Följ Svensk Fastighetsförmedling

Bobarometern kartlägger villamarknaden: Skadedjur är skräcken för svenska villaägare – favoritsysselsättningen är att fika

Pressmeddelande   •   Jul 06, 2012 15:10 CEST

Svenska villaägare älskar sin trädgård och favoritaktiviteterna i trädgården är att fika, vila och sola. Att titta på grannar är inte lika populärt, bara två procent ägnar sig åt detta. Skadedjur i trädgården är villaägarnas skräckscenario. Det avslöjas i den senaste Bobarometern från Svensk Fastighetsförmedling.

I Svensk Fastighetsförmedlings Bobarometern villa har 4130 villaägare i hela Sverige svarat på frågor på temat att bo i villa. Bland annat visar Bobarometern att svenska villaägares mardrömsscenario är att trädgården ska utsättas för skadedjur, vilket 32 procent har svarat.

På andra plats hamnar ogräs med 18 procent och på tredje plats översvämning med 11 procent. Män är särskilt negativa mot ogräs. Hela 21 procent har listat detta som sitt mardrömsscenario jämfört med 16 procent bland kvinnorna. Kvinnor oroar sig i större utsträckning för skadedjur, 37 procent respektive 26 procent bland männen.

När det kommer till vad svenska villaägare helst gör i sin trädgård svarar 61 procent att de gärna tar en fika. Hälften (48 procent) vill vila och nästan lika många (47 procent) vill sola.

Trädgården det bästa med att bo i villa
Hela sju av tio tycker att det bästa med att bo i villa är trädgården. Varannan villaägare (52 procent) tycker det bästa är att inte störas av grannar, medan 49 procent tycker att det bästa är att bo stort.

När villaägarna listar de viktigaste faktorerna med att ha en trädgård så svarar förkrossande 95 procent att trädgårdens viktigaste uppgift är att vara en plats för avkoppling under sommaren. Drygt hälften, 55 procent, vill kunna odla egna grönsaker, frukter och bär och 48 procent tycker att den viktigaste anledningen till att ha en trädgård är för att barnen ska ha någonstans att leka.

– Trädgården är en uppskattad plats där hela familjen kan slappna av. Den har alltid varit, och kommer nog alltid att vara, en viktig faktor när vi väljer vårt boende. En funktionell och välskött trädgård är något som man tittar extra noga på när man letar efter sitt drömhus, säger Bessie Wedholm, presschef på Svensk Fastighetsförmedling.

För ytterligare information och kommentarer kontakta:
Bessie Wedholm, presschef på Svensk Fastighetsförmedling
Telefon: 0702 98 38 01
E-post: bessie.wedholm@svenskfast.se

Om Bobarometern
Bobarometern är genomförd under mars 2012 i form av en webbenkät via undersökningsföretaget Norstat. Antalet svarande är 4130 personer som bor i villa. Resultaten är statistiskt säkerställda, både på riksnivå samt för nedbrytning på samtliga 21 län i Sverige.


För urval ur Urval från Bobarometern villa 2012 se bifogad pdf.

2011 förmedlade Svensk Fastighetsförmedling ca 30 000 villor,bostadsrätter och fritidshus samt kommersiella fastigheter ,rörelser och lantbruk till ett förmedlingsvärde av drygt 45 miljarder kronor. Svensk Fastighetsförmedling är en av de ledande fastighetsmäklarkedjorna i Sverige och ingår i bank- och finanskoncernen DnB. Kedjan har idag över 1 100 medarbetare fördelade på cirka 230 bobutiker runt om i Sverige. Bobutikerna drivs av våra 160 franchisetagare. Läs mer på www.svenskfast.se.

Bifogade filer

PDF-dokument

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.