Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Kommentar till Svensk Mäklarstatistik: Omikron har ännu inte påverkat bostadsmarknaden

Bostadspriserna låg relativt stilla i Sverige under november. I Stor-Stockholm fortsätter dock priserna uppåt på både bostadsrätter och villor. Samtidigt fortsätter medelpriset på fritidshus också upp och ligger nu på 2 387 000 kronor. Svensk Fastighetsförmedling bedömer inte att en eventuell ny våg av pandemin kommer att påverka priserna nämnvärt.

– Trots snö, kyla och nya virusmutationer står priser och efterfrågan stabilt i november. Detta är lite förvånande då vi oftast ser lägre intresse för bostadsbyte när julledighet och alla förberedelser kopplat till den ligger runt hörnet, säger Erik Wikander, vice-vd för Svensk Fastighetsförmedling.

– Omikron har inte påverkat marknaden, och om en femte våg blir verklighet tror jag knappast att det skulle ha en negativ inverkan på bostadsmarknaden. Tvärtom blir hemmet än mer prioriterat vilket det senaste året endast drivit prisutvecklingen uppåt, säger Erik Wikander, vice-vd för Svensk Fastighetsförmedling.

– Nu närmar sig julen och då förväntar jag mig ett ökat intresse för fritidshus över hela landet, när hemvändare besöker familj och vänner på uppväxtorten, säger Erik Wikander, vice-vd för Svensk Fastighetsförmedling.

– Utvecklingen mot hybridarbete, där många arbetar på distans delar av veckan, bidrar till en fortsatt efterfrågan på hus och stora bostadsrätter. Utblickar och närheten till natur påverkar priserna mer än centrala lägen just nu om vi tittar på storstäderna Stockholm, Göteborg och Malmö, säger Erik Wikander, vice-vd för Svensk Fastighetsförmedling.

– 2021 blir ett rekordår med över 200 000 bostadsaffärer. Före 2020 låg vi länge på ungefär 170 000 bostadsaffärer per år. Skiftet är solklart och drivet av det faktum att hemmet har blivit mycket viktigare för svenskar, säger Erik Wikander, vice-vd för Svensk Fastighetsförmedling.

– Till den nya stadsministern och regeringen vill vi uppmana till att prioritera inlåsningseffekterna på marknaden. För många unga utan mamma-pappa-banken sitter illa till, och för många äldre med utflyttade barn vågar inte ta steget vidare i sin boendekarriär, säger Erik Wikander, vice-vd för Svensk Fastighetsförmedling.

BOSTADSRÄTTER

1 mån

3 mån

12 mån

Medelpris (kr/kvm)

Riket

± 0%

+ 1%

+ 6%

44 722

VILLOR

1 mån

3 mån

12 mån

Medelpris

Riket

± 0%

- 1%

+ 14%

3 983 000

Kvadratmeterpriset i Stockholms innerstad närmar sig 110 000

Under november ökade priserna på villor och bostadsrätter i Stockholms innerstad och i Stockholms län. I centrala Stockholm har medelpriset per kvadratmeter ökat från 107 147 till 109 231. Villorna i Stor-Stockholm ökar något i pris, precis som bostadsrätterna. De senaste 12 månaderna har priset på en villa i Stor-Stockholm stigit med 14 procent.

– Citat, säger Angelica Hermansson, fastighetsmäklare på Svensk Fastighetsförmedling på Kungsholmen.

BOSTADSRÄTTER

1 mån

3 mån

12 mån

Medelpris (kr/kvm)

Centrala Stockholm

+ 1%

+ 3%

+ 10%

109 231

Stor-Stockholm

+ 1%

+ 3%

+ 5%

66 476

VILLOR

1 mån

3 mån

12 mån

Medelpris

Stor-Stockholm

+1%

+2%

+ 14%

7 228 000

Avvaktande bostadsmarknad i Göteborg

Tendensen i Göteborg från oktober har fortsatt även i november. Procentuellt går priserna ner något på bostadsrätter i såväl centrala staden som i Stor-Göteborg, medan villapriserna är oförändrade jämfört med föregående månad. Medelpriset i november för en villa i Stor-Göteborg var 6 103 000 kronor.

– Citat, säger Anders Lundgren, fastighetsmäklare på Svensk Fastighetsförmedling i Mölndal.

– Citat, säger Anders Lundgren, fastighetsmäklare på Svensk Fastighetsförmedling i Mölndal.

