Följ Svensk Fastighetsförmedling

Bobarometern: Nära till skola och jobb viktigast för villaägare i Örebro

Pressmeddelande   •   Maj 31, 2012 10:22 CEST

I Örebro län prioriterar villaägarna bekväma avstånd. Hela 22 procent tycker exempelvis att det är viktigast att bo nära skola och dagis, vilket är den högsta siffran i landet. Att ha kort avstånd till jobbet är också viktigt. 13 procent av villaägarna rankar detta högst – även detta en toppnotering sett till riket. Det avslöjas i den senaste Bobarometern från Svensk Fastighetsförmedling.

I Bobarometern tar Svensk Fastighetsförmedling tempen på bostadsmarknaden i landet. Nu har turen kommit till villaägarna. Totalt har 4130 villaägare svarat på frågor om villaboende och materialet är även nedbrytbart på länsnivå.  

Bland annat visar Bobarometern att hela 30 procent av villaägarna i Örebro län tycker att det är viktigast att bo nära naturen. Det är dock något färre än riksgenomsnittet på 33 procent. Men hela 22 procent av villaägarna i Örebro län tycker alltså att det är viktigast att bo nära skola/dagis vilket är den högsta siffran bland alla län och betydligt högre än rikssnittet (16 procent). Trea på örebroarnas lista är att bo nära jobbet vilket 13 procent svarat. Även detta är en av de högsta noteringarna i landet, slagen bara av Västra Götaland med 14 procent.

Minst prioriterat bland villaägarna i Örebro län är att bo nära flygplats, apotek, gym eller gallerior och butiker (samtliga med 0 procent av rösterna).

Villaägarna i Örebro län har även listat vilka personer som de helst bor nära. Här toppas listan av barnen (30 procent) följt av vännerna och föräldrarna (båda med 14 procent). Övriga släkten är inte lika prioriterad i Örebro. Minst viktigt att bo nära är andra släktingar (en procent) samt mor- och farföräldrar, syskon samt svärföräldrar (alla med två procent).

För siffrorna på riksnivå går det även att jämföra skillnaderna mellan män och kvinnor och här sticker några siffror ut. Exempelvis tycker fler kvinnor att det är viktigare att bo nära föräldrarna, 15 procent mot bara 10 procent bland männen. Män tycker å andra sidan att det är viktigare att bo nära vännerna. 21 procent jämfört med 16 procent bland kvinnorna. 

– Både läge och närhet till exempelvis dagis och skola brukar vara viktiga parametrar för svenska villaägare. Att bo nära jobb, skola eller dagis ger mer tid över till att umgås med nära och kära i sitt hus och sin trädgård. Här sticker Örebro län ut sett till riket som helhet, säger Bessie Wedholm, presschef på Svensk Fastighetsförmedling.

 

För ytterligare information och kommentarer kontakta:
Bessie Wedholm, presschef på Svensk Fastighetsförmedling
Telefon: 0702 98 38 01
E-post: bessie.wedholm@svenskfast.se


För urval ur Bobarometern villa se bif pdf.

2011 förmedlade Svensk Fastighetsförmedling ca 30 000 villor,bostadsrätter och fritidshus samt kommersiella fastigheter ,rörelser och lantbruk till ett förmedlingsvärde av drygt 45 miljarder kronor. Svensk Fastighetsförmedling är en av de ledande fastighetsmäklarkedjorna i Sverige och ingår i bank- och finanskoncernen DnB. Kedjan har idag över 1 100 medarbetare fördelade på cirka 230 bobutiker runt om i Sverige. Bobutikerna drivs av våra 160 franchisetagare. Läs mer på www.svenskfast.se.

Bifogade filer

PDF-dokument