Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Kommentar till Svensk Mäklarstatistik: villor och fritidshus fortsatt hetast

Precis som de senaste tre åren bjuder juni på ett oförändrat prisläge för bostadsrätter medan priserna på villor fortsätter att stiga. Samtidigt visar en ny undersökning från Svensk Fastighetsförmedling att hemestertrenden ser att hålla i sig även i framtiden, då 54 procent av de tillfrågade tror att de kommer att semestra i sitt fritidsboende i större utsträckning än tidigare under de kommande 3-5 åren.

– Trots sommarens och semesterns intåg ser vi i juni inga tecken på att den historiska prisuppgången på villor ser ut att stanna av. Efterfrågan på större objekt överlag är rekordhög och våra mäklare har efter den här våren långa listor av potentiella köpare som söker större boende, säger Liza Nyberg, vd för Svensk Fastighetsförmedling.

BOSTADSRÄTTER

1 mån

3 mån

12 mån

Medelpris (kr/kvm)

Riket

± 0%

+ 1%

+ 13%

44 868

VILLOR

1 mån

3 mån

12 mån

Medelpris

Riket

+ 2%

+ 6%

+ 20%

4 087 000

Stockholm – Viss prisstabilisering för bostadsrätter under juni

Under juni fortsatte priserna på villor att stiga, där ökningen på årsbasis nu är uppe i hela 24 procent. För bostadsrätter var priserna både i centrala Stockholm och Stor-Stockholm oförändrade.

–Bostadsmarknaden har under juni varit fortsatt stark där vi på bostadsrätter i alla fall tillfälligt ser en viss prisstabilisering. Sommaren är normalt sett en lugn period men förra året hade vi en ovanligt aktiv sommar så vi får se om det ser likadant ut även i år, säger Angelica Hermansson på Svensk Fastighetsförmedling på Kungsholmen.

BOSTADSRÄTTER

1 mån

3 mån

12 mån

Medelpris (kr/kvm)

Centrala Stockholm

± 0%

+ 2%

+ 14%

103 647

Stor-Stockholm

± 0%

+ 1%

+ 13%

65 419

VILLOR

1 mån

3 mån

12 mån

Medelpris

Stor-Stockholm

+ 1%

+ 5%

+ 24%

7 425 000

Göteborg – Bästa månaden för villor hittills

I Göteborg säljs villor som aldrig förr enligt fastighetsmäklaren Anders Lundgren i Mölndal som uppger att juni varit den bästa månaden hittills för villor.

– Juni har varit den bästa månaden för villor hittills, vi ser just nu ingen avmattning utan efterfrågan är enorm. Vi tror absolut inte på någon nedgång men eventuellt en dämpning av uppgången, säger Anders Lundgren fastighetsmäklare på Svensk Fastighetsförmedling i Mölndal.

BOSTADSRÄTTER

1 mån

3 mån

12 mån

Medelpris (kr/kvm)

Centrala Göteborg

+ 1%

+ 1%

+ 11%

68 284

Stor-Göteborg

+ 1%

+ 2%

+ 10%

50 205

VILLOR

1 mån

3 mån

12 mån

Medelpris

Stor-Göteborg

+ 2%

+ 6%

+ 20%

5 921 000

Malmö – glödhet marknad

Den stadiga prisuppgången i Malmö fortsätter även i juni där priserna på bostadsrätter och villor i Stor-Malmö fortsätter uppåt med en respektive två procent. I centrala Malmö var priserna på bostadsrätter oförändrade.

–– Malmös bostadsmarknad har gått starkt under en längre period och marknaden fortsätter att vara het. I Malmö Centrum har priserna på bostadsrätter det senaste året ökat med över 28 procent och genomsnittet i både Stor-Malmö och centrala Malmö är 21 procent, osannolika åtta procentenheter över snittet i Riket. Efterfrågan är stor även nu under sommaren och jag tror att vi även i höst kommer se att Malmö fortsätter att öka mer än Stockholm och Göteborg, säger Kasper Isgren, fastighetsmäklare på Svensk Fastighetsförmedling Malmö.