BOSTADSRÄTTER

1 mån

3 mån

12 mån

Medelpris (kr/kvm)

Centrala Göteborg

- 1%

- 1%

+ 8%

68 496

Stor-Göteborg

- 1%

- 1%

+ 6%

49 595

VILLOR

1 mån

3 mån

12 mån

Medelpris

Stor-Göteborg

± 0%

+1%

+ 14%

6 103 000

Villan i Malmö blev 200 000 billigare i november

Även i Malmö är marknaden något avvaktande. Villapriserna i Malmö backade med en procent i november och medelpriset för en villa gick ner med omkring 200 000 kronor. Priserna på bostadsrätter i centrala Malmö är oförändrade, men en bostadsrätt i Stor-Malmö gick ner en procent. Medelpriset per kvadratmeter för en bostadsrätt centralt i Malmö var i november 38 931 kronor.

– Citat, säger Kasper Isgren, fastighetsmäklare på Svensk Fastighetsförmedling.

– Citat, fortsätter Kasper Isgren.

BOSTADSRÄTTER

1 mån

3 mån

12 mån

Medelpris (kr/kvm)

Centrala Malmö

± 0%

+ 2%

+ 10%

38 931

Stor-Malmö

- 1%

- 1%

+ 9%

35 738

VILLOR

1 mån

3 mån

12 mån

Medelpris

Stor-Malmö

- 1%

- 2%

+ 15%

5 226 000

Det stora intresset för fritidshus fortsätter

Svenskarnas intresse för att skaffa sig ett fritidshus håller i sig och i november ökade medelpriset med X%.

– Många letar fortsatt efter en egen oas utanför storstäderna med närhet till natur och friluftsliv. Det som började som en pandemi-effekt verkar hålla i sig, säger Erik Wikander, vice-vd på Svenskt Fastighetsförmedling.

FRITIDSHUS

12 mån

Medelpris

Riket

+ 20%

2 387 000

Fakta om Svensk Mäklarstatistik AB

Svensk Mäklarstatistik redovisar varje månad den enda aktuella och heltäckande prisstatistiken för bostadsrätter, villor och fritidshus i Sverige. Statistiken är framtagen av SCB - Statistiska Centralbyrån, på uppdrag av Svensk Mäklarstatistik och baseras på över 95 procent av de bostadsaffärer som genomförs via fastighetsmäklare. Prisinformation hämtas då köpekontrakten skrivs och behöver därför inte invänta lagfartshanteringen som tar 3-4 månader. Vi kan därför publicera det faktiska marknadsläget och de prisförändringar som sker varje månad utan den eftersläpning som myndigheter och andra aktörer dras med.

Ämnen

Kategorier


Svensk Fastighetsförmedling är Sveriges största rikstäckande och oberoende mäklarkedja. Det innebär att vi kanta tillvara på våra kunders intressen helt utan påverkan från banker eller försäkringsbolag. Vi är experter på den lokala bostadsmarknaden med 230 bobutiker och 1 200 medarbetare runtom i hela landet. Bobutikerna drivs av kedjans 200 delägare och flera år i rad har företaget utsetts till en av Sveriges mest attraktiva arbetsgivare. Under 2019 förmedlade Svensk Fastighetsförmedling cirka 28 500 bostäder till ett värde av 63,4 miljarder kronor. I över 80 år har vi fått folk att känna sig hemma, vilket faktiskt gör oss till landets äldsta mäklarkedja. Det hade vi inte varit utan nöjda kunder. 2019 prisades vi för Bäst på Service i ServiceScore. Svensk Fastighetsförmedling – mäklaren med koll på läget sedan 1937.

Kontakter

Henrik Freudenthal

Henrik Freudenthal

Presskontakt Kommunikationschef 070 225 98 22

Vi skapar hållbara boendeliv

Svensk Fastighetsförmedling är Sveriges största rikstäckande och oberoende mäklarkedja. Vi är experter på den lokala bostadsmarknaden med 230 butiker och 1 250 medarbetare runtom i hela landet och i Spanien. Våra lokala butiker drivs av engagerade franchisetagare och koncernen ägs av över 700 medarbetare. Svensk Fastighetsförmedling har under flera år utsetts till en av Sveriges mest attraktiva arbetsgivare. Vårt fokus är att vara ledande idag och i framtiden. Under 85 år har vi skapat nya erbjudanden och utvecklat mäklarbranschen. Under 2023 förmedlade Svensk Fastighetsförmedling cirka 20 000 bostäder till ett värde av 51 miljarder kronor. Koncernen består idag av Svensk Fastighetsförmedling och Ordna Bolån.

Svensk Fastighetsförmedling
Vasagatan 28
11120 Stockholm
Sverige