Följ Svensk Fastighetsförmedling

Det svänger om bostadspriserna i Jämtlands län

Pressmeddelande   •   Dec 16, 2014 13:13 CET

Bostadspriserna i Jämtlands län har gått stabilt uppåt det senaste året där priset på villor i länet ökat med 10 procent och bostadsrätterna med 8 procent, vilket är mer än landet i stort. Prisbilden för villor har dock förändrats under de senaste tre månaderna då de minskat med 4 procent. Bostadsrätterna fortsatte dock uppåt och steg med 14 procent under höstmånaderna. Det visar nya siffror från Mäklarstatistik som Svensk Fastighetsförmedling tagit del av.

Trots den starka prisutvecklingen hamnar länet först på en åttondeplats bland landets samtliga län i fråga om prisökningar på villor under året som gått, och en sjuttonde plats när det kommer till bostadsrätter. De län där bostadsrättspriserna ökat mest är Gotland och Södermanland medan priserna på villor stigit mest i Västmanland och Uppsala.

Östersund, som är Jämtlands största kommun, följer inte riktigt samma utvecklingskurva som resten av länet. Villapriserna i kommunen visar en ökning på 13 procent under de senaste tolv månaderna, men under den senaste tremånadersperioden har priserna sjunkit med 1 procent.

På bostadsrättsmarknaden svänger det ordentligt i både Östersund och Åre kommun. Sett över tolv månader har priset på bostadsrätterna i Östersund stigit med hela 22 procent, men de senaste tre månaderna med bara 1 procent. I Åre har priserna stigit med 8 procent de senaste tolv månaderna, men de har rusat med hela 23 procent under höstmånaderna.

– Bostadsmarknaden i Östersund har gått väldigt bra under året, mycket tack vare ett extremt bra utbud av nyproduktion. Vi trodde att nollräntan skulle innebära att priserna steg ytterligare nu under hösten, men i stället kan man se en mindre stagnering på marknaden för begagnade bostäder de senaste två till tre månaderna. Detta tror jag främst beror på det politiska läget och olika plånboksfrågor, exempelvis förslag på nya amorteringsregler och diskussion om begränsad avdragsrätt på räntor. Om jag ska sia i framtiden kommer vi nog se en fortsatt osäkerhet på marknaden, som en effekt av nyvalet, säger Bengt Eklund, franchisetagare på Svensk Fastighetsförmedling i Östersund.


Prisstatistik BOSTADSRÄTT – utveckling över 3 och 12 månader*

Prisutveckling 3 månader Prisutveckling 12 månader
Riket + 6 % + 6 %
Jämtlands län + 14 % + 8 %
Östersunds kommun + 1 % + 22 %
Åre kommun + 23 % + 8 %
*Statistiken för Jämtlands län baseras på försäljningen av 276 bostadsrätter under september 2014 – november 2014. Tremånaderssiffran är en jämförelse med juni 2014 – augusti 2014, tolvmånaderssiffran med september 2013 – november 2013.

Prisstatistik VILLA – utveckling över 3 och 12 månader*
Prisutveckling 3 månader Prisutveckling 12 månader
Riket + 2 % + 8 %
Jämtlands län – 4 % + 10 %
Östersunds kommun – 1 % + 13 %

*Statistiken för Jämtlands län baseras på försäljningen av 110 villor september 2014 – november 2014. Tremånaderssiffran är en jämförelse med juni 2014 – augusti 2014, tolvmånaderssiffran med september 2013 – november 2013. Prisutvecklingen för villor baseras på K/T-talet (Köpesumman/Taxeringsvärdet).


För ytterligare information, kontakta:
Bengt Eklund, franchisetagare och fastighetsmäklare på Svensk Fastighetsförmedling i Östersund
Mail: bengt.ostersund@svenskfast.se
Mobil: 070-371 39 50

Ta gärna del av fullständig statistik på www.maklarstatistik.se

Följ oss gärna på:
www.svenskfast.se
www.mynewsdesk.com
facebook.com/svenskfast
twitter.com/#svenskfast
instagram@svenskfast

Svensk Fastighetsförmedling har 1 200 medarbetare fördelade på cirka 230 bobutiker runt om i Sverige. Bobutikerna drivs av kedjans 160 franchisetagare. Under 2013 förmedlade Svensk Fastighetsförmedling 29 500 villor, fritidshus och bostadsrätter samt kommersiella fastigheter, rörelser och lantbruk till ett förmedlingsvärde av 50 miljarder kronor.

2014 placerar sig återigen Svensk Fastighetsförmedling i toppskiktet med en fjärde plats i employer branding-företaget Universums årliga undersökning ”Sveriges bästa arbetsgivare”. I Sveriges bästa arbetsgivare är det företagets egna medarbetare som betygsätter sin arbetsgivare. 

Bifogade filer

PDF-dokument