Följ Svensk Fastighetsförmedling

Extrem prisökning på bostadsrätter i Gävleborg

Pressmeddelande   •   Apr 16, 2015 11:28 CEST

Bostadsmarknaden i Gävleborgs län har den senaste tiden visat på en mycket hög prisuppgång både för bostadsrätter och villor. Den gångna tolvmånadersperioden ökade priserna på bostadsrätterna med hela 30 procent, vilket placerar länet i Sverigetopp tillsammans med Örebro län. Villorna steg samtidigt med 14 procent. Siffrorna kan jämföras med riket i stort där bostadsrätterna steg med 14 procent och villorna med 11 procent. Priserna fortsätter uppåt och bara under de senaste tre månaderna har bostadsrätterna i länet gått upp med 10 procent och villorna med 5 procent. Det visar nya siffror från Mäklarstatistik som Svensk Fastighetsförmedling tagit del av.

Även i Gävleborgs största kommun Gävle har prisuppgången varit mycket stor sett till det gångna året. Priserna för bostadsrätter gick upp med hela 24 procent under perioden och villapriserna med 16 procent. Bara under årets första kvartal har bostadsrättspriserna ökat med 8 procent och villorna med 3 procent. Snittpriset för en bostadsrätt i kommunen ligger nu på 1,2 miljoner eller 17 269 kronor per kvadratmeter. Snittpriset för villorna i kommunen är drygt 2,3 miljoner.

– Bostadspriserna i Gävleborg har stigit rejält på sistone, men man ska komma ihåg att till exempel Gävle kommun fortfarande har relativt låga priser jämfört med likvärdiga städer runtom i landet. Vi har haft stigande priser under ganska lång tid, men det har eskalerat under det senaste halvåret. Det blir allt vanligare att de som är på jakt efter bostad lägger höga bud redan innan den allmänna visningen, för att öka sina chanser till affär. Tempot och den stora efterfrågan på marknaden gör att priserna drivs upp, säger Jonas Östblom, franchisetagare på Svensk Fastighetsförmedling i Gävle.

Prisstatistik BOSTADSRÄTT – utveckling över 3 och 12 månader*

Prisutveckling 3 månader Prisutveckling 12 månader
Riket + 8 % + 14 %
Gävleborgs län + 10 % + 30 %
Gävle kommun + 8 % + 24 %
Sandviken kommun + 2 % + 6 %
Bollnäs kommun + 11 %
Hudiksvall kommun + 10 %
*Statistiken för Gävleborgs län baseras på försäljningen av 365 bostadsrätter under januari 2015 – mars 2015. Tremånaderssiffran är en jämförelse med oktober 2014 – december 2014, tolvmånaderssiffran med januari 2014 – mars 2014.

Prisstatistik VILLA – utveckling över 3 och 12 månader*
Prisutveckling 3 månader Prisutveckling 12 månader
Riket + 5 % + 11 %
Gävleborgs län + 5 % + 14 %
Gävle kommun + 3 % + 16 %
Sandviken kommun + 3 % + 1 %
Söderhamn kommun + 2 % + 4 %
Bollnäs kommun + 18 % + 17 %
Hudiksvall kommun ± 0 % + 21 %

*Statistiken för Gävleborgs län baseras på försäljningen av 284 villor under januari 2015 – mars 2015.Tremånaderssiffran är en jämförelse med oktober 2014 – december 2014, tolvmånaderssiffran med januari 2014 – mars 2014.Prisutvecklingen för villor baseras på K/T-talet (Köpesumman/Taxeringsvärdet).


För ytterligare information, kontakta:
Jonas Östblom, franchisetagare och fastighetsmäklare på Svensk Fastighetsförmedling i Gävle
Mail: jonas.gavle@svenskfast.se
Mobil: 070-601 94 34

Ta gärna del av fullständig statistik på www.maklarstatistik.se

Följ oss gärna på:
www.svenskfast.se
www.mynewsdesk.com
facebook.com/svenskfast
twitter.com/#svenskfast
instagram@svenskfast

Om Svensk Mäklarstatistik AB
Svensk Mäklarstatistik redovisar varje månad den enda aktuella och heltäckande prisstatistiken för bostadsrätter, villor och fritidshus i Sverige. Siffrorna baseras på cirka 80 procent av de bostadsaffärer som genomförs via fastighetsmäklare. Prisinformation hämtas då köpekontrakten skrivs och behöver därför inte invänta lagfartshanteringen som tar 3-4 månader. Vi kan därför publicera det faktiska marknadsläget och de prisförändringar som sker varje månad utan den eftersläpning som myndigheter och andra aktörer dras med.

Svensk Mäklarstatistik AB ägs av Hemnet HNS AB som i sin tur ägs av branschorganisationerna Fastighetsmäklarförbundet och Mäklarsamfundet, samt Fastighetsbyrån och Svensk Fastighetsförmedling.

Svensk Fastighetsförmedling är en av de ledande fastighetsmäklarkedjorna i Sverige. Kedjan har 1 200 medarbetare fördelade på cirka 230 bobutiker runt om i Sverige. Bobutikerna drivs av kedjans 200 franchisetagare. Under 2014 förmedlade Svensk Fastighetsförmedling mer än 30 000 villor, fritidshus och bostadsrätter samt kommersiella fastigheter, rörelser och lantbruk till ett sammanlagt värde av 54 miljarder kronor.

2014 placerade sig Svensk Fastighetsförmedling återigen i toppskiktet med en fjärde plats i employer branding-företaget Universums årliga undersökning ”Sveriges bästa arbetsgivare”. I undersökningen är det företagets egna medarbetare som betygsätter sin arbets­givare.
Läs mer på svenskfast.se

Bifogade filer

PDF-dokument