Gå direkt till innehåll
 Digitalt, klimatsmart och naturnära: Så vill svenskarna bo i framtiden

Pressmeddelande -

Digitalt, klimatsmart och naturnära: Så vill svenskarna bo i framtiden

Svenskarna drömmer om skärgårdshus med stora fönster, hem som städar sig själva och tekniska boendelösningar som minimerar klimatpåverkan. Det visar Svensk Fastighetsförmedlings Trendrapport 2016. I framtiden är det minimalistisk inredning med grafiska linjer och mönster som gäller. Dessutom verkar den gröna trenden slagit rot i de svenska hemmen. Många önskar sig nämligen trädgårdsland, växthus och egen trädgårdsmästare.

För fjärde gången presenterar Svensk Fastighetsförmedling Trendrapporten 2016, en riksrepresentativ Sifo-undersökning där svenskarna gett sin syn på framtidens boende. Totalt har över 2 500 personer svarat på frågor rörande ekonomi, boende, bostadsbyte och inredning.

Framtidens drömboende är skärgårdshus med stora fönster och havsutsikt. Även funkisvillor med altan och stor trädgård lockar. Hemmen ska dessutom helst ligga nära såväl natur, som matbutiker och bra kommunikationer. Trendrapporten 2016 visar även att hela 84 procent kan tänka sig att förändra hemmet för att göra det mer miljövänligt. Flest vill installera solceller, men att byta till lågenergilampor eller miljöklassade vitvaror är också populära alternativ.

När svenskarna får välja hur deras framtida boende ska inredas blir svaret minimalistiskt med grafiska linjer och mönster. Industriell inredning med vitt kakel, marmor och mässing går även hem. Gällande hemmets tekniska funktioner önskar sig många framförallt en bostad som städar och dammar sig själv, men också mobila robotar som hjälper till med hushållssysslorna. Var tionde vill till och med kunna byta planlösning med ett enkelt knapptryck.

– Trendrapporten är en vägvisare för hur bostadsmarknaden kommer att se ut i framtiden. Det är tydligt att vi går mot en allt mer digitaliserad vardag och det sätter sin prägel på hur vi lever och bor. Även om fler väljer att flytta till städerna så finns ändå drömmen om den svenska skärgårdsidyllen kvar. Fler svenskar ställer dessutom krav på att våra bostäder ska anpassas efter miljön och många väljer även att betala extra för det, säger Tanja Ilic, VD på Svensk Fastighetsförmedling.

Svenskar köper bostad utan att ha sett den
Undersökningen visar också att 46 procent vill byta bostad. Trädgård och sjö- eller havsutsikt är svenskarna beredda att betala lite extra för. Väl på jakt efter ny bostad, föredrar svenskarna fortfarande traditionella visningar. Hela 15 procent vill dock gå på bostadsvisning i virtual reality och var tionde kan till och med tänka sig att köpa en bostad utan att ha sett den i verkligheten.

Här kan du ladda ned rapporten i sin helhet: http://www.svenskfast.se/globalassets/pdf/svensk-fastighetsformedling-trendrapporten-2016.pdf

Korta fakta från Trendrapporten 2016:

  • Svenskarnas drömboende är skärgårdshus med stora fönster och havsutsikt, det svarar 28 procent.
  • Nästan varannan svensk, 46 procent, vill byta bostad. Allra flest vill flytta inom staden där de bor.
  • 84 procent är beredda att förändra sitt hem för att göra det mer miljövänligt.
  • Kläder och shopping är det första svenskarna skär ned på om boendekostnaderna steg med tvåtusen kronor i månaden.
  • 62 procent av svenskarna vill ha städhjälp hemma, 24 procent vill få maten hemlevererad och 19 procent vill slippa tvätta.
  • 15 procent vill gå på bostadsvisning i virtual reality och var tionde kan tänka sig att köpa bostad utan att ha sett den i verkligheten.

För ytterligare information, kontakta:
Kicki Erkers, PR- och internkommunikationsansvarig
Mail: kicki.erkers@svenskfast.se
Mobil: 072-570 56 18

Om Trendrapporten 2016
Trendrapporten 2016 är genomförd under april 2016 i form av en webbenkät via undersökningsföretaget TNS Sifo.  2 500 personer mellan 18-74 år deltog i undersökningen som är statistiskt säkerställd och riksrepresentativ. För att säkerställa att basen av respondenter även är representativ nedbrutet per län har vi valt att utöka antalet intervjuer. Anledningen till att dessa tio län valts ut beror på att de är Sveriges största.

Följ oss gärna på
www.svenskfast.se
www.mynewsdesk.com
facebook.com/svenskfast
twitter.com/#svenskfast
instagram@svenskfast

Ämnen

Kategorier


Om Svensk Fastighetsförmedling
Svensk Fastighetsförmedling är den största rikstäckande och oberoende mäklarkedjan. Det innebär att vi kan ta tillvara på våra kunders intressen helt utan påverkan från till exempel banker eller försäkringsbolag. Vi är experter på den lokala bostadsmarknaden med 230 bobutiker och 1 200 medarbetare runtom i hela landet. Bobutikerna drivs av kedjans 200 delägare och flera år i rad har företaget utsetts till en av Sveriges mest attraktiva arbetsgivare. Under 2015 slog Svensk Fastighetsförmedling rekord i både omsättning och antal sålda bostäder när kedjan förmedlade 32 500 bostäder till ett värd

Kontakter

Henrik Freudenthal

Henrik Freudenthal

Presskontakt Kommunikationschef 070 225 98 22
Kaisa Lundberg

Kaisa Lundberg

Presskontakt PR & Communications Specialist 070-7898821
Erik Wikander

Erik Wikander

Presskontakt Vice VD 073-059 33 01
Liza Nyberg

Liza Nyberg

Presskontakt VD 0763-010 904
Jörgen Lundgren

Jörgen Lundgren

Presskontakt Fastighetsmäklare Umeå 070-374 82 28
Eddy Löjdkvist

Eddy Löjdkvist

Presskontakt Franchisetagare, Fastighetsmäklare 08-545 785 70
Anders Lundgren

Anders Lundgren

Presskontakt Franchisetagare och fastighetsmäklare Mölndal Villor och bostadsrätter i Göteborg/Mölndal 0709-629165
Jennie Skogsborn Missuna

Jennie Skogsborn Missuna

Presskontakt CXO 073-152 46 50

Om Svensk Fastighetsförmedling

Svensk Fastighetsförmedling är Sveriges största rikstäckande och oberoende mäklarkedja. Vi är experter på den lokala bostadsmarknaden med 230 butiker och 1 250 medarbetare runtom i hela landet och i Spanien. Våra lokala butiker drivs av engagerade franchisetagare och koncernen ägs av över 700 medarbetare. Svensk Fastighetsförmedling har under flera år utsetts till en av Sveriges mest attraktiva arbetsgivare. Vårt fokus är att vara ledande idag och i framtiden. Under 85 år har vi skapat nya erbjudanden och utvecklat mäklarbranschen. 2021 förmedlade Svensk Fastighetsförmedling nästan 32 000 bostäder till ett värde av cirka 87 miljarder kronor. Koncernen består idag av Svensk Fastighetsförmedling och Ordna Bolån.

Svensk Fastighetsförmedling
Vasagatan 28
11120 Stockholm
Sverige