Följ Svensk Fastighetsförmedling

Bobarometern: Närhet till föräldrarna viktigt för villaägare i Kronoberg

Pressmeddelande   •   Maj 31, 2012 10:19 CEST

Villaägare i Kronobergs län är mest familjekära i landet. Var femte villaägare uppger nämligen att det är viktigast att bo nära sina föräldrar vilket är den högsta noteringen i hela landet. Tre procent tycker att det är viktigast att bo nära svärföräldrarna vilket också är den högsta siffran bland alla län. Det avslöjas i den senaste Bobarometern från Svensk Fastighetsförmedling.

I Bobarometern tar Svensk Fastighetsförmedling tempen på bostadsmarknaden i landet. Nu har turen kommit till villaägarna. Totalt har 4130 villaägare svarat på frågor om villaboende och materialet är även nedbrytbart på länsnivå.  

Bland annat visar Bobarometern att hela 20 procent av villaägarna i Kronoberg tycker att det är viktigast att bo nära sina föräldrar. Det kan jämföras med bara 13 procent på riksnivå. Men allra viktigast att bo nära för villaägarna i Kronoberg är barnen samt vännerna som båda fått 22 procent av rösterna i Bobarometern. Minst viktigt i Kronoberg är mor- och farföräldrar samt andra släktingar som båda fått noll procent av rösterna. Trea från slutet hamnar syskonen med två procent.

Villaägarna i Kronoberg har även listat vilka samhällsfunktioner som de helst bor nära. Här toppas listan av naturen (30 procent) följt av skola/dagis (18 procent) samt matbutiken (14 procent). Minst viktigt att bo nära är flygplats, gym och apotek (alla med 0 procent).

Sett till riksnivå så är skillnaderna mellan män och kvinnor relativt små men några siffror sticker ut. Exempelvis tycker fler kvinnor att det är viktigare att bo nära föräldrarna, 15 procent mot bara 10 procent bland männen. Män tycker å andra sidan att det är viktigare att bo nära vännerna. 21 procent har uppgett detta jämfört med 16 procent bland kvinnorna. 

– Drömmen om att bo i villa hänger ofta ihop med att ha möjlighet att ha ett stort umgänge med släkt och vänner i sitt hus eller trädgård. Det syns tydligt i Kronoberg där just närheten till familj och vänner rankas högt, även sett till riksgenomsnittet. Både läge och närhet till exempelvis dagis och skola brukar vara viktiga parametrar för svenska villaägare, så även för kronobergarna, säger Bessie Wedholm, presschef på Svensk Fastighetsförmedling.

 

För ytterligare information och kommentarer kontakta:
Bessie Wedholm, presschef på Svensk Fastighetsförmedling
Telefon: 0702 98 38 01
E-post: bessie.wedholm@svenskfast.se


För urval ur Bobarometern villa se bif pdf.

2011 förmedlade Svensk Fastighetsförmedling ca 30 000 villor,bostadsrätter och fritidshus samt kommersiella fastigheter ,rörelser och lantbruk till ett förmedlingsvärde av drygt 45 miljarder kronor. Svensk Fastighetsförmedling är en av de ledande fastighetsmäklarkedjorna i Sverige och ingår i bank- och finanskoncernen DnB. Kedjan har idag över 1 100 medarbetare fördelade på cirka 230 bobutiker runt om i Sverige. Bobutikerna drivs av våra 160 franchisetagare. Läs mer på www.svenskfast.se.

Bifogade filer

PDF-dokument