Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Mars bjöd på intensiva budgivningar och högtryck för stora lägenheter och villor

Den rekordheta bostadsmarknaden visar under mars inga antydningar på att svalna, istället fortsätter priserna att stiga i nästintill hela landet. Störst är ökningen på villor, som i Stockholm, Göteborg och Malmö ökat med mellan 16-20% på ett år. Svensk fastighetsförmedling har under mars sett flera kontor slå försäljningsrekord efter försäljningsrekord där budgivarna på flera håll beskrivs vara intensivare än någonsin tidigare.

– Trycket på större lägenheter och villor är rekordstort, under lång tid var det de mindre lägenheterna som drog iväg mest i pris men nu ser vi nästan samma ökningar på treor och fyror på flera platser i landet. Medelpriserna på villor i riket har de senaste tolv månaderna ökat med nära 20%, trots det ser vi nu en enorm efterfrågan med intensivare budgivningar så priserna lär fortsätta stiga under våren, säger Liza Nyberg, vd för Svensk Fastighetsförmedling.

BOSTADSRÄTTER

1 mån

3 mån

12 mån

Medelpris (kr/kvm)

Riket

+ 2%

+ 4%

+ 8%

44 920

VILLOR

1 mån

3 mån

12 mån

Medelpris

Riket

+ 2%

+ 5%

+ 17%

4 060 000

Stockholm – försäljningsrekord efter försäljningsrekord

På 12 månader har priset på villor nu ökat 19%, för bostadsrätter är siffran 7%, en utveckling som enligt Angelica Hermansson, mäklare på Svensk Fastighetsförmedling på Kungsholmen ser ut att fortsätta även under våren och sommaren.

– Under mars har vi slagit rekord på rekord där vi ser ett särskilt stort intresse för 3:or och 4:or när folk söker mer utrymme och kanske det där extra rummet som behövs när coronababyboomen nu kommer. Det senaste året har priserna på bostadsrätter nästan gått upp med 10% och tittar vi på villorna så är det nästintill det dubbla, en helt otrolig utveckling, samtidigt spår vi fortsätta uppgångar under våren och sommaren, säger Angelica Hermansson på Svensk Fastighetsförmedling på Kungsholmen.

BOSTADSRÄTTER

1 mån

3 mån

12 mån

Medelpris (kr/kvm)

Centrala Stockholm

+ 1%

+ 4%

+ 7%

102 527

Stor-Stockholm

+ 2%

+ 3%

+ 7%

65 017

VILLOR

1 mån

3 mån

12 mån

Medelpris

Stor-Stockholm

+ 2%

+ 6%

+ 19%

7 088 000

Göteborg – rekordhögt tryck på budgivningarna

Priserna på bostadsrätter och villor fortsätter under mars att stiga i hela Göteborg. Särskilt stor prisuppgång syns på villor som i mars ökade med 3% vilket innebär att snittökningen för en villa i Göteborg det senaste året var 16%.

– Budgivningarna vi haft den senaste tiden är häpnadsväckande, intresset för villor är större än någonsin vilket inte bara märks på slutpriserna utan också på antalet intressenter. Samtidigt är utbudet fortsatt lågt vilket pressar upp priserna ytterligare, säger Anders Lundgren fastighetsmäklare på Svensk Fastighetsförmedling i Mölndal.

BOSTADSRÄTTER

1 mån

3 mån

12 mån

Medelpris (kr/kvm)

Centrala Göteborg

+ 2%

+ 6%

+ 9%

67 263

Stor-Göteborg

+ 1%

+ 4%

+ 7%

49 177

VILLOR

1 mån

3 mån

12 mån

Medelpris

Stor-Göteborg

+ 3%

+ 5%

+ 16%

5 827 000

Malmö – rekordstor efterfrågan

De senaste tolv månaderna har priserna på bostadsrätter i Malmö ökat med över 10% samtidigt som villapriserna ökat med hela 20%, en efterfrågan som enligt Kasper Isgren, mäklare på Svensk Fastighetsförmedling i Malmö inte väntas avta.


– Prisutvecklingen det senaste kvartalet bekräftar vår känsla av marknaden, som präglats av ett lågt utbud i kombination med en hög efterfrågan och snabb omsättningshastighet. Småhusmarknaden är fortsatt väldigt het och vi ser även en ökad efterfrågan på större bostadsrätter. Min bedömning är att priserna kommer att förutsätta öka den närmsta tiden men att den branta prisstegringen vi sett det senaste halvåret kan komma att plana ut något, säger Kasper Isgren, fastighetsmäklare på Svensk Fastighetsförmedling Malmö

BOSTADSRÄTTER

1 mån

3 mån

12 mån

Medelpris (kr/kvm)

Centrala Malmö

+ 2%

+ 4%

+ 10%

38 280

Stor-Malmö

+ 1%

+ 5%

+ 12%

34 182

VILLOR

1 mån

3 mån

12 mån

Medelpris

Stor-Malmö

+ 2%

+ 7%

+ 20%

5 107 000

Fritidshus – vårkänslor lockar fler

I takt med att våren tjuvstartat på flera platser i landet har också efterfrågan för fritidshus ökat vilket märks på anmälda intressenter och heta budgivningar.

– I takt med att solstrålarna blir fler och termometern börjar klättra uppåt ser vi alltid att intresset för fritidshus ökar, något som i år späs på ytterligare av att fler planerar hemmasemester med anledning av förmodade vaccinationsförseningar, säger Liza Nyberg vd på Svensk Fastighetsförmedling.

FRITIDSHUS

12 mån

Medelpris

Riket

+ 13%

2 087 000

Ämnen

Kategorier


Svensk Fastighetsförmedling är Sveriges största rikstäckande och oberoende mäklarkedja. Det innebär att vi kanta tillvara på våra kunders intressen helt utan påverkan från banker eller försäkringsbolag. Vi är experter på den lokala bostadsmarknaden med 230 bobutiker och 1 200 medarbetare runtom i hela landet. Bobutikerna drivs av kedjans 200 delägare och flera år i rad har företaget utsetts till en av Sveriges mest attraktiva arbetsgivare. Under 2019 förmedlade Svensk Fastighetsförmedling cirka 28 500 bostäder till ett värde av 63,4 miljarder kronor. I över 80 år har vi fått folk att känna sig hemma, vilket faktiskt gör oss till landets äldsta mäklarkedja. Det hade vi inte varit utan nöjda kunder. 2019 prisades vi för Bäst på Service i ServiceScore. Svensk Fastighetsförmedling – mäklaren med koll på läget sedan 1937.

Kontakter

Henrik Freudenthal

Henrik Freudenthal

Presskontakt Kommunikationschef 070 225 98 22

Om Svensk Fastighetsförmedling

Svensk Fastighetsförmedling är Sveriges största rikstäckande och oberoende mäklarkedja. Vi är experter på den lokala bostadsmarknaden med 230 butiker och 1 250 medarbetare runtom i hela landet och i Spanien. Våra lokala butiker drivs av engagerade franchisetagare och koncernen ägs av över 700 medarbetare. Svensk Fastighetsförmedling har under flera år utsetts till en av Sveriges mest attraktiva arbetsgivare. Vårt fokus är att vara ledande idag och i framtiden. Under 85 år har vi skapat nya erbjudanden och utvecklat mäklarbranschen. 2021 förmedlade Svensk Fastighetsförmedling nästan 32 000 bostäder till ett värde av cirka 87 miljarder kronor. Koncernen består idag av Svensk Fastighetsförmedling och Ordna Bolån.

Svensk Fastighetsförmedling
Vasagatan 28
11120 Stockholm
Sverige