Följ Svensk Fastighetsförmedling

Bobarometern visar: Fritidshuset skänker lugn och ro – men underhåll och renovering är ett gissel

Pressmeddelande   •   Maj 22, 2013 15:20 CEST

Att ha ett fritidshus kan vara förenat med både glädje och lite vånda. När svenska folket tycker till om vad som är det bästa med fritidshuset svarar sju av tio att de får lugn och ro och kan koppla av i fritidshuset. Sämst är det ständiga underhålls- och renoveringsbehovet som tar tid och energi. Det visar Svensk Fastighetsförmedlings Bobarometern fritidshus.

I Svensk Fastighetsförmedlings senaste Bobarometern har 1007 svenskar svarat på frågor om fritidshus. Bland annat om vad som är det bästa och sämsta med att äga eller ha tillgång till ett fritidshus.


Sju av tio uppger att avkoppling och lugn och ro är det allra bästa med att ha ett fritidshus. Att få frisk luft och vara nära naturen är något som de flesta uppskattar, medan 47 procent anser att ”känna frihet” är det bästa. Endast var sjätte vill tillbringa tiden i fritidshuset med att snickra, måla eller påta i trädgården och enbart fem procent tycker att det bästa är att de kan få arbeta där i lugn och ro. 
Det som däremot kan förstöra lugnet är det ständiga underhålls- och renoveringsbehovet. Varannan svensk, 48 procent, uppger att det är det sämsta med att ha fritidshus. Att fritidshuset ligger långt ifrån det permanenta boendet tycker mer än var fjärde, 26 procent, är irriterande. Därefter kommer avsaknad av bekvämligheter såsom vattentoalett och tvättmaskin. 

Svenskarna verkar däremot inte lida av att inte vara uppkopplade när de är lediga. Att det inte finns mobiltäckning och internet i fritidshuset kommer nämligen först på femte plats med 19 procent. 

– Att äga eller ha tillgång till ett fritidshus är mångas dröm, men också för många förenat med dubbla känslor. Å ena sidan är det en oas för avkoppling och vila, å andra sidan förknippat med arbete, som med alla hus. Planera inte in allt för stora projekt när du är i fritidshuset, då kanske risken är stor att du inte lyckas njuta av tiden du har där, säger Bessie Wedholm, presschef på Svensk Fastighetsförmedling.

För ytterligare information och kommentarer kontakta:
Bessie Wedholm, presschef Svensk Fastighetsförmedling
Telefon: 070-298 38 01
E-post: bessie.wedholm@svenskfast.se


Om Bobarometern
Bobarometern är genomförd under februari och mars 2013 i form av en webbenkät via undersökningsföretaget NORM. Av de 1007 personer som deltog i undersökningen svarade 621 stycken ja på frågan om de har tillgång till eller kan tänka sig att äga ett fritidshus. Dessa är de som sedan svarat på övriga frågor i undersökningen.

 

Undersökningen är statistiskt säkerställd och riksrepresentativ enligt undersökningsföretaget NORM Research & Consulting AB. 

Urval från Bobarometern maj 2013:

Vad är det bästa med ett fritidshus? Max 3 alternativ


Antal svarande 621

Totalt

Att jag kan få lugn och ro och koppla av

70 %

Att jag kan få frisk luft och njuta av naturen

59 %

Att jag kan känna frihet

47 %

Att jag kan umgås med nära och kära

33 %

Att jag kan bjuda vänner och bekanta

18 %

Att jag kan få snickra, måla och påta i trädgården

16 %

Att jag kan utöva mina intressen

14 %

Att jag kan arbeta i lugn och ro

5 %

Annat

1 %

Vet ej

1 %


Vad är det sämsta med ett fritidshus? Max 3 alternativ

Antal svarande 621

Totalt

Att det ständigt finns underhåll- och renoveringsbehov som tar tid och energi

48 %

Att fritidshuset ligger långt från permanentboendet

26 %

Att det saknar bekvämligheter såsom vattentoalett och tvättmaskin

22 %

Att det ligger avskilt vilket innebär långa avstånd till ex apotek och affärer

21 %

Att det inte finns mobiltäckning och internet

19 %

Att min granne är för närgången

10 %

Jag tycker inget att dåligt med att ha fritidshuset

17 %

Annat

3 %

Vet ej 

5 %Svensk Fastighetsförmedling är en av de ledande fastighetsmäklarkedjorna i Sverige och ingår i bank- och finanskoncernen DNB. Kedjan har idag 1 200 medarbetare fördelade på cirka 230 bobutiker runt om i Sverige. Bobutikerna drivs av kedjans 160 franchisetagare. Under 2012 förmedlade Svensk Fastighetsförmedling drygt 28 000 villor, fritidshus och bostadsrätter samt kommersiella fastigheter, rörelser och lantbruk till ett förmedlingsvärde av drygt 44 miljarder kronor.

År 2012 mottog Svensk Fastighetsförmedling utmärkelsen Sveriges bästa arbetsgivare i employer branding-företaget Universums årliga undersökning. I Sveriges bästa arbetsgivare är det företagets egna medarbetare som betygsätter sin arbetsgivare. Läs mer på svenskfast.se.

Bifogade filer

PDF-dokument