Följ Svensk Fastighetsförmedling

Mäklare på Gotland: ”Stabilt läge på den gotländska bostadsmarknaden”

Pressmeddelande   •   Feb 12, 2016 11:30 CET

Bostadspriserna på Gotland har under den senaste tolvmånadersperioden fortsatt att öka och det är främst villapriserna som har stigit. De har nämligen ökat med hela 19 procent, detta jämfört med riket där en genomsnittlig villa stigit med 11 procent. Bostadsrättspriserna har också ökat ordentligt och stigit med 15 procent. Även priserna på fritidshus har stigit under det gångna året. Ökningen på 13 procent gör att ett fritidshus på Gotland nu i genomsnitt kostar strax över 1,8 miljoner kronor. Det avslöjar nya siffror från Mäklarstatistik som Svensk Fastighetsförmedling tagit del av.

Svensk Fastighetsförmedlings lokala mäklare analyserar prisutvecklingen i länet:
– Prisutvecklingen på den gotländska bomarknaden är stabil och följer i stort sett utvecklingen i riket. Det beror dels på att vi, som övriga delar av landet, har en brist på bostäder och dels på att relationen till Stockholm är väldigt stark. Om vi inte haft de kommunikationer till ön som vi har idag hade bostadsmarknaden på Gotland aldrig varit så stark. Vi är nästintill en förort till Stockholm eftersom det är väldigt enkelt att flytta fram och tillbaka. Stockholmarna kommer hit med en helt annan prisbild och således har Gotland påverkats av att bostadspriserna i Stockholm ökat under de senaste åren, säger Bernt Björkqvist, fastighetsmäklare på Svensk Fastighetsförmedling i Visby.

– Nu har Gotland fått fibernätverk utbyggt över nästan hela ön. Det gör att man kan jobba hemifrån på full hastighet, vilket många efterfrågar vid köp av bostad eller sommarställe. Surfmöjligheterna har därför också bidragit till att efterfrågan på Gotländska bostäder ökat, menar Bernt Björkqvist, fastighetsmäklare på Svensk Fastighetsförmedling i Visby.

Prisstatistik BOSTADSRÄTT

3 månader 12 månader Medelpris
Riket ± 0 % + 14 % 2 300 000 kr
Gotlands län – 14 % + 15 % 1 624 000 kr
Prisstatistik VILLA
3 månader 12 månader Medelpris
Riket ± 0 % + 11 % 2 725 000 kr
Gotlands län ± 0 % + 19 % 2 360 000 kr
Prisstatistik FRITIDSHUS
12 månader Medelpris
Riket + 11 % 1 641 000 kr
Gotlands län + 13 % 1 815 000 kr

Om statistiken
Priserna på bostadsrätter på Gotland baseras på försäljningen av 85 bostadsrätter under november 2015 – januari 2016. Tremånaderssiffran är en jämförelse med augusti 2015 – oktober 2015, tolvmånaderssiffran med november 2014 – januari 2015. Medelpriset är beräknat på överlåtelser gjorda under november 2015 till och med januari 2016.

Priserna på villor på Gotland baseras på försäljningen av 58 villor under november 2015 – januari 2016. Tremånaderssiffran är en jämförelse medaugusti 2015 – oktober 2015, tolvmånaderssiffran med november 2014 – januari 2015. Prisutvecklingen för villor baseras på K/T-talet (Köpesumman/Taxeringsvärdet). Medelpriset för en villa är beräknat på överlåtelser gjorda under november 2015 – januari 2016. Rikssiffrorna för villor och bostadsrätter beräknas som ett vägt genomsnitt för de underliggande storstadsområdena och övriga riket.

Priserna på fritidshus på Gotland baseras på försäljningen av 148 fritidshus under januari 2015 – januari 2016. Utvecklingen jämförs med föregående 12-månadersperiod.

För ytterligare information, kontakta:
Bernt Björkqvist, fastighetsmäklare och franchisetagare på Svensk Fastighetsförmedling i Visby
Mail: bernt.visby@svenskfast.se
Mobil: 0705 - 43 61 83
www.svenskfast.se/visby

Ta gärna del av fullständig statistik på www.maklarstatistik.se

Följ oss gärna på: www.svenskfast.sewww.mynewsdesk.comfacebook.com/svenskfast
twitter.com/#svenskfast
instagram@svenskfast

Om Svensk Mäklarstatistik AB
Svensk Mäklarstatistik redovisar varje månad den enda aktuella och heltäckande prisstatistiken för bostadsrätter, villor och fritidshus i Sverige. Siffrorna baseras på cirka 80 procent av de bostadsaffärer som genomförs via fastighetsmäklare. Prisinformation hämtas då köpekontrakten skrivs och behöver därför inte invänta lagfartshanteringen som tar 3-4 månader. Vi kan därför publicera det faktiska marknadsläget och de prisförändringar som sker varje månad utan den eftersläpning som myndigheter och andra aktörer dras med.

Svensk Mäklarstatistik AB ägs av Hemnet HNS AB som i sin tur ägs av branschorganisationerna Fastighetsmäklarförbundet och Mäklarsamfundet, samt Fastighetsbyrån och Svensk Fastighetsförmedling.


Om Svensk Fastighetsförmedling
Svensk Fastighetsförmedling är en av de ledande fastighetsmäklarkedjorna i Sverige. Kedjan har 1 200 medarbetare fördelade på cirka 230 bobutiker runt om i Sverige. Bobutikerna drivs av kedjans 200 franchisetagare som också är ägare av bolaget. Under 2015 förmedlade Svensk Fastighetsförmedling mer än 35 000 villor, fritidshus och bostadsrätter samt kommersiella fastigheter, rörelser och lantbruk till ett sammanlagt värde av 65 miljarder kronor.

2015 placerade sig Svensk Fastighetsförmedling återigen i toppskiktet med en fjärde plats i employer branding-företaget Universums årliga undersökning ”Sveriges bästa arbetsgivare”. I undersökningen är det företagets egna medarbetare som betygsätter sin arbetsgivare. 

Bifogade filer

PDF-dokument