BOSTADSRÄTTER

1 mån

3 mån

12 mån

Medelpris (kr/kvm)

Centrala Malmö

± 0%

+ 5%

+ 21%

38 237

Stor-Malmö

+ 1%

+ 4%

+ 21%

34 902

VILLOR

1 mån

3 mån

12 mån

Medelpris

Stor-Malmö

+ 2%

+ 6%

+ 24%

5 335 000

Fritidshus – viktigare än någonsin för svenskarna

Svenskarnas kärlek till fritidshuset har ökat markant under året, det visar Svensk Fastighetsförmedlings senaste undersökning "Hemmets nya betydelse", där 4 av 10 fritidshusägare säger att de värdesatt stugan mer än vanligt och att de dom kommande 3-5 åren planerar att tillbringa mer tid av sin semester i fritidsboendet än innan.

– Det är fantastiskt att se att fritidshuset fått en så stark ställning det senaste året och att intresset för att köpa hus och semestra i Sverige verkligen exploderat med anledning av pandemin. En trend som enligt de tillfrågade i vår undersökning “Hemmets nya betydelse” ser ut att hålla i sig då över hälften av de tillfrågade även i framtiden planerar att tillbringa mer tid av sin semester i fritidshuset de kommande åren, säger Liza Nyberg vd på Svensk Fastighetsförmedling.

FRITIDSHUS

12 mån

Medelpris

Riket

+ 16%

2 261 000

Fakta om Svensk Mäklarstatistik AB

Svensk Mäklarstatistik redovisar varje månad den enda aktuella och heltäckande prisstatistiken för bostadsrätter, villor och fritidshus i Sverige. Statistiken är framtagen av SCB - Statistiska Centralbyrån, på uppdrag av Svensk Mäklarstatistik och baseras på över 95 procent av de bostadsaffärer som genomförs via fastighetsmäklare. Prisinformation hämtas då köpekontrakten skrivs och behöver därför inte invänta lagfartshanteringen som tar 3-4 månader. Vi kan därför publicera det faktiska marknadsläget och de prisförändringar som sker varje månad utan den eftersläpning som myndigheter och andra aktörer dras med.

Ämnen

Kategorier


Svensk Fastighetsförmedling är Sveriges största rikstäckande och oberoende mäklarkedja. Det innebär att vi kanta tillvara på våra kunders intressen helt utan påverkan från banker eller försäkringsbolag. Vi är experter på den lokala bostadsmarknaden med 230 bobutiker och 1 200 medarbetare runtom i hela landet och i Spanien. Bobutikerna drivs av kedjans 200 delägare och flera år i rad har företaget utsetts till en av Sveriges mest attraktiva arbetsgivare. Under 2019 förmedlade Svensk Fastighetsförmedling cirka 28 500 bostäder till ett värde av 63,4 miljarder kronor. I över 80 år har vi fått folk att känna sig hemma, vilket faktiskt gör oss till landets äldsta mäklarkedja. Det hade vi inte varit utan nöjda kunder. 2019 prisades vi för Bäst på Service i ServiceScore. Svensk Fastighetsförmedling – mäklaren med koll på läget sedan 1937.

Kontakter

Henrik Freudenthal

Henrik Freudenthal

Presskontakt Kommunikationschef 070 225 98 22

Om Svensk Fastighetsförmedling

Svensk Fastighetsförmedling är Sveriges största rikstäckande och oberoende mäklarkedja. Vi är experter på den lokala bostadsmarknaden med 230 butiker och 1 250 medarbetare runtom i hela landet och i Spanien. Våra lokala butiker drivs av engagerade franchisetagare och koncernen ägs av över 700 medarbetare. Svensk Fastighetsförmedling har under flera år utsetts till en av Sveriges mest attraktiva arbetsgivare. Vårt fokus är att vara ledande idag och i framtiden. Under 85 år har vi skapat nya erbjudanden och utvecklat mäklarbranschen. Under 2023 förmedlade Svensk Fastighetsförmedling cirka 20 000 bostäder till ett värde av 51 miljarder kronor. Koncernen består idag av Svensk Fastighetsförmedling och Ordna Bolån.

Svensk Fastighetsförmedling
Vasagatan 28
11120 Stockholm
Sverige