Följ Svensk Fastighetsförmedling

Bostadsrättspriserna fortsatt upp i Göteborg

Pressmeddelande   •   Okt 14, 2014 13:33 CEST

Priserna på bostadsmarknaden i Västra Götaland fortsätter att stiga uppåt. Under den senaste tolvmånadersperioden har priset på bostadsrätter ökat med 8 procent och villorna med 7 procent. Under de senaste tre månaderna har prisutvecklingen avtagit något. Under denna period har villapriserna i länet ökat med 2 procent och bostadsrätterna har backat med 1 procent. Det visar nya siffror från Mäklarstatistik som Svensk Fastighetsförmedling tagit del av.

I Göteborgsregionen har priserna för bostadsrätter stigit rejält. Den gångna tolvmånadersperioden visade på en prisökning med 12 procent i centrala Göteborg och med 11 procent i stor-Göteborg. Det kan jämföras med prisutvecklingen för riket, där siffran är 6 procent. Även under de senaste tre månaderna har prisläget på bostadsmarknaden gått stabilt uppåt. I de centrala delarna av Göteborg har priserna stigit med 9 procent och i stor-Göteborg med 4 procent. Medelpriset per kvadratmeter för en bostadsrätt i centrala Göteborg ligger dessutom betydligt högre än rikssnittet: cirka 46 500 kronor per kvadratmeter jämfört med närmare 31 000 kronor i riket.

– Bostadsmarknaden i Göteborg präglas just nu av ett lågt utbud av bostäder, en stor efterfrågan och ett kundbeteende som har förändrats. Försäljningstiderna är nu nedkortade, vilket har lett till att marknaden också agerar därefter, bland annat genom att köparen oftare tar kontakt med mäklaren innan bostäderna läggs ut till försäljning. Köparna är dessutom beredda att betala mer för att säkra bostaden innan den officiella visningen. Det kan vara en förklaring till varför priserna gått upp så pass mycket här, säger Jonas Keide, fastighetsmäklare och franchisetagare på Svensk Fastighetsförmedling i Göteborg Centrum.

Även villapriserna visar på en stabil uppgång i Göteborgsområdet under de senaste tolv månaderna. I stor-Göteborg har priserna stigit med 6 procent under perioden. Sett till de senaste tre månaderna har prisökningen varit 2 procent. Medelpriset för en villa i stor-Göteborg ligger därmed på 3 685 000 kronor, medan genomsnittspriset i riket är cirka 2 545 000 kronor.

– Det låga utbudet av villor i kombination med hög efterfrågan på marknaden håller i sig. Det resulterar i att spekulanter agerar annorlunda idag. De vill i större utsträckning än tidigare komma på förhandsvisningar och få möjligheten att erbjuda säljaren ett bud. Detta har kommit att bli lite av ett tidens fenomen. Men vi hoppas att marknaden förändras i detta avseende så att spekulanterna återigen får ta del av bostadsmarknaden på ett lugnare sätt. Framåt tror jag på en stabil och försiktig ökning av bostadspriserna, förutsatt att det inte händer något drastiskt med köparnas lånemöjligheter eller höjda skatter, säger Gert Karlsson, franchisetagare och fastighetsmäklare på Svensk Fastighetsförmedling i Göteborg Väster.


Prisstatistik BOSTADSRÄTT – utveckling över 3 och 12 månader*

Prisutveckling 3 månader

Prisutveckling 12 månader

Riket

+/– 0 %

+ 6 %

Västra Götalands län

– 1 %

+ 8 %

Stor-Göteborg

+ 4 %

+ 11 %

Centrala Göteborg

+ 9 %

+ 12 %

*Statistiken för Västra Götalands län baseras på försäljningen av 2 587 bostadsrätter under juli 2014 – september 2014. Tremånaderssiffran är en jämförelse med april 2014 – juni 2014, tolvmånaderssiffran med juli 2013 – september 2013.

Prisstatistik VILLA – utveckling över 3 och 12 månader*

Prisutveckling 3 månader

Prisutveckling 12 månader

Riket

+ 1 %

+ 7 %

Västra Götalands län

+ 2 %

+ 7 %

Stor-Göteborg

+ 2 %

+ 6 %

*Statistiken för Västra Götalands län baseras på försäljningen av 1 671 villor under juli 2014 – september 2014. Tremånaderssiffran är en jämförelse med april 2014 – juni 2014, tolvmånaderssiffran med juli 2013 – september 2013. Prisutvecklingen för villor baseras på K/T-talet (Köpesumman/Taxeringsvärdet).

För ytterligare information, kontakta:

Jonas Keide, franchisetagare och fastighetsmäklare på Svensk Fastighetsförmedling i Göteborg Centrum
Mail: jonas.keide@svenskfast.se 
Mobil: 0762-81 71 11

Gert Karlsson, franchisetagare och fastighetsmäklare på Svensk Fastighetsförmedling i Göteborg Väster
Mail: gert.karlsson@svenskfast.se
Mobil: 0708-69 01 60

Följ oss gärna på:
www.svenskfast.se
www.mynewsdesk.com
facebook.com/svenskfast
twitter.com/#svenskfast
instagram@svenskfast

Svensk Fastighetsförmedling är en av de ledande fastighetsmäklarkedjorna i Sverige och ingår i Swedbank Franchise. Kedjan har idag 1 200 medarbetare fördelade på cirka 230 bobutiker runt om i Sverige. Bobutikerna drivs av kedjans 160 franchisetagare. Under 2013 förmedlade Svensk Fastighetsförmedling 29 500 villor, fritidshus och bostadsrätter samt kommersiella fastigheter, rörelser och lantbruk till ett förmedlingsvärde av 50 miljarder kronor.

2013 placerar sig åter igen Svensk Fastighetsförmedling i toppskiktet med en tredje plats i employer branding-företaget Universums årliga undersökning ”Sveriges bästa arbetsgivare”. I Sveriges bästa arbetsgivare är det företagets egna medarbetare som betygsätter sin arbetsgivare.
Läs mer på svenskfast.se.

Bifogade filer

PDF-dokument