädgården det bästa med att bo i villa
Hela sju av tio tycker att det bästa med att bo i villa är trädgården. Varannan villaägare (52 procent) tycker det bästa är att inte störas av grannar, medan 49 procent tycker att det bästa är att bo stort.

När villaägarna listar de viktigaste faktorerna med att ha en trädgård så svarar förkrossande 95 procent att trädgårdens viktigaste uppgift är att vara en plats för avkoppling under sommaren. Drygt hälften, 55 procent, vill kunna odla egna grönsaker, frukter och bär och 48 procent tycker att den viktigaste anledningen till att ha en trädgård är för att barnen ska ha någonstans att leka.

– Trädgården är en uppskattad plats där hela familjen kan slappna av. Den har alltid varit, och kommer nog alltid att vara, en viktig faktor när vi väljer vårt boende. En funktionell och välskött trädgård är något som man tittar extra noga på när man letar efter sitt drömhus, säger Bessie Wedholm, presschef på Svensk Fastighetsförmedling.

För ytterligare information och kommentarer kontakta:
Bessie Wedholm, presschef på Svensk Fastighetsförmedling
Telefon: 0702 98 38 01
E-post: bessie.wedholm@svenskfast.se

Om Bobarometern
Bobarometern är genomförd under mars 2012 i form av en webbenkät via undersökningsföretaget Norstat. Antalet svarande är 4130 personer som bor i villa. Resultaten är statistiskt säkerställda, både på riksnivå samt för nedbrytning på samtliga 21 län i Sverige.


För urval ur Urval från Bobarometern villa 2012 se bifogad pdf.

Kategorier


2011 förmedlade Svensk Fastighetsförmedling ca 30 000 villor,bostadsrätter och fritidshus samt kommersiella fastigheter ,rörelser och lantbruk till ett förmedlingsvärde av drygt 45 miljarder kronor. Svensk Fastighetsförmedling är en av de ledande fastighetsmäklarkedjorna i Sverige och ingår i bank- och finanskoncernen DnB. Kedjan har idag över 1 100 medarbetare fördelade på cirka 230 bobutiker runt om i Sverige. Bobutikerna drivs av våra 160 franchisetagare. Läs mer på www.svenskfast.se.

Kontakter

Henrik Freudenthal

Henrik Freudenthal

Presskontakt Kommunikationschef 070 225 98 22
Kaisa Lundberg

Kaisa Lundberg

Presskontakt PR & Communications Specialist 070-7898821
Erik Wikander

Erik Wikander

Presskontakt Vice VD 073-059 33 01
Liza Nyberg

Liza Nyberg

Presskontakt VD 0763-010 904
Jörgen Lundgren

Jörgen Lundgren

Presskontakt Fastighetsmäklare Umeå 070-374 82 28
Eddy Löjdkvist

Eddy Löjdkvist

Presskontakt Franchisetagare, Fastighetsmäklare 08-545 785 70
Anders Lundgren

Anders Lundgren

Presskontakt Franchisetagare och fastighetsmäklare Mölndal Villor och bostadsrätter i Göteborg/Mölndal 0709-629165
Jennie Skogsborn Missuna

Jennie Skogsborn Missuna

Presskontakt CXO 073-152 46 50

Vi skapar hållbara boendeliv

Svensk Fastighetsförmedling är Sveriges största rikstäckande och oberoende mäklarkedja. Vi är experter på den lokala bostadsmarknaden med 230 butiker och 1 250 medarbetare runtom i hela landet och i Spanien. Våra lokala butiker drivs av engagerade franchisetagare och koncernen ägs av över 700 medarbetare. Svensk Fastighetsförmedling har under flera år utsetts till en av Sveriges mest attraktiva arbetsgivare. Vårt fokus är att vara ledande idag och i framtiden. Under 85 år har vi skapat nya erbjudanden och utvecklat mäklarbranschen. Under 2023 förmedlade Svensk Fastighetsförmedling cirka 20 000 bostäder till ett värde av 51 miljarder kronor. Koncernen består idag av Svensk Fastighetsförmedling och Ordna Bolån.

Svensk Fastighetsförmedling
Vasagatan 28
11120 Stockholm
Sverige