Pressmeddelande -
Mäklarnas tips: På Öland hänger soldyrkarna i norr och botanikerna i söder
Tänk på att omgivningen är konstant men huset går att fixa. Glöm inte att göra en besiktning av fritidshuset och se efter om stranden i närheten är privat. Det är några av de tips Svensk Fastighetsförmedlings mest erfarna fritidshusmäklare ger när det är dags att köpa fritidshus. Och för den som är intresserad av ett fritidshus på Öland ligger fynden mitt på ön men köparna efterfrågar stränder och kustlägen. En av Sveriges soligaste platser lockar köpare från Småland, Östergötland och Stockholm.
Säsongen för fritidshusköp är igång och Svensk Fastighetsförmedling har därför sammanställt mäklarnas 10 bästa tips för när man ska köpa fritidshus och även vad som utmärker marknaden på just Öland.
Fritidshusmarknaden i Öland
På Öland efterfrågas fritidshus med strand och kustläge i områden som Sandvik eller Köpingsvik. Men om du har en mindre budget och inte kräver gångavstånd till kusten så får du mycket hus för pengarna om du letar fritidshus mitt på ön. Här kan man hitta avstyckade gårdar i bra skick och med vacker miljö.
- Just nu har vi gott om objekt till salu och ett antal riktiga topplägen. Har man funderat på fritidshus ett tag finns det gott om objekt att spana in just nu. Dessutom säljer vi våra första ägarlägenheter just. De är i toppskick nära vattnet och som många vet är Öland en av Sveriges soligaste platser, säger Kjell Jakobsson fastighetsmäklare i Borgholm på Öland.
Öland har ett varierat landskap trots en förhållandevis liten yta. Därför bör man tänka efter vad man vill göra på sin semester när man väljer läge för sitt fritidshus. På norra Öland finner man sandstränder medan södra Öland lockar fågelskådare och botaniker med sitt vackra naturliv.
Mäklarnas 10 bästa tips inför köpet av fritidshus
När man köper ett fritidshus är det känslan och upplevelsen som ska gå först, man behöver inte utgå från lika krassa och praktiska behov som när man köper en permanensbostad. Högst upp på kravlistan ligger sjönära lägen, skärgård och framförallt lättskötta hus. Fritidshus är ofta till för avslappning och ska inte kännas kravfyllt. För att slippa detta är det några handfasta råd man bör tänka på innan man ger sig ut och letar efter fritidshusdrömmen, bland annat eftersom många fritidshus är gamla och inte byggda efter dagens standard.
- Gör alltid en besiktning innan du skriver kontrakt.
- Hör efter så att de åtgärder som redan är gjorda på fastigheten har utförts med kommunens tillåtelse. Om vatten och avlopp är installerat utan byggnadsnämndens tillåtelse kan man tvingas att stänga av vattentoaletten.
- Tänk på att acceptera fel färg, tråkig inredning eller en oklippt gräsmatta och försök att se potentialen i huset och området.
- Gör en önskelista innan du ger dig ut på visningar och tänk efter vad som är viktigast för dig när du ska köpa ditt fritidshus.
- Tänk efter vad du vill göra med huset och undersök sedan vad som är tillåtet att göra.
- Känn efter vad som är ett rimligt avstånd för dig och din familj att resa till fritidshuset. Är avståndet för långt är risken stor att man inte kommer iväg så ofta som man önskar.
- När du köper ett hus tänk på omgivningen, läget alltid är konstant men huset kan du fixa.
- Är det viktig att ha nära till en strand hör efter om det finns en strand i närheten och undersök så att den inte är privat.
- Man kan äga en bit av en strand men inte vattnet. Om du vill lägga i en båt är det viktigt att veta hur ägandeförhållandena kring stranden ser ut.
- Om huset har en egen brunn bör man ta vattenprover för att kolla vattenkvaliteten samt undersöka radonhalten i brunnen.
För ytterligare information och kommentarer kontakta:
Kjell Jakobsson Franchisetagare och Fastighetsmäklare på Svensk Fastighetsförmedling på Öland
Mobil: 0704 06 24 94
Kjell.borgholm@svenskfast.se
Niclas Strahner, presschef
Mobil: 0702 98 38 01
E-post: niclas.strahner@svenskfast.se
Om Svensk Fastighetsförmedling
Svensk Fastighetsförmedling är en fastighetsmäklarkedja som ingår i bank- och finanskoncernen DnB NOR. Kedjan har idag över 1 000 medarbetare fördelade på cirka 210 kontor runt om i Sverige. Svensk Fastighetsförmedling förmedlade drygt 27 000 villor, fritidshus och bostadsrätter samt kommersiella fastigheter, rörelser och lantbruk till ett förmedlingsvärde av drygt 37,1 miljarder kronor under 2008.