Följ Svensk Fastighetsförmedling

Markant prisökning på bostadsrätter i Gävleborg

Pressmeddelande   •   Sep 16, 2014 13:45 CEST

Priserna på bostadsmarknaden i Gävleborgs län har den senaste tiden visat på en stabil uppgång. Under den gångna tolvmånadersperioden har bostadsrätterna ökat med 12 procent och villorna med 7 procent. Även de senaste tre månaderna visar på stigande siffror. Bostadsrättspriserna gick upp med 10 procent i länet under den perioden. Villorna i Gävleborg ökade totalt med 2 procent under tremånadersperioden. Det visar nya siffror från Mäklarstatistik som Svensk Fastighetsförmedling tagit del av. 

Även i Gävleborgs största kommun Gävle har prisuppgången varit markant. Sett till det gångna året har priserna för bostadsrätter gått upp med 14 procent och villorna med 9 procent. Under den senaste tremånadersperioden har bostadsrättspriserna ökat med 9 procent och villorna med 8 procent. 

– Man kan härleda prisutvecklingen till att det är ett lågt utbud av både bostadsrätter och villor samt en småskalig rotation när det kommer till omflyttning. Många 30- och 40-talister bor kvar i sina villor för att det är billigare än att köpa nytt och då blir utbudet per automatik mindre. Dessutom har Gävle de senaste åren haft en stor inflyttning, något som i kombination med relativt låga priser jämfört med andra städer har gjort att prisutvecklingen procentuellt sett har varit högre här, säger Jonas Östblom, franchisetagare på Svensk Fastighetsförmedling i Gävle. 


Prisstatistik BOSTADSRÄTT – utveckling över 3 och 12 månader*
 

 

Prisutveckling 3 månader

Prisutveckling 12 månader

Riket

– 4 %

+ 6 %

Gävleborgs län

+ 10 %

+ 12 %

Gävle kommun

+ 9 %

+ 14 %

*Statistiken för Gävleborgs län baseras på försäljningen av 303 bostadsrätter under juni 2014 – augusti 2014. Tremånaderssiffran är en jämförelse med mars 2014 – maj 2014, tolvmånaderssiffran med juni 2013 – augusti 2013.


Prisstatistik VILLA – utveckling över 3 och 12 månader*

 

Prisutveckling 3 månader

Prisutveckling 12 månader

Riket

+2 %

+ 7 %

Gävleborgs län

+ 2 %

+ 7 %

Gävle kommun

+ 8 %

+ 9 %

*Statistiken för Gävleborgs län baseras på försäljningen av 325 villor under juni 2014 – augusti 2014. Tremånaderssiffran är en jämförelse med mars 2014 – maj 2014, tolvmånaderssiffran med juni 2013 – augusti 2013. Prisutvecklingen för villor baseras på K/T-talet (Köpesumman/Taxeringsvärdet).


För ytterligare information, kontakta:
Jonas Östblom, franchisetagare Svensk Fastighetsförmedling i Gävle
Mail: jonas.gavle@svenskfast.se                              
Mobil: 070-601 94 34

Följ oss gärna på: 
www.svenskfast.se
www.mynewsdesk.com
facebook.com/svenskfast
twitter.com/#svenskfast
instagram@svenskfast

Om Svensk Fastighetsförmedling
Svensk Fastighetsförmedling har 1 200 medarbetare fördelade på cirka 230 bobutiker runt om i Sverige. Bobutikerna drivs av kedjans 160 franchisetagare.  Under 2013 förmedlade Svensk Fastighetsförmedling 29 500 villor, fritidshus och bostadsrätter samt kommersiella fastigheter, rörelser och lantbruk till ett förmedlingsvärde av 50 miljarder kronor.

2013 placerar sig återigen Svensk Fastighetsförmedling i toppskiktet med en tredje plats i employer branding-företaget Universums årliga undersökning ”Sveriges bästa arbetsgivare”. I Sveriges bästa arbetsgivare är det företagets egna medarbetare som betygsätter sin arbetsgivare.

Om Svensk Mäklarstatistik AB
Svensk Mäklarstatistik redovisar varje månad den enda aktuella och heltäckande prisstatistiken för bostadsrätter, villor och fritidshus i Sverige. Siffrorna baseras på cirka 80 procent av de bostadsaffärer som genomförs via fastighetsmäklare. Prisinformation hämtas då köpekontrakten skrivs och behöver därför inte invänta lagfartshanteringen som tar 3-4 månader. Vi kan därför publicera det faktiska marknadsläget och de prisförändringar som sker varje månad utan den eftersläpning som myndigheter och andra aktörer dras med. 

Svensk Mäklarstatistik AB ägs av Hemnet HNS AB som i sin tur ägs till lika delar av branschorganisationerna Fastighetsmäklarförbundet och Mäklarsamfundet, samt Fastighetsbyrån och Svensk Fastighetsförmedling. 


Bifogade filer

PDF-dokument