Följ Svensk Fastighetsförmedling

Bostadspriserna ökar kraftigt i Jämtland

Pressmeddelande   •   Apr 16, 2015 11:32 CEST

Under det senaste året har priserna på bostadsrätter i länet stigit med hela 23 procent och på villorna med 6 procent. Även under årets inledande kvartal steg bostadspriserna, men nu var det villorna som ökade mest, nämligen med hela 12 procent. Bostadsrätterna steg samtidigt med 2 procent. Det visar nya siffror från Mäklarstatistik som Svensk Fastighetsförmedling tagit del av.

I Jämtlands största kommuner Östersund och Åre har priserna på bostadsrätter ökat med hela 18 respektive 20 procent under den senaste tolvmånadersperioden. Samtidigt har villapriserna ökat med 19 procent i Östersunds kommun och med hela 14 procent bara under de senaste tre månaderna.

Snittpriset för en bostadsrätt i Östersunds kommun ligger i dag på drygt 917 000 kronor, eller 13 000 kronor per kvadratmeter, medan man i Åre kommun får betala nästan 2,1 miljon, eller 31 500 kronor per kvadratmeter. Medelvillan ligger på drygt 2,4 miljoner i Östersund kommun och på 2,1 miljoner kronor i Åre kommun.

– Bostadsmarknaden har blivit hetare sedan höstens politiska osäkerhet lagt sig. Östersund utvecklas just nu enormt och det finns ett extremt bra utbud av nyproduktion i form av både villor och radhus. Inflyttningen från kranskommunerna har ökat både till Östersund och Åre. Det leder till större efterfrågan och stigande priser, men framförallt har försäljningstiderna förkortats och köpen går idag i allt snabbare takt, säger Bengt Eklund, franchisetagare på Svensk Fastighetsförmedling i Östersund.

Prisstatistik BOSTADSRÄTT – utveckling över 3 och 12 månader*

Prisutveckling 3 månader Prisutveckling 12 månader
Riket + 8 % + 14 %
Jämtlands län + 2 % + 23 %
Östersunds kommun + 3 % + 18 %
Åre kommun + 5 % + 20 %
*Statistiken för Jämtlands län baseras på försäljningen av 238 bostadsrätter under januari 2015 – mars 2015. Tremånaderssiffran är en jämförelse med oktober 2014 – december 2014, tolvmånaderssiffran med januari 2014 – mars 2014.

Prisstatistik VILLA – utveckling över 3 och 12 månader*
Prisutveckling 3 månader Prisutveckling 12 månader
Riket + 5 % + 11 %
Jämtlands län + 12 % + 6 %
Östersunds kommun + 14 % + 19 %

*Statistiken för Jämtlands län baseras på försäljningen av 80 villor under januari 2015 – mars 2015. Tremånaderssiffran är en jämförelse med oktober 2014 – december 2014, tolvmånaderssiffran med januari 2014 – mars 2014. Prisutvecklingen för villor baseras på K/T-talet (Köpesumman/Taxeringsvärdet).


För ytterligare information, kontakta:
Bengt Eklund, franchisetagare och fastighetsmäklare på Svensk Fastighetsförmedling i Östersund
Mail: bengt.ostersund@svenskfast.se
Mobil: 070-371 39 50

Ta gärna del av fullständig statistik på www.maklarstatistik.se

Följ oss gärna på:
www.svenskfast.se
www.mynewsdesk.com
facebook.com/svenskfast
twitter.com/#svenskfast
instagram@svenskfast

Om Svensk Mäklarstatistik AB
Svensk Mäklarstatistik redovisar varje månad den enda aktuella och heltäckande prisstatistiken för bostadsrätter, villor och fritidshus i Sverige. Siffrorna baseras på cirka 80 procent av de bostadsaffärer som genomförs via fastighetsmäklare. Prisinformation hämtas då köpekontrakten skrivs och behöver därför inte invänta lagfartshanteringen som tar 3-4 månader. Vi kan därför publicera det faktiska marknadsläget och de prisförändringar som sker varje månad utan den eftersläpning som myndigheter och andra aktörer dras med.

Svensk Mäklarstatistik AB ägs av Hemnet HNS AB som i sin tur ägs av branschorganisationerna Fastighetsmäklarförbundet och Mäklarsamfundet, samt Fastighetsbyrån och Svensk Fastighetsförmedling.

Svensk Fastighetsförmedling är en av de ledande fastighetsmäklarkedjorna i Sverige. Kedjan har 1 200 medarbetare fördelade på cirka 230 bobutiker runt om i Sverige. Bobutikerna drivs av kedjans 200 franchisetagare. Under 2014 förmedlade Svensk Fastighetsförmedling mer än 30 000 villor, fritidshus och bostadsrätter samt kommersiella fastigheter, rörelser och lantbruk till ett sammanlagt värde av 54 miljarder kronor.

2014 placerade sig Svensk Fastighetsförmedling återigen i toppskiktet med en fjärde plats i employer branding-företaget Universums årliga undersökning ”Sveriges bästa arbetsgivare”. I undersökningen är det företagets egna medarbetare som betygsätter sin arbets­givare.
Läs mer på svenskfast.se

Bifogade filer

PDF-dokument