Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Fortsatt kraftig prisökning på bostäder - Östergötlands bostadsrätter i Sverigetopp

De kraftiga prisökningarna på bostäder i Östergötland tycks bara fortsätta. Bostadsrätterna har under det senaste året ökat med hela 28 procent. Bara under de senaste tre månaderna har priserna stigit med 11 procent, vilket är den högsta ökningen bland alla län i landet. Även villapriserna i länet har stigit rejält under det senaste året då de ökade med hela 13 procent. Det visar nya siffror från Mäklarstatistik som Svensk Fastighetsförmedling tagit del av.

I länets största kommun Linköping har det varit en prisökning med 14 procent på bostadsrätter under en tolvmånadersperiod, respektive 2 procent under det senaste kvartalet. I Norrköpings kommun pekar priserna ännu mer uppåt, med en prisuppgång på 34 procent det senaste året och 14 procent bara under det senaste kvartalet. Detta kan jämföras med rikssiffran som visar på 11 respektive 1 procents prisökning under samma perioder. I genomsnitt kostar en bostadsrätt i Linköping just nu drygt 1,6 miljoner eller drygt 23 800 kronor per kvadratmeter. I Norrköping är motsvarande siffror drygt 1,4 miljoner eller 19 700 kronor per kvadratmeter.

Priserna på villor i länet har under det senaste året stigit med 13 procent och bara det senaste kvartalet med 5 procent. I kommunerna ökar priserna det senaste året med 8 procent i Linköping och med 9 procent i Norrköping medan de formligen rusat iväg i Motala kommun, där ökningen är hela 26 procent. I genomsnitt kostar villorna just nu nästan 3,1 miljoner i Linköping, 2,7 miljoner i Norrköping och 1,7 miljoner i Motala.

– Vi har en kraftig tillväxt i Linköping och många projekt med nyproduktion är på gång runt om i kommunen. De främsta faktorerna bakom den kraftiga prisutveckling vi nu sett är ett historiskt lågt utbud och en fördelaktig ränta. Bostadsförsäljningarna sker i mycket snabbare takt än tidigare och det blir allt vanligare att man vill köpa bostäderna innan den ordinarie visningen. Köpbeteendet hos spekulanterna har ändrats vilket beror på att det finns så få bostäder att köpa, säger Frida Flood, fastighetsmäklare och franchisetagare på Svensk Fastighetsförmedling i Linköping.

– Många väljer att flytta till Norrköping och det har förstås haft en stor inverkan på bostadsmarknaden. Som väl är har det de senaste åren byggts och byggs just nu många nya bostadsrätter. Ett generellt lågt utbud av bostäder till salu i kommunen och en mycket fördelaktig räntenivå bidrar till den kraftiga prisuppgången, säger Magnus Dahlgren, fastighetsmäklare och franchisetagare på Svensk Fastighetsförmedling i Norrköping.

Prisstatistik BOSTADSRÄTT – utveckling över 3 och 12 månader*

Prisutveckling 3 månader Prisutveckling 12 månader
Riket + 1 % + 11 %
Östergötlands län + 11 % + 28 %
Linköping kommun + 2 % + 14 %
Norrköping kommun + 14 % + 34 %
*Statistiken för Östergötlands län baseras på försäljningen av 719 bostadsrätter under december 2014 – februari 2015. Tremånaderssiffran är en jämförelse med september 2014 – november 2014, tolvmånaderssiffran med december 2013 – februari 2014


Prisstatistik VILLA – utveckling över 3 och 12 månader*

Prisutveckling 3 månader Prisutveckling 12 månader
Riket + 2 % + 11 %
Östergötlands län + 5 % + 13 %
Linköping kommun +/– 0 % + 8 %
Norrköping kommun + 3 % + 9 %
Motala kommun + 7 % + 26 %

*Statistiken för Östergötlands län baseras på försäljningen av 322 villor under december 2014 – februari 2015.Tremånaderssiffran är en jämförelse med september 2014 – november 2014, tolvmånaderssiffran med december 2013 – februari 2014.Prisutvecklingen för villor baseras på K/T-talet (Köpesumman/Taxeringsvärdet).


