Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Moderna hus i topp på önskelistan – plånboken och klimatet påverkar

Efter många år med sekelskiftesvillor i topp har det nu svängt enligt Svensk Fastighetsförmedlings mäklarpanel Bostadsutsikten. Nu är det istället moderna villor med byggår 2010 och framåt som efterfrågas av köpare på bostadsmarknaden. Drygt 52% av mäklarna anser att de mer moderna villorna är populärast jämfört med sekelskifte 33% och funkis 15%. Resultatet kan kopplas till den allt tuffare ekonomin för många hushåll och att man då prioriterar den hustyp som kräver minst underhåll och har lägst driftskostnad.

Svensk Fastighetsförmedlings mäklare runt om i landet fick frågan om vilken hustyp som är mest efterfrågad av köpare på bostadsmarknaden just nu. Majoriteten svarade moderna villor med byggår 2010 och framåt. Tiden då de flesta drömde om punschverandor, knarrande trägolv, tinnar och torn är därmed förbi. Sekelskifteshus får ge efter när hushållen tvingas hålla hårdare i plånboken och anpassa sig efter klimatförändringar.

Erik Wikander, vice vd på Svensk Fastighetsförmedling tror villor utan renoveringsbehov och med smarta uppvärmningssystem rankas högt av många bostadsspekulanter just nu.

- Jag tror också att många tittar lite extra noggrant på läge just nu, och då menar jag läge ur klimatsynpunkt. Se bara på stormen vi precis upplevde i framförallt Skåne med enormt höga vattenflöden. Ett hus som står pall för väder och vind kan vara en smart investering och då är det just mer moderna hus som bli populära. Dessutom är de ofta mer klimatsmarta med lägre energibehov, säger Erik Wikander, vice vd Svensk Fastighetsförmedling.

Det mer extrema vädret är något som kan vara klokt att ta höjd för både ur ett kortare och längre tidsperspektiv. Det går också att ta till en rad förebyggande åtgärder för att just göra sitt hus tåligare inför vädrets allt lynnigare påverkan.

- Ta till exempel för vana att kontrollera avloppsbrunnar, rensa takrännor, se till att förankra lösa föremål i trädgården och se över träd som står nära huset, säger Erik Wikander, vice vd Svensk Fastighetsförmedling.

Att hushållen för det allt kämpigare ekonomiskt blir också mer tydligt. Då prioriterar man annorlunda och väljer hellre effektiva kvadratmeter, bra planlösning och undviker objekt med stort renoveringsbehov.

- Moderna villor är ofta inflyttningsklara och har lägre driftskostnader nu när hushållen behöver tänka allt mer på kostnader. Många gånger ligger de också strategiskt till i förhållande till skolor, förskolor och andra serviceområden säger Erik Wikander, vice vd Svensk Fastighetsförmedling.

En bild som visar text, skärmbild, diagram, TeckensnittAutomatiskt genererad beskrivning

Om Bostadsutsikten 

Bostadsutsikten är Svensk Fastighetsförmedlingen egen mäklarpanel. Det är en webbenkät som med jämna mellanrum skickas till Svensk Fastighetsförmedlings drygt 800 mäklare runt om i landet. Enkäten genomfördes i oktober 2023.

Ämnen

Kategorier


Svensk Fastighetsförmedling är Sveriges största rikstäckande och oberoende mäklarkedja. Vi är experter på den lokala bostadsmarknaden med 230 butiker och 1 250 medarbetare runtom i hela landet och i Spanien. Våra lokala butiker drivs av engagerade franchisetagare och koncernen ägs av över 700 medarbetare. Svensk Fastighetsförmedling har under flera år utsetts till en av Sveriges mest attraktiva arbetsgivare. Vårt fokus är att vara ledande idag och i framtiden. Under 85 år har vi skapat nya erbjudanden och utvecklat mäklarbranschen. 2021 förmedlade Svensk Fastighetsförmedling nästan 32 000 bostäder till ett värde av cirka 87 miljarder kronor. Koncernen består idag av Svensk Fastighetsförmedling och Ordna Bolån.

Kontakter

Henrik Freudenthal

Henrik Freudenthal

Presskontakt Kommunikationschef 070 225 98 22
Kaisa Lundberg

Kaisa Lundberg

Presskontakt PR & Communications Specialist 070-7898821
Erik Wikander

Erik Wikander

Presskontakt Vice VD 073-059 33 01

Vi skapar hållbara boendeliv

Svensk Fastighetsförmedling är Sveriges största rikstäckande och oberoende mäklarkedja. Vi är experter på den lokala bostadsmarknaden med 230 butiker och 1 250 medarbetare runtom i hela landet och i Spanien. Våra lokala butiker drivs av engagerade franchisetagare och koncernen ägs av över 700 medarbetare. Svensk Fastighetsförmedling har under flera år utsetts till en av Sveriges mest attraktiva arbetsgivare. Vårt fokus är att vara ledande idag och i framtiden. Under 85 år har vi skapat nya erbjudanden och utvecklat mäklarbranschen. Under 2023 förmedlade Svensk Fastighetsförmedling cirka 20 000 bostäder till ett värde av 51 miljarder kronor. Koncernen består idag av Svensk Fastighetsförmedling och Ordna Bolån.

Svensk Fastighetsförmedling
Vasagatan 28
11120 Stockholm
Sverige