Följ Svensk Fastighetsförmedling

Kraftig prisökning på bostäder i Östergötland

Pressmeddelande   •   Feb 13, 2015 11:45 CET

Under de senaste tolv månaderna har bostadspriserna ökat i nästan hela landet och i genomsnitt med 9 procent både för bostadsrätter och villor. I Östergötland ökade priserna under samma period mer markant då bostadsrätterna gick upp med hela 20 procent. Priset på länets villor steg också mer än riksgenomsnittet, med hela 13 procent. Det visar nya siffror från Mäklarstatistik som Svensk Fastighetsförmedling tagit del av.

Det är inte bara på länsnivå som bostadspriserna stigit, utan så även i Östergötlands större kommuner. I Linköpings kommun steg priserna på bostadsrätter med 8 procent under den senaste tolvmånadersperioden, trots att de under senaste tre månaderna minskade med samma siffra. I Norrköpings kommun har priserna också visat på en mycket positiv utveckling och bara under de senaste tre månaderna steg priserna med 19 procent, vilket är den näst största ökningen av samtliga kommuner i landet. Bara Motala kommun uppvisar en större ökning med sina 21 procent.

Även villapriserna i länets kommuner har ökat de senaste 12 månaderna. I både Linköping och Norrköping gick de upp med 8 procent. Detta trots att utvecklingen den senaste tremånadersperioden har varit mer återhållsam. I Linköping minskade villapriserna då med 3 procent och i Norrköping med 1 procent.

– Den senaste tremånadersperioden kan vi se en avmattning på bostadspriserna, men det är nog högst tillfälligt då vi ser många anledningar till att priserna bör fortsätta att öka under 2015. Vi har en kraftig tillväxt i kommunen, då det sker investeringar i infrastruktur, byggnationer och industri samtidigt som vi har stabila och attraktiva arbetsgivare som exempelvis Universitetssjukhuset och SAAB. Allt detta bidrar till en attraktiv bostadsmarknad med trygga bostadsköpare. Sverige har dessutom Europas högsta flyttskatt och höga amorteringar, vilket skapar en inlåsningseffekt. En flytt innebär ofta höga skattesummor för många säljare och det leder till att de inte byter bostad så ofta. Därför blir utbudet litet och priserna högre, säger John Flood, fastighetsmäklare och franchisetagare på Svensk Fastighetsförmedling i Linköping.

– Norrköping har haft en mycket positiv utveckling de senaste åren och har gått från att vara en rätt tråkig industristad till att vara både trevlig och attraktiv. Faktorer som kan öka intresset för Norrköping är närheten till Stockholm och vår vackra skärgård. Vi har dessutom ett positivt företagsklimat och nuförtiden finns Linköpings Universitet i staden, vilket även lockar många studenter hit. Eftersom det har byggts väldigt få nya bostäder de senaste 30 åren och är brist på hyresrätter stiger efterfrågan på bostadsrätter rejält och därmed också priserna, säger Magnus Dahlgren, fastighetsmäklare och franchisetagare på Svensk Fastighetsförmedling i Norrköping.


Prisstatistik BOSTADSRÄTT – utveckling över 3 och 12 månader*

Prisutveckling 3 månader Prisutveckling 12 månader
Riket +/– 0 % + 9 %
Östergötlands län – 3 % + 20 %
Linköpings kommun – 8 % + 8 %
Norrköpings kommun + 19 % > + 30 %
Motala + 21 > + 30 %
*Statistiken för Östergötlands län baseras på försäljningen av 594 bostadsrätter under november 2014 – januari 2015. Tremånaderssiffran är en jämförelse med augusti 2014 – oktober 2014, tolvmånaderssiffran med november 2013 – januari 2014.

Prisstatistik VILLA – utveckling över 3 och 12 månader*
Prisutveckling 3 månader Prisutveckling 12 månader
Riket + 1 % + 9 %
Östergötlands län +/– 0 % + 13 %
Linköpings kommun – 3 % + 8 %
Norrköpings kommun +/– 1 % + 8 %
Motala + 1 % + 21 %

*Statistiken för Östergötlands län baseras på försäljningen av 264 villor under november 2014 – januari 2015.Tremånaderssiffran är en jämförelse med augusti 2014 – oktober 2014, tolvmånaderssiffran med november 2013 – januari 2014.Prisutvecklingen för villor baseras på K/T-talet (Köpesumman/Taxeringsvärdet). Medelpriset baseras på den senaste månadens försäljningar.

För ytterligare information, kontakta:
John Flood, fastighetsmäklare och franchisetagare på Svensk Fastighetsförmedling Linköping
Mail: john.linkoping@svenskfast.se
Mobil: 076-118 18 38

Magnus Dahlgren, fastighetsmäklare och franchisetagare på Svensk Fastighetsförmedling i Norrköping
Mail: magnus.norrkoping@svenskfast.se
Mobil: 070-928 58 81

Ta gärna del av fullständig statistik på www.maklarstatistik.se

Följ oss gärna på:
www.svenskfast.se
www.mynewsdesk.com
facebook.com/svenskfast
twitter.com/#svenskfast
instagram@svenskfast

Om Svensk Mäklarstatistik AB
Svensk Mäklarstatistik redovisar varje månad den enda aktuella och heltäckande prisstatistiken för bostadsrätter, villor och fritidshus i Sverige. Siffrorna baseras på cirka 80 procent av de bostadsaffärer som genomförs via fastighetsmäklare. Prisinformation hämtas då köpekontrakten skrivs och behöver därför inte invänta lagfartshanteringen som tar 3-4 månader. Vi kan därför publicera det faktiska marknadsläget och de prisförändringar som sker varje månad utan den eftersläpning som myndigheter och andra aktörer dras med.

Svensk Mäklarstatistik AB ägs av Hemnet HNS AB som i sin tur ägs till lika delar av branschorganisationerna Fastighetsmäklarförbundet och Mäklarsamfundet, samt Fastighetsbyrån och Svensk Fastighetsförmedling.

Svensk Fastighetsförmedling är en av de ledande fastighetsmäklarkedjorna i Sverige. Kedjan har 1 200 medarbetare fördelade på cirka 230 bobutiker runt om i Sverige. Bobutikerna drivs av kedjans 200 franchisetagare. Under 2014 förmedlade Svensk Fastighetsförmedling mer än 30 000 villor, fritidshus och bostadsrätter samt kommersiella fastigheter, rörelser och lantbruk till ett sammanlagt värde av 54 miljarder kronor.

2014 placerade sig Svensk Fastighetsförmedling återigen i toppskiktet med en fjärde plats i employer branding-företaget Universums årliga undersökning ”Sveriges bästa arbetsgivare”. I undersökningen är det företagets egna medarbetare som betygsätter sin arbets­givare.
Läs mer på svenskfast.se

Bifogade filer

PDF-dokument

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.