För ytterligare information, kontakta:
Frida Flood, fastighetsmäklare och franchisetagare på Svensk Fastighetsförmedling Linköping
Mail: frida.linkoping@svenskfast.se
Mobil: 076-118 18 48

Magnus Dahlgren, fastighetsmäklare och franchisetagare på Svensk Fastighetsförmedling i Norrköping
Mail: magnus.norrkoping@svenskfast.se
Mobil: 070-928 58 81

Ta gärna del av fullständig statistik på www.maklarstatistik.se

Följ oss gärna på:
www.svenskfast.se
www.mynewsdesk.com
facebook.com/svenskfast
twitter.com/#svenskfast
instagram@svenskfast

Om Svensk Mäklarstatistik AB

Svensk Mäklarstatistik redovisar varje månad den enda aktuella och heltäckande prisstatistiken för bostadsrätter, villor och fritidshus i Sverige. Siffrorna baseras på cirka 80 procent av de bostadsaffärer som genomförs via fastighetsmäklare. Prisinformation hämtas då köpekontrakten skrivs och behöver därför inte invänta lagfartshanteringen som tar 3-4 månader. Vi kan därför publicera det faktiska marknadsläget och de prisförändringar som sker varje månad utan den eftersläpning som myndigheter och andra aktörer dras med.

Svensk Mäklarstatistik AB ägs av Hemnet HNS AB som i sin tur ägs till lika delar av branschorganisationerna Fastighetsmäklarförbundet och Mäklarsamfundet, samt Fastighetsbyrån och Svensk Fastighetsförmedling.

Ämnen

Kategorier


Svensk Fastighetsförmedling är en av de ledande fastighetsmäklarkedjorna i Sverige. Kedjan har 1 200 medarbetare fördelade på cirka 230 bobutiker runt om i Sverige. Bobutikerna drivs av kedjans 200 franchisetagare. Under 2014 förmedlade Svensk Fastighetsförmedling mer än 30 000 villor, fritidshus och bostadsrätter samt kommersiella fastigheter, rörelser och lantbruk till ett sammanlagt värde av 54 miljarder kronor.

2014 placerade sig Svensk Fastighetsförmedling återigen i toppskiktet med en fjärde plats i employer branding-företaget Universums årliga undersökning ”Sveriges bästa arbetsgivare”. I undersökningen är det företagets egna medarbetare som betygsätter sin arbets­givare.
Läs mer på svenskfast.se

Presskontakt

Henrik Freudenthal

Henrik Freudenthal

Presskontakt Kommunikationschef 070 225 98 22
Erik Wikander

Erik Wikander

Presskontakt Vice VD 073-059 33 01
Liza Nyberg

Liza Nyberg

Presskontakt VD 0763-010 904
Kasper Isgren

Kasper Isgren

Presskontakt Fastighetsmäklare Villor och BR, Malmö 0768-840 122
Jörgen Lundgren

Jörgen Lundgren

Presskontakt Fastighetsmäklare Umeå 070-374 82 28
Eddy Löjdkvist

Eddy Löjdkvist

Presskontakt Franchisetagare, Fastighetsmäklare 08-545 785 70
Anders Lundgren

Anders Lundgren

Presskontakt Franchisetagare och fastighetsmäklare Mölndal Villor och bostadsrätter i Göteborg/Mölndal 0709-629165

Om Svensk Fastighetsförmedling

Svensk Fastighetsförmedling är Sveriges största rikstäckande och oberoende mäklarkedja. Vi är experter på den lokala bostadsmarknaden med 230 butiker och 1 250 medarbetare runtom i hela landet och i Spanien. Våra lokala butiker drivs av engagerade franchisetagare och koncernen ägs av över 700 medarbetare. Svensk Fastighetsförmedling har under flera år utsetts till en av Sveriges mest attraktiva arbetsgivare. Vårt fokus är att vara ledande idag och i framtiden. Under 85 år har vi skapat nya erbjudanden och utvecklat mäklarbranschen. 2021 förmedlade Svensk Fastighetsförmedling nästan 32 000 bostäder till ett värde av cirka 87 miljarder kronor. Koncernen består idag av Svensk Fastighetsförmedling och Ordna Bolån.

Svensk Fastighetsförmedling
Vasagatan 28
11120 Stockholm
Sverige