Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Läsa böcker, slappa i hängmattan och ha sex: Så tillbringar svenskarna helst tiden i sommarstugan

Sommar på landet och en massa tid över till sig själv och sin partner – men hur är det egentligen med svenska folkets relationer när det vankas semester? Svensk Fastighetsförmedlings senaste Bobarometer visar att kärleken spirar i stugorna, närmare var femte uppger nämligen att de är mer kärleksfulla mot sin partner när de är på landet. Att läsa böcker och slappa i hängmattan är några vanliga aktiviteter som svenskarna ägnar sig åt i fritidshuset – men så mycket som var femte uppger att den vanligaste sysselsättningen faktiskt är att ha sex.

I Svensk Fastighetsförmedling senaste Bobarometer har man låtit ställa frågor till 1 271 svenskar på temat fritidshus, bland annat om deras kärleksrelationer när de är på landet.

Undersökningen visar att många par låter kärleken blomma ut i sommarstugan. Närmare var femte, 18 procent, svarar att de är mer kärleksfulla mot sin partner när de är på landet. Fyra procent uppger också att de är mer jämställda i sin relation när de är i fritidshuset.  De allra flesta, 67 procent, uppger dock att det inte är någon skillnad på relationen jämfört med hemma.

Sett till vad svenskarna sysselsätter sig med på landet råder det en blandad kompott. De allra flesta,
48 procent, försvinner in i lektyrens värld. Utöver att läsa böcker är slappa i hängmattan eller på soffan en populär aktivitet, tätt följt av att bada och gå långa promenader. Att ta tillfället i akt och sova ut är också högt eftertraktat när man är på landet, det håller var tredje svensk som den vanligaste sysselsättningen.

Sex vanligare än tv:n i sommarstugan
Att tumla runt i sänghalmen är också vanligt förekommande på landet. Närmare var femte, 19 procent, uppger att sex är den vanligaste sysslan. Intressant nog är den siffran betydligt högre bland männen än kvinnorna, 23 respektive 15 procent. Även om ”Allsång på Skansen” är ett populärt tv-program på sommaren är ”dumburken” inte något svenskarna bänkar sig framför på landet. Med 16 procent hamnar svarsalternativet ”titta på tv ”längst ner på listan över vanligaste sysselsättningarna i fritidshuset.

– Det är glädjande att se spridningen på aktiviteter, med allt från påtning i trädgården till att motionera och ha sex.
Det var faktiskt lite förvånande att se att bara var femte uppgav renovering som den vanligaste sysselsättningen i fritidshuset. Jag trodde att fler gjorde som jag, det vill säga kopplade av genom att ägna sig åt hemmafix på semestern. Gör man ett bra jobb kan en uppfräschning av sommarstugan höja värdet rejält inför en framtida försäljning, säger Dan Sjöholm på Svensk Fastighetsförmedling.

Topp 10 – Det här är den vanligaste sysselsättningen på landet
1.  Läsa böcker: 48 %
2.  Äta: 46 %
3.  Slappa i hängmattan/soffan: 43 %
4.  Bada: 41 %
5.  Gå på långa promenader: 40 %
6.  Sova: 32 %
7.  Odla grönsaker och sköta trädgården: 27 %
8.  Fiska, spela spel: 23 %
9.  Renovera: 22 %
10.  Ha sex: 19 %

Om Bobarometern
Bobarometern är genomförd under maj och juni 2014 i form av en webbenkät via undersökningsföretaget NORM. 1 271 personer deltog i undersökningen som är statistiskt säkerställd och riksrepresentativ, enligt undersökningsföretaget NORM Research & Consulting AB.

För ytterligare information, kontakta:
Dan Sjöholm, Svensk Fastighetsförmedling
Mail: dan.sjoholm@svenskfast.se 
Mobil: 0708-275 220

Följ oss gärna på:
www.svenskfast.se
www.mynewsdesk.com
facebook.com/svenskfast
twitter.com/#svenskfast
instagram@svenskfast

Ämnen

Taggar


Svensk Fastighetsförmedling är en av de ledande fastighetsmäklarkedjorna i Sverige och ingår i Swedbank Franchise. Kedjan har idag 1 200 medarbetare fördelade på cirka 230 bobutiker runt om i Sverige. Bobutikerna drivs av kedjans 160 franchisetagare. Under 2013 förmedlade Svensk Fastighetsförmedling 29 500 villor, fritidshus och bostadsrätter samt kommersiella fastigheter, rörelser och lantbruk till ett förmedlingsvärde av 50 miljarder kronor.

2013 placerar sig åter igen Svensk Fastighetsförmedling i toppskiktet med en tredje plats i employer branding-företaget Universums årliga undersökning ”Sveriges bästa arbetsgivare”. I Sveriges bästa arbetsgivare är det företagets egna medarbetare som betygsätter sin arbetsgivare.
Läs mer på svenskfast.se.

Presskontakt

Henrik Freudenthal

Presskontakt Kommunikationschef 070 225 98 22
Liza Nyberg

Liza Nyberg

Presskontakt Vd 0763 010 904
Håkan Hellström

Håkan Hellström

Presskontakt Styrelseordförande 0705-49 49 63
Kasper Isgren

Kasper Isgren

Presskontakt Fastighetsmäklare Villor och BR, Malmö 0768-840 122
Jörgen Lundgren

Jörgen Lundgren

Presskontakt Fastighetsmäklare 070-374 82 28
Eddy Löjdkvist

Eddy Löjdkvist

Presskontakt Franchisetagare, Fastighetsmäklare 08-545 785 70
Anders Lundgren

Anders Lundgren

Presskontakt Franchisetagare och fastighetsmäklare Mölndal Villor och bostadsrätter i Göteborg/Mölndal 0709-629165

Relaterat material

Om Svensk Fastighetsförmedling

Svensk Fastighetsförmedling är Sveriges största rikstäckande och oberoende mäklarkedja. Det innebär att vi kan ta tillvara på våra kunders intressen helt utan påverkan från banker eller försäkringsbolag. Vi är experter på den lokala bostadsmarknaden med 230 bobutiker och 1 200 medarbetare runtom i hela landet. Bobutikerna drivs av kedjans 200 delägare och flera år i rad har företaget utsetts till en av Sveriges mest attraktiva arbetsgivare. Under 2018 förmedlade Svensk Fastighetsförmedling cirka 28 000 bostäder till ett värde av 60,7 miljarder kronor. I över 80 år har vi fått folk att känna sig hemma, vilket faktiskt gör oss till landets äldsta mäklarkedja. Det hade vi inte varit utan nöjda kunder. 2019 prisades vi för Bäst på Service i ServiceScore. Svensk Fastighetsförmedling – mäklaren med koll på läget sedan 1937.

Svensk Fastighetsförmedling
Vasagatan 28
11120 Stockholm
Sverige