Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Fortsatt uppåt på bostadsmarknaden i Dalarna – Falun ökar mest i länet

Priserna på bostadsmarknaden i Dalarna fortsätter att stiga. Under det senaste året har bostadsrättspriserna i länet ökat med 16 procent och villorna med 9 procent, vilket är mer än riket i stort. Den senaste tremånadersperioden har bostadsrättspriserna stigit med 4 procent i länet, medan villapriserna visat på en marginell nedgång med 1 procent. Det visar nya siffror från Mäklarstatistik som Svensk Fastighetsförmedling tagit del av.

Trots den starka prisutvecklingen hamnar länet först på en tiondeplats bland landets samtliga län i fråga om prisökningar på bostadsrätter under året som gått, och en elfteplats när det kommer till villor. De län där bostadsrättspriserna ökat mest är Gotland och Södermanland medan priserna på villor stigit mest i Västmanland och Uppsala.

I Dalarnas största kommun Borlänge har prisuppgången varit markant för såväl bostadsrätter som villor. Sett till det gångna året har priserna på villor gått upp med 6 procent och bostadsrätter med 19 procent. Detta kan jämföras med siffrorna för riket, där priserna för villor under samma period ökat med 8 procent och för bostadsrätter med 6 procent. Den senaste tremånadersperioden har dock priserna på villor i kommunen minskat med marginella 1 procent, samtidigt som bostadsrätterna stigit med 12 procent.

– En del människor befinner sig i en sits där de inte har något annat val än att byta boende, därför måste de betala mer än vad de räknat med för att kunna hitta ett boende som passar. Eftersom räntorna är så pass låga är det dessutom relativt billigt att bo och då har många råd att köpa dyrare bostäder, vilket också gör att priserna ökar. Men en prisuppgång kan inte fortsätta hur länge som helst. Vi tror att efter en så långvarig uppgång kommer marknaden nog att mattas av en aning framöver, men så länge det råder en obalans mellan tillgång och efterfrågan kommer priserna långsamt fortsätta uppåt, säger Kjell Björklund, franchisetagare och fastighetsmäklare i Borlänge.

Även Falun kommun har visat på en rejäl uppgång på bostadsmarknaden. Under de tre senaste månaderna har bostadsrätterna i kommunen stigit med 9 procent och villorna med 3 procent. De senaste tolv månaderna har bostadsrättspriserna ökat med hela 22 procent och villorna med 20 procent.

– Även om det inte syns fullt ut i siffrorna har en del kunder varit mer försiktiga under hösten. Många är nog oroliga över hur marknaden kommer att utvecklas framöver med ett eventuellt amorteringskrav. En del avvaktar helt enkelt med att byta bostad för att det finns en oro kring bankpolitiken som förts. De låga räntorna, tillsammans det smala utbudet i Falun gör dock att köparna för närvarande sitter i en tuff situation. Bostadsförsäljningarna går ofta fort och köparna lägger höga bud direkt för att slippa budgivningen. Det innebär att de ibland får betala mer än vad de kanske skulle gjort i en budgivning. Tittar man framåt tror jag ändå att priserna kommer fortsätta att stiga, men mer försiktigt än de senaste två åren, säger Jonas Sjöström, franchisetagare och fastighetsmäklare i Falun.


Prisstatistik BOSTADSRÄTT – utveckling över 3 och 12 månader*

Prisutveckling 3 månader Prisutveckling 12 månader
Riket + 6 % + 6 %
Dalarnas län + 4 % + 16 %
Borlänge kommun + 12 % + 19 %
Falun kommun + 9 % + 22 %
*Statistiken för Dalarnas län baseras på försäljningen av 300 bostadsrätter under september 2014 – november 2014. Tremånaderssiffran är en jämförelse med juni 2014 – augusti 2014, tolvmånaderssiffran med september 2013 – november 2013.

