Följ Svensk Fastighetsförmedling

Bobarometern: Villaägare i Halland prioriterar närheten till vatten mest bland alla svenska län

Pressmeddelande   •   Maj 31, 2012 10:17 CEST

I Hallands län vill villaägarna bo nära vattnet. Hela 16 procent tycker detta är allra viktigast vilket är den högsta siffran jämfört med alla andra län i hela landet. Att ha nära till naturen och till skola/dagis är dock ännu viktigare för hallänningar som bor i villa. Flygplats och apotek är minst viktigt. Det avslöjas i den senaste Bobarometern från Svensk Fastighetsförmedling.

I Bobarometern tar Svensk Fastighetsförmedling tempen på bostadsmarknaden i landet. Nu har turen kommit till villaägarna. Totalt har 4130 villaägare svarat på frågor om villaboende och materialet är även nedbrytbart på länsnivå.  

Bland annat visar Bobarometern att hela 32 procent av villaägarna i Hallands län tycker att det är viktigast att bo nära naturen. Det är marginellt färre än riksgenomsnittet på 33 procent. Tvåa på hallänningarnas lista hamnar skola/dagis med 18 procent. Siffran som verkligen sticker ut är dock att hela 16 procent av villaägare i Halland tycker att det är viktigast att bo nära vatten. Det är den högsta siffran av alla svenska län och kan jämföras med bara tio procent på riksnivå. Minst prioriterat i Halland är flygplats och apotek (båda 0 procent) samt gymmet och sjukvård (båda med en procent).

Villaägarna i Hallands län har även listat vilka personer som de helst bor nära. Här toppas listan av barnen (34 procent) följt av föräldrarna (16 procent) samt vännerna (15 procent). Övriga släkten är inte lika högt prioriterad i Halland. Minst viktigt att bo nära är mor- och farföräldrar och svärföräldrar (båda med noll procent) samt andra släktingar (två procent).

För siffrorna på riksnivå går det även att jämföra skillnaderna mellan män och kvinnor och här sticker några siffror ut. Exempelvis tycker fler kvinnor att det är viktigare att bo nära föräldrarna, 15 procent mot bara 10 procent bland männen. Män tycker å andra sidan att det är viktigare att bo nära vännerna. 21 procent jämfört med 16 procent bland kvinnorna. 

– Att ha nära till vatten är något som många drömmer om när man tar steget att flytta till villa och det är särskilt tydligt i Halland. Både läge och närhet till exempelvis dagis och skola brukar vara viktiga parametrar för svenska villaägare, säger Bessie Wedholm, presschef på Svensk Fastighetsförmedling.

 

För ytterligare information och kommentarer kontakta:
Bessie Wedholm, presschef på Svensk Fastighetsförmedling
Telefon: 0702 98 38 01
E-post: bessie.wedholm@svenskfast.se


För urval ur Bobarometern villa se bif pdf.

2011 förmedlade Svensk Fastighetsförmedling ca 30 000 villor,bostadsrätter och fritidshus samt kommersiella fastigheter ,rörelser och lantbruk till ett förmedlingsvärde av drygt 45 miljarder kronor. Svensk Fastighetsförmedling är en av de ledande fastighetsmäklarkedjorna i Sverige och ingår i bank- och finanskoncernen DnB. Kedjan har idag över 1 100 medarbetare fördelade på cirka 230 bobutiker runt om i Sverige. Bobutikerna drivs av våra 160 franchisetagare. Läs mer på www.svenskfast.se.

Bifogade filer

PDF-dokument