Följ Svensk Fastighetsförmedling

Kraftig prisökning på bostadsrätter i Östergötland

Pressmeddelande   •   Sep 16, 2014 13:48 CEST

Priserna på bostadsmarknaden i Östergötlands län har den senaste tiden gått spikrakt uppåt. Under det gångna året har bostadsrättspriserna ökat med 20 procent och villorna med 9 procent. Även de senaste tre månaderna visar på stigande siffror. Priset på bostadsrätterna gick upp med 20 procent i länet under den perioden, vilket kan jämföras med riket där medelpriset sjönk med 4 procent. Villorna i Östergötland visade en prisutveckling på totalt 3 procent under tremånadersperioden. Det visar nya siffror från Mäklarstatistik som Svensk Fastighetsförmedling tagit del av. 

Även i Östergötlands största kommun Linköping har prisuppgången varit markant. Sett till de senaste 12 månaderna har bostadsrätterna gått upp med hela 24 procent och villorna med 12 procent. Under den senaste tremånadersperioden har bostadsrättspriserna ökat med 20 procent och villorna med 9 procent. 

– Linköping har länge varit en attraktiv stad att leva och bo i, här finns nämligen både jobb och bra utbildningar. Dock har utbudet de senaste åren varit väldigt lågt och de bostäder som varit till försäljning har sålts snabbt. Då bostadspriserna länge gått stabilt uppåt i länet har allt fler sett fördelarna med att komma in på marknaden och viljan att äga sitt boende har därigenom ökat. Många köpare och ett minskande utbud är tveklöst de främsta skälen till prisökningen i länet, säger Frida Flood, franchisetagare på Svensk Fastighetsförmedling i Linköping. 


Prisstatistik BOSTADSRÄTT – utveckling över 3 och 12 månader*
 

 

Prisutveckling 3 månader

Prisutveckling 12 månader

Riket

– 4 %

+ 6 %

Östergötlands län

+ 20 %

+ 20 %

Linköpings kommun

+ 20 %

+ 24 %

*Statistiken för Östergötlands län baseras på försäljningen av 589 bostadsrätter under juni 2014 – augusti 2014. Tremånaderssiffran är en jämförelse med mars 2014 – maj 2014, tolvmånaderssiffran med juni 2013 – augusti 2013.


Prisstatistik VILLA – utveckling över 3 och 12 månader*
 

 

Prisutveckling 3 månader

Prisutveckling 12 månader

Riket

+2 %

+ 7 %

Östergötlands län

+ 3 %

+ 9 %

Linköpings kommun

+ 9 %

+ 12 %

*Statistiken för Östergötlands län baseras på försäljningen av 323 villor under juni 2014 – augusti 2014. Tremånaderssiffran är en jämförelse med mars 2014 – maj 2014, tolvmånaderssiffran med juni 2013 – augusti 2013. Prisutvecklingen för villor baseras på K/T-talet (Köpesumman/Taxeringsvärdet).


För ytterligare information, kontakta:
Frida Flood, franchisetagare Svensk Fastighetsförmedling i Linköping
Mail: frida.flood@svenskfast.se
Mobil: 076-118 18 48

Följ oss gärna på:
www.svenskfast.se
www.mynewsdesk.com
facebook.com/svenskfast
twitter.com/#svenskfast
instagram@svenskfast

Om Svensk Fastighetsförmedling
Svensk Fastighetsförmedling har 1 200 medarbetare fördelade på cirka 230 bobutiker runt om i Sverige. Bobutikerna drivs av kedjans 160 franchisetagare.  Under 2013 förmedlade Svensk Fastighetsförmedling 29 500 villor, fritidshus och bostadsrätter samt kommersiella fastigheter, rörelser och lantbruk till ett förmedlingsvärde av 50 miljarder kronor.

2013 placerar sig återigen Svensk Fastighetsförmedling i toppskiktet med en tredje plats i employer branding-företaget Universums årliga undersökning ”Sveriges bästa arbetsgivare”. I Sveriges bästa arbetsgivare är det företagets egna medarbetare som betygsätter sin arbetsgivare.

Om Svensk Mäklarstatistik AB
Svensk Mäklarstatistik redovisar varje månad den enda aktuella och heltäckande prisstatistiken för bostadsrätter, villor och fritidshus i Sverige. Siffrorna baseras på cirka 80 procent av de bostadsaffärer som genomförs via fastighetsmäklare. Prisinformation hämtas då köpekontrakten skrivs och behöver därför inte invänta lagfartshanteringen som tar 3-4 månader. Vi kan därför publicera det faktiska marknadsläget och de prisförändringar som sker varje månad utan den eftersläpning som myndigheter och andra aktörer dras med.

Svensk Mäklarstatistik AB ägs av Hemnet HNS AB som i sin tur ägs till lika delar av branschorganisationerna Fastighetsmäklarförbundet och Mäklarsamfundet, samt Fastighetsbyrån och Svensk Fastighetsförmedling.


Bifogade filer

PDF-dokument