Prisstatistik VILLA – utveckling över 3 och 12 månader*
Prisutveckling 3 månader Prisutveckling 12 månader
Riket + 1 % + 8 %
Dalarnas län – 1 % + 9 %
Borlänge kommun – 1 % + 6 %
Falun kommun + 3 % + 20 %
Ludvika + 2 % + 15 %

*Statistiken för Dalarnas län baseras på försäljningen av 379 villor september 2014 – november 2014. Tremånaderssiffran är en jämförelse med juni 2014 – augusti 2014, tolvmånaderssiffran med september 2013 – november 2013. Prisutvecklingen för villor baseras på K/T-talet (Köpesumman/Taxeringsvärdet).


För ytterligare information, kontakta:
Kjell Björklund, franchisetagare och fastighetsmäklare på Svensk Fastighetsförmedling i Borlänge
Mail: kjell.borlange@svenskfast.se
Mobil: 0703-32 98 48

Jonas Sjöström, franchisetagare och fastighetsmäklare på Svensk Fastighetsförmedling i Falun
Mail: jonas.falun@svenskfast.se
Mobil: 0702-79 80 10

Ta gärna del av fullständig statistik på www.maklarstatistik.se

Följ oss gärna på:
www.svenskfast.se
www.mynewsdesk.com
facebook.com/svenskfast
twitter.com/#svenskfast
instagram@svenskfast

Ämnen

Taggar


Svensk Fastighetsförmedling har 1 200 medarbetare fördelade på cirka 230 bobutiker runt om i Sverige. Bobutikerna drivs av kedjans 160 franchisetagare. Under 2013 förmedlade Svensk Fastighetsförmedling 29 500 villor, fritidshus och bostadsrätter samt kommersiella fastigheter, rörelser och lantbruk till ett förmedlingsvärde av 50 miljarder kronor.

2014 placerar sig återigen Svensk Fastighetsförmedling i toppskiktet med en fjärde plats i employer branding-företaget Universums årliga undersökning ”Sveriges bästa arbetsgivare”. I Sveriges bästa arbetsgivare är det företagets egna medarbetare som betygsätter sin arbetsgivare. 

Presskontakt

Henrik Freudenthal

Presskontakt Kommunikationschef 070 225 98 22
Liza Nyberg

Liza Nyberg

Presskontakt Vd 0763 010 904
Håkan Hellström

Håkan Hellström

Presskontakt Styrelseordförande 0705-49 49 63
Kasper Isgren

Kasper Isgren

Presskontakt Fastighetsmäklare Villor och BR, Malmö 0768-840 122
Jörgen Lundgren

Jörgen Lundgren

Presskontakt Fastighetsmäklare 070-374 82 28
Eddy Löjdkvist

Eddy Löjdkvist

Presskontakt Franchisetagare, Fastighetsmäklare 08-545 785 70
Anders Lundgren

Anders Lundgren

Presskontakt Franchisetagare och fastighetsmäklare Mölndal Villor och bostadsrätter i Göteborg/Mölndal 0709-629165

Relaterat material

Om Svensk Fastighetsförmedling

Svensk Fastighetsförmedling är Sveriges största rikstäckande och oberoende mäklarkedja. Det innebär att vi kan ta tillvara på våra kunders intressen helt utan påverkan från banker eller försäkringsbolag. Vi är experter på den lokala bostadsmarknaden med 230 bobutiker och 1 200 medarbetare runtom i hela landet. Bobutikerna drivs av kedjans 200 delägare och flera år i rad har företaget utsetts till en av Sveriges mest attraktiva arbetsgivare. Under 2018 förmedlade Svensk Fastighetsförmedling cirka 28 000 bostäder till ett värde av 60,7 miljarder kronor. I över 80 år har vi fått folk att känna sig hemma, vilket faktiskt gör oss till landets äldsta mäklarkedja. Det hade vi inte varit utan nöjda kunder. 2019 prisades vi för Bäst på Service i ServiceScore. Svensk Fastighetsförmedling – mäklaren med koll på läget sedan 1937.

Svensk Fastighetsförmedling
Vasagatan 28
11120 Stockholm
Sverige