Gå direkt till innehåll
Ny kartläggning från Svensk Fastighetsförmedling: Här fyndar du fritidsstuga i Jämtland

Pressmeddelande -

Ny kartläggning från Svensk Fastighetsförmedling: Här fyndar du fritidsstuga i Jämtland

Sommaren närmar sig med stormsteg och med den drar även högsäsongen för fritidshusköp igång. Men var i Jämtland får du egentligen mest fritidshus för pengarna? Svensk Fastighetsförmedling har granskat nya siffror från Svensk Mäklarstatistik som visar att det är i kommunerna Berg och Härjedalen du får mest kvadratmeter för pengarna. Minst yta för slantarna får du istället i Åre.

Svensk Fastighetsförmedling har med hjälp av statistik från Svensk Mäklarstatistik kartlagt hur många kvadratmeter fritidshus du får för en miljon kronor i Jämtlands län. Resultatet visar att det är i Berg, tätt följt av Härjedalens kommun som kvadratmeterpriset är allra lägst. Där har du goda chanser att fynda sommarställe och får 43 respektive 38 kvadratmeter fritidshus för en miljon kronor. Längst ned på listan av prisvärda kommuner hamnar Åre, här får du nämligen endast 32 kvadratmeter för samma slant.

– Åre är och förblir den kommun med högst priser i länet. Det finns inga planer på att byggandet ska upphöra här. Priserna kan dock variera stort beroende på var man tittar i kommunen. Åre som tätort har exempelvis väldigt höga priser men mer i utkanten av kommunen går det fortfarande att fynda. En kommun där det finns stor potential är däremot Berg. Här är priserna lägre och det finns fina möjligheter att få mer yta för pengarna. Med närhet till Vemdalsskalet och flera nybyggen av fritidshus är det verkligen en intressant kommun, säger Bengt Eklund, fastighetsmäklare på Svensk Fastighetsförmedling i Östersund.

Priser på villor i respektive kommun har även inkluderats i kartläggningen då de också i stor utsträckning nyttjas som fritidshus. När det kommer till villor toppar Bräcke listan över var i länet du får mest yta för pengarna. Där får du hela 170 kvadratmeter för en miljon kronor. Därefter följer Strömsund, Härjedalen och Berg. Minst yta för pengarna får du istället i Östersund och Åre kommun, där en miljon kronor endast räcker till 43 respektive 45 kvadratmeter.

– Det osäkra politiska läget som varit har spillt över på marknaden. Något som slår allra hårdast mot fritidshusmarknaden och innebär färre spekulanter samt längre köp- och säljprocesser. När vi nu gått in i en mer stabil period kan vi redan se en stigande efterfrågan. Det indikerar att