Följ Svensk Fastighetsförmedling

Bostadspriserna i Västerbotten ökar mest i landet

Pressmeddelande   •   Feb 13, 2015 11:18 CET

Under de senaste tolv månaderna har bostadspriserna ökat i stort sett i hela landet och i genomsnitt med 9 procent både för bostadsrätter och villor. I Västerbotten har priserna på bostadsrätter under samma period med hela 27 procent och villorna med 16 procent. Siffrorna betyder att Västerbotten haft den största prisökningen på bostadsrätter och villor bland landets samtliga 21 län. Det visar nya siffror från Mäklarstatistik som Svensk Fastighetsförmedling tagit del av.

Det är inte bara på länsnivå som bostadspriserna stigit, utan även i Västerbottens största kommun Umeå. Under den senaste tolvmånadersperioden har priserna på bostadsrätter i kommunen ökat med hela 20 procent och villapriserna med 18 procent. Detta trots att prisutvecklingen varit mer återhållsam de senaste 3 månaderna, både i länet och kommunen. I Umeå minskade då priserna på villor med 1 procent och bostadsrätterna låg stilla. I länet backade bostadsrätterna med 3 procent och villorna med 1 procent.

– Den extrema prisökningen beror främst på bostadsbristen, som är kopplad till att kommunen är expansiv och inflyttningen därmed stor. Exempelvis bidrar Universitetet och en rad inflyttade företag till en stark framtidstro i Umeå. Köparna är medvetna om den snabba utvecklingen och är därför trygga i sina köp. En annan faktor som bidrar till prisuppgången är att många som flyttar hit ofta kommer från orter med en högre prisbild än vad vi är vana vid, säger Jörgen Lundgren, fastighetsmäklare och franchisetagare på Svensk Fastighetsförmedling i Umeå.


Prisstatistik BOSTADSRÄTT – utveckling över 3 och 12 månader*

Prisutveckling 3 månader Prisutveckling 12 månader
Riket +/– 0 % + 9 %
Västerbottens län – 3 % + 27 %
Umeå kommun +/– 0 % + 20 %
Skellefteå kommun – 1 % + 19 %
*Statistiken för Västerbottens län baseras på försäljningen av 264 bostadsrätter under november 2014 – januari 2015. Tremånaderssiffran är en jämförelse med augusti 2014 – oktober 2014, tolvmånaderssiffran med november 2013 – januari 2014.


Prisstatistik VILLA – utveckling över 3 och 12 månader*

Prisutveckling 3 månader Prisutveckling 12 månader
Riket + 1 % + 9 %
Västerbottens län – 1 % + 16 %
Umeå kommun – 1 % + 18 %
Skellefteå kommun – 4 % + 14 %

*Statistiken för Västerbottens län baseras på försäljningen av 149 villor under november 2014 – januari 2015. Tremånaderssiffran är en jämförelse med augusti 2014 – oktober 2014, tolvmånaderssiffran med november 2013 – januari 2014. Prisutvecklingen för villor baseras på K/T-talet (Köpesumman/Taxeringsvärdet). Medelpriset baseras på den senaste månadens försäljningar.


För ytterligare information, kontakta:
Jörgen Lundgren, fastighetsmäklare och franchisetagare på Svensk Fastighetsförmedling i Umeå
Mail: jorgen.umea@svenskfast.se
Mobil: 070-374 82 25

Ta gärna del av fullständig statistik på www.maklarstatistik.se

Följ oss gärna på:
www.svenskfast.se
www.mynewsdesk.com
facebook.com/svenskfast
twitter.com/#svenskfast
instagram@svenskfast

Om Svensk Mäklarstatistik AB
Svensk Mäklarstatistik redovisar varje månad den enda aktuella och heltäckande prisstatistiken för bostadsrätter, villor och fritidshus i Sverige. Siffrorna baseras på cirka 80 procent av de bostadsaffärer som genomförs via fastighetsmäklare. Prisinformation hämtas då köpekontrakten skrivs och behöver därför inte invänta lagfartshanteringen som tar 3-4 månader. Vi kan därför publicera det faktiska marknadsläget och de prisförändringar som sker varje månad utan den eftersläpning som myndigheter och andra aktörer dras med.

Svensk Mäklarstatistik AB ägs av Hemnet HNS AB som i sin tur ägs till lika delar av branschorganisationerna Fastighetsmäklarförbundet och Mäklarsamfundet, samt Fastighetsbyrån och Svensk Fastighetsförmedling.

Svensk Fastighetsförmedling är en av de ledande fastighetsmäklarkedjorna i Sverige. Kedjan har 1 200 medarbetare fördelade på cirka 230 bobutiker runt om i Sverige. Bobutikerna drivs av kedjans 200 franchisetagare. Under 2014 förmedlade Svensk Fastighetsförmedling mer än 30 000 villor, fritidshus och bostadsrätter samt kommersiella fastigheter, rörelser och lantbruk till ett sammanlagt värde av 54 miljarder kronor.

2014 placerade sig Svensk Fastighetsförmedling återigen i toppskiktet med en fjärde plats i employer branding-företaget Universums årliga undersökning ”Sveriges bästa arbetsgivare”. I undersökningen är det företagets egna medarbetare som betygsätter sin arbets­givare.
Läs mer på svenskfast.se

Bifogade filer

PDF-dokument