Följ Svensk Fastighetsförmedling

Fortsatta stora prisökningar på bostäder i Norrbotten - Boden tar täten med 25 procents uppgång

Pressmeddelande   •   Mar 13, 2015 11:00 CET

Bostadsmarknaden i Norrbotten är oförändrat het och priserna fortsätter stiga. Under de senaste tolv månaderna har priset på bostadsrätter ökat med 11 procent och på villor med 17 procent. Sett till prisutvecklingen under den gångna tremånadersperioden fortsätter den uppåt med en ökning på 3 procent för bostadsrätter och för villor med 6 procent. Det visar nya siffror från Mäklarstatistik som Svensk Fastighetsförmedling tagit del av.

I Norrbottens största kommun Luleå har priserna för bostadsrätter stigit rejält och ökade med 17 procent de senaste tolv månaderna. Ännu mer, nämligen med hela 25 procent, har bostadsrätterna stigit i Bodens kommun. De senaste tre månaderna har ökningstakten varit mer återhållsam, men ligger fortfarande över riksgenomsnittet. Medelpriset för en bostadsrätt i Norrbottens län ligger nu på 15 000 kronor per kvadratmeter. Motsvarande siffror är nästan 21 000 kronor i Luleå och 6 700 kronor i Boden.

Villapriserna fortsätter även de att stiga i Norrbotten. De senaste tolv månaderna visade prisuppgången på hela 17 procent och 6 procent bara under den senaste tremånadersperioden. I Luleå är prisuppgången 18 procent under det senaste året, att jämföra med rikssnittet om 11 procent. I Piteå är prisuppgången 14 procent och i Boden hela 25 procent. Snittpriset för en villa i länet ligger nu på över 1,3 miljoner kronor, medan man i Luleå får betala 2,3 miljoner, i Piteå 1,2 miljoner och i Boden 1,3 miljoner.

– I Luleå har priserna på bostadsrätter stigit stabilt under en längre period medan villorna ökat kraftigt under den senaste tiden. Prisutvecklingen kan förklaras av en rad faktorer. Bland annat är inflyttningen till Luleå fortsatt hög och det finns inte längre några lediga hyresrätter. Dessutom fortsätter universitetet att växa, vilket självklart driver upp priserna då många som flyttar hit från storstäder är vana vid en annan prisbild. När det gäller villamarknaden kännetecknas den av ett extremt lågt utbud och det pressar upp priserna på de få bostäder som finns ute till försäljning, säger Daniel Johansson, fastighetsmäklare och franchisetagare på Svensk Fastighetsförmedling i Luleå.

Prisstatistik BOSTADSRÄTT – utveckling över 3 och 12 månader*

Prisutveckling 3 månader Prisutveckling 12 månader
Riket + 1 % + 11 %
Norrbottens län + 3 % + 11 %
Luleå kommun + 1 % + 17 %
Bodens kommun + 5 % + 25 %
*Statistiken för Norrbottens län baseras på försäljningen av 216 bostadsrätter under december 2014 – februari 2015. Tremånaderssiffran är en jämförelse med september 2014 – november 2014, tolvmånaderssiffran med december 2013 – februari 2014.


Prisstatistik VILLA – utveckling över 3 och 12 månader*

Prisutveckling 3 månader Prisutveckling 12 månader
Riket + 2 % + 11 %
Norrbottens län + 6 % + 17 %
Luleå kommun + 4 % + 18 %
Piteå kommun + 1 % + 14 %
Bodens kommun + 7 % + 25 %

*Statistiken för Norrbottens län baseras på försäljningen av 181 villor under december 2014 – februari 2015.Tremånaderssiffran är en jämförelse med september 2014 – november 2014, tolvmånaderssiffran med december 2013 – februari 2014.Prisutvecklingen för villor baseras på K/T-talet (Köpesumman/Taxeringsvärdet).


För ytterligare information, kontakta:
Daniel Johansson, franchisetagare och fastighetsmäklare på Svensk Fastighetsförmedling i Luleå
Mail: daniel.lulea@svenskfast.se
Mobil: 070-101 40 71

Ta gärna del av fullständig statistik på www.maklarstatistik.se

Följ oss gärna på:
www.svenskfast.se
www.mynewsdesk.com
facebook.com/svenskfast
twitter.com/#svenskfast
instagram@svenskfast

Om Svensk Mäklarstatistik AB
Svensk Mäklarstatistik redovisar varje månad den enda aktuella och heltäckande prisstatistiken för bostadsrätter, villor och fritidshus i Sverige. Siffrorna baseras på cirka 80 procent av de bostadsaffärer som genomförs via fastighetsmäklare. Prisinformation hämtas då köpekontrakten skrivs och behöver därför inte invänta lagfartshanteringen som tar 3-4 månader. Vi kan därför publicera det faktiska marknadsläget och de prisförändringar som sker varje månad utan den eftersläpning som myndigheter och andra aktörer dras med.

Svensk Mäklarstatistik AB ägs av Hemnet HNS AB som i sin tur ägs till lika delar av branschorganisationerna Fastighetsmäklarförbundet och Mäklarsamfundet, samt Fastighetsbyrån och Svensk Fastighetsförmedling.

Svensk Fastighetsförmedling är en av de ledande fastighetsmäklarkedjorna i Sverige. Kedjan har 1 200 medarbetare fördelade på cirka 230 bobutiker runt om i Sverige. Bobutikerna drivs av kedjans 200 franchisetagare. Under 2014 förmedlade Svensk Fastighetsförmedling mer än 30 000 villor, fritidshus och bostadsrätter samt kommersiella fastigheter, rörelser och lantbruk till ett sammanlagt värde av 54 miljarder kronor.

2014 placerade sig Svensk Fastighetsförmedling återigen i toppskiktet med en fjärde plats i employer branding-företaget Universums årliga undersökning ”Sveriges bästa arbetsgivare”. I undersökningen är det företagets egna medarbetare som betygsätter sin arbets­givare.
Läs mer på svenskfast.se

Bifogade filer

PDF-dokument