Följ Svensk Fastighetsförmedling

Bobarometern: Sju av tio svenskar har en buffert för oväntade utgifter

Pressmeddelande   •   Nov 23, 2012 14:00 CET

Dystra ekonomiska prognoser påverkar svenska folket. Så många som sju av tio svenskar uppger att de har en buffert för högre boendekostnader eller oväntade utgifter i hemmet. Av dem har 43 procent 100 000 kronor eller mer i buffert. Det visar senaste Bobarometern.

I Svensk Fastighetsförmedling Bobarometern har man låtit 1022 personer över hela Sverige svara på frågor om sparande och buffert. Resultatet visar att 69 procent av svenskarna har en buffert för oväntade utgifter i hemmet eller för högre boendekostnader. Var tredje person
(28 procent) uppger att de inte har någon buffert alls. Personer i åldern 60-70 år är de som i störst utsträckning har en sparad buffert (81 procent). Sett till skillnader mellan könen är det fler män än kvinnor som har en buffert (71 respektive 66 procent).

Stockholmarna sparar mest
Av de svenskar som har en buffert uppger nästan varannan person (43 procent) att de har 100 000 kronor eller mer sparat. Män, som i snitt har högre medelinkomst än kvinnor, har även en större buffert: 46 procent av männen och 40 procent av kvinnorna uppger att de har mer än 100 000 kronor sparat.

Sparandet skiljer sig även över landet. Boendes i huvudstaden är de som lägger undan mest pengar och nästan varannan stockholmare (49 procent) uppger att de har mer än 100 000 kronor i sparad buffert. På andra plats kommer boendes i Östra Mellansverige med 47 procent. Västsverige står för den lägsta siffran, där är motsvarande siffra 37 procent.

– Det är mycket bra att sju av tio svenskar har en buffert för oförutsedda händelser. Just nu är räntan låg, så äger man sitt boende men inte har en buffert idag borde man passa på och spara, om man känner att man har ekonomiskt utrymme, säger Peeter Pütsep, VD på Svensk Fastighetsförmedling.

För ytterligare information och kommentarer kontakta:
Bessie Wedholm, presschef Svensk Fastighetsförmedling
Telefon: 0702-98 38 01
E-post: bessie.wedholm@svenskfast.se

Peeter Pütsep, VD Svensk Fastighetsförmedling
Telefon: 08-505 358 00
E-post: peeter.putsep@svenskfast.se

För urval från Bobarometern oktober 2012 se bif pdf.

Svensk Fastighetsförmedling är en av de ledande fastighetsmäklarkedjorna i Sverige och ingår i bank- och finanskoncernen DnB. Kedjan har idag över 1 200 medarbetare fördelade på cirka 230 bobutiker runt om i Sverige. Bobutikerna drivs av våra 160 franchisetagare. Under 2011 förmedlade Svensk Fastighetsförmedling drygt 30 000 villor, fritidshus och bostadsrätter samt kommersiella fastigheter, rörelser och lantbruk till ett förmedlingsvärde av drygt 45 miljarder kronor. Läs mer på www.svenskfast.se.

Bifogade filer

PDF-dokument