Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Dyraste bostadspriserna någonsin – då tror rekordmånga på ytterligare ökning

När Svensk Mäklarstatistik summerar årets andra månad går det att konstatera att fjolårets prisuppgångar håller i sig och att priserna på både bostadsrätter och villor aldrig varit högre i riket. I februari steg medelpriset på en villa för första gången över fyra miljoner kronor efter en prisökning på 2%, vilket är den största ökningen sedan oktober 2020. Samtidigt som bostadspriserna når nya rekordnivåer visar Hemnets köparbarometer att hela 57,89% tror på stigande priser i framtiden, den högsta uppmätta nivån och en ökning på 7 procentenheter från januari.

– Tilltron till bostadsmarknadens är rekordstark samtidigt som vi ser de högsta medelpriserna som någonsin uppmätts på villor, bostadsrätter och fritidshus, allt detta mitt i en pandemi. Jag tror det dels visar hur viktigt hemmet blivit för svenskarna men också att många i och med vaccinet tror på ett starkt ekonomiskt uppsving, säger Liza Nyberg, vd för Svensk Fastighetsförmedling.

BOSTADSRÄTTER

1 mån

3 mån

12 mån

Medelpris (kr/kvm)

Riket

+ 1%

+ 2%

+ 6%

44 412

VILLOR

1 mån

3 mån

12 mån

Medelpris

Riket

+ 2%

+ 3%

+ 15%

4 044 000

Stockholm – 17%, så mycket har villapriserna ökat på ett år

I februari fortsatte priserna att gå upp där villapriserna såg en särskilt stor ökning med hela 3%, vilket gör att medelpriset på en villa i Stor-Stockholm nu för första gången är över sju miljoner kronor.

– Vi ser en rekordhet bostadsmarknad i Stockholm med höga slutpriser och stor efterfrågan, något som delvis kan bero på att utbudet är betydligt lägre än vanligt för den här perioden. Priserna på bostadsrätter ligger nu över 100 000 kr/kvm i centrala Stockholm och för villor har priserna på ett år ökat med osannolika 17%. Vi märker även av att vi säljer mer än vanligt av våra kommande försäljningar på Läge+, som alltså ligger utanför Hemnet, säger Angelica Hermansson på Svensk Fastighetsförmedling på Kungsholmen.

BOSTADSRÄTTER

1 mån

3 mån

12 mån

Medelpris (kr/kvm)

Centrala Stockholm

+ 1%

+ 3%

+ 6%

101 739

Stor-Stockholm

± 0%

± 0%

+ 5%

63 927

VILLOR

1 mån

3 mån

12 mån

Medelpris

Stor-Stockholm

+ 3%

+ 5%

+ 17%

7 212 000

Göteborg – största prisuppgången på ett halvår

I Göteborg innebar februari den största procentuella prisuppgången på villor och bostadsrätter sammanslaget på ett halvår. Något som enligt Anders Lundgren, fastighetsmäklare på Svensk Fastighetsförmedling i Mölndal, beror på den fortsatt ovanligt stora efterfrågan.

– Vi har under lång tid upplevt en efterfrågan som är större än utbudet, särskilt på villor, vilket är en av anledningarna till att priserna fortsätter stiga, fastighetsmäklare på Svensk Fastighetsförmedling i Mölndal.

BOSTADSRÄTTER

1 mån

3 mån

12 mån

Medelpris (kr/kvm)

Centrala Göteborg

+ 3%

+ 4%

+ 7%

67 342

Stor-Göteborg

+ 2%

+ 3%

+ 5%

48 700

VILLOR

1 mån

3 mån

12 mån

Medelpris

Stor-Göteborg

+ 1%

+ 3%

+ 13%

5 459 000

Malmö – villapriserna har ökat med nära 20% på ett år

I februari märks särskilt de stora prisökningarna på villor, 5%, och bostadsrätter i Stor-Malmö, 3%. På ett år har villapriserna i Malmö ökat med 18% där medelpriset nu för första gången ligger över fem miljoner kronor.

