Följ Svensk Fastighetsförmedling

Kraftig ökning av bostadsrättspriser i Kronoberg

Pressmeddelande   •   Okt 14, 2014 13:00 CEST

Det råder högtryck på bostadsrättsmarknaden i Kronobergs län. Priserna har de senaste tre månaderna stigit med 2 procent, men sett till den senaste tolvmånadersperioden är ökningen hela 22 procent. Även villamarknaden bjuder på positiva siffror med en prisökning på 9 procent i länet under det gångna året. Det visar nya siffror från Mäklarstatistik som Svensk Fastighetsförmedling tagit del av.

Även i länets största kommun Växjö har bostadsmarknaden varit riktigt het under det gångna året. Här har priserna på bostadsrätter gått upp med hela 18 procent, vilket kan jämföras med rikssiffran som under samma period var 6 procent. Under den senaste tremånadersperioden har prisutvecklingen i Växjö varit lite mer lågmäld och landar på en 1-procentig ökning.

Villapriserna i kommunen har ökat med 12 procent den senaste tolvmånadersperioden och med 3 procent de senaste tre månaderna.

– Linnéregionen är i en stabil uppgångsfas och har varit så länge. Till skillnad från många andra orter runtom i landet har det på bostadsmarknaden i Växjö funnits ett relativt stort utbud och efterfrågan har legat på en jämn nivå. Det beror i mångt och mycket på att man satsat på bostadsbyggande här, vilket har varit helt avgörande för bostadsmarknaden lokalt. Att fler nyproduktionsprojekt dessutom är på gång bådar gott inför framtiden, säger Håkan Hellström, fastighetsmäklare och franchisetagare på Svensk Fastighetsförmedling i Växjö och fortsätter:

– Samtidigt som det är tryck på bostäder inne i Växjö, har vi även noterat en ny trend i Kronoberg. Fina hus på landet med god mobiltäckning, bredbandsuppkoppling och kommunikationsmöjligheter börjar bli allt mer attraktiva. Det är personer med möjlighet att jobba hemifrån, men som även behöver närhet till stambanan eller flygplatsen för att kunna ta sig till kontoret några gånger i veckan, som framför allt letar efter sådana boenden. Många är utflyttare från storstadsområden, men vi har också en del hemvändare. Gemensamt är att de vill behålla sina jobb i storstäderna och samtidigt ha livskvalitet med lugn och ro på landet, säger Håkan Hellström.


Prisstatistik BOSTADSRÄTT – utveckling över 3 och 12 månader*

Prisutveckling 3 månader

Prisutveckling 12 månader

Riket

+/– 0 %

+ 6 %

Kronobergs län

+ 2 %

+ 22 %

Växjö kommun

+ 1 %

+ 18 %

*Statistiken för Kronobergs län baseras på försäljningen av 107 bostadsrätter under juli 2014 – september 2014. Tremånaderssiffran är en jämförelse med april 2014 – juni 2014, tolvmånaderssiffran med juli 2013 – september 2013.


Prisstatistik VILLA – utveckling över 3 och 12 månader*

Prisutveckling 3 månader

Prisutveckling 12 månader

Riket

+ 1 %

+ 7 %

Kronobergs län

+ 2 %

+ 9 %

Växjö kommun

+ 3 %

+ 12 %

*Statistiken för Kronobergs län baseras på försäljningen av 139 villor juli 2014 – september 2014. Tremånaderssiffran är en jämförelse med april 2014 – juni 2014, tolvmånaderssiffran med juli 2013 – september 2013.  Prisutvecklingen för villor baseras på K/T-talet (Köpesumman/Taxeringsvärdet).


För ytterligare information, kontakta:
Håkan Hellström, fastighetsmäklare franchisetagare i Växjö m.fl. orter
Mail: hakan.hellstrom@svenskfast.se
Mobil: 0705-49 49 63

Följ oss gärna på:
www.svenskfast.se
www.mynewsdesk.com
facebook.com/svenskfast
twitter.com/#svenskfast
instagram@svenskfast

Svensk Fastighetsförmedling är en av de ledande fastighetsmäklarkedjorna i Sverige och ingår i Swedbank Franchise. Kedjan har idag 1 200 medarbetare fördelade på cirka 230 bobutiker runt om i Sverige. Bobutikerna drivs av kedjans 160 franchisetagare. Under 2013 förmedlade Svensk Fastighetsförmedling 29 500 villor, fritidshus och bostadsrätter samt kommersiella fastigheter, rörelser och lantbruk till ett förmedlingsvärde av 50 miljarder kronor.

2013 placerar sig åter igen Svensk Fastighetsförmedling i toppskiktet med en tredje plats i employer branding-företaget Universums årliga undersökning ”Sveriges bästa arbetsgivare”. I Sveriges bästa arbetsgivare är det företagets egna medarbetare som betygsätter sin arbetsgivare.
Läs mer på svenskfast.se.

Bifogade filer

PDF-dokument