– För första gången är nu medelpriset på en villa i Stor-Malmö över fem miljoner kronor, vilket är 700 000 kr mer än samma period förra året. Vi ser en fortsatt stor efterfrågan på både villor och bostadsrätter där februari såg särskilt stora prisökningar på lägenheter i Stor-Malmö, säger Kasper Isgren, fastighetsmäklare på Svensk Fastighetsförmedling Malmö

BOSTADSRÄTTER

1 mån

3 mån

12 mån

Medelpris (kr/kvm)

Centrala Malmö

+ 1%

+ 2%

+ 8%

36 641

Stor-Malmö

+ 3%

+ 3%

+ 11%

34 907

VILLOR

1 mån

3 mån

12 mån

Medelpris

Stor-Malmö

+ 5%

+ 5%

+ 18%

5 022 000

Fritidshus – ökande priser och efterfrågan

Priserna på fritidshus, som månad efter månad den senaste tiden nått nya rekordnivåer fortsätter att öka.

– Som förväntat fortsätter efterfrågan och priserna på fritidshus att öka, i februari gällde det särskilt vinterstugor men redan nu ser vi också ett högre intresse än vanligt även för mer sommarbetonade fritidshus, säger Liza Nyberg vd på Svensk Fastighetsförmedling.

FRITIDSHUS

12 mån

Medelpris

Riket

+ 13%

2 055 000

Fakta om Svensk Mäklarstatistik AB

Svensk Mäklarstatistik redovisar varje månad den enda aktuella och heltäckande prisstatistiken för bostadsrätter, villor och fritidshus i Sverige. Statistiken är framtagen av SCB - Statistiska Centralbyrån, på uppdrag av Svensk Mäklarstatistik och baseras på över 95 procent av de bostadsaffärer som genomförs via fastighetsmäklare. Prisinformation hämtas då köpekontrakten skrivs och behöver därför inte invänta lagfartshanteringen som tar 3-4 månader. Vi kan därför publicera det faktiska marknadsläget och de prisförändringar som sker varje månad utan den eftersläpning som myndigheter och andra aktörer dras med.

Ämnen

Kategorier


Svensk Fastighetsförmedling är Sveriges största rikstäckande och oberoende mäklarkedja. Det innebär att vi kanta tillvara på våra kunders intressen helt utan påverkan från banker eller försäkringsbolag. Vi är experter på den lokala bostadsmarknaden med 230 bobutiker och 1 200 medarbetare runtom i hela landet. Bobutikerna drivs av kedjans 200 delägare och flera år i rad har företaget utsetts till en av Sveriges mest attraktiva arbetsgivare. Under 2019 förmedlade Svensk Fastighetsförmedling cirka 28 500 bostäder till ett värde av 63,4 miljarder kronor. I över 80 år har vi fått folk att känna sig hemma, vilket faktiskt gör oss till landets äldsta mäklarkedja. Det hade vi inte varit utan nöjda kunder. 2019 prisades vi för Bäst på Service i ServiceScore. Svensk Fastighetsförmedling – mäklaren med koll på läget sedan 1937.

Presskontakt

Henrik Freudenthal

Henrik Freudenthal

Presskontakt Kommunikationschef 070 225 98 22

Om Svensk Fastighetsförmedling

Svensk Fastighetsförmedling är Sveriges största rikstäckande och oberoende mäklarkedja. Vi är experter på den lokala bostadsmarknaden med 230 butiker och 1 250 medarbetare runtom i hela landet och i Spanien. Våra lokala butiker drivs av engagerade franchisetagare och koncernen ägs av över 700 medarbetare. Svensk Fastighetsförmedling har under flera år utsetts till en av Sveriges mest attraktiva arbetsgivare. Vårt fokus är att vara ledande idag och i framtiden. Under 85 år har vi skapat nya erbjudanden och utvecklat mäklarbranschen. 2021 förmedlade Svensk Fastighetsförmedling nästan 32 000 bostäder till ett värde av cirka 87 miljarder kronor. Koncernen består idag av Svensk Fastighetsförmedling och Ordna Bolån.

Svensk Fastighetsförmedling
Vasagatan 28
11120 Stockholm
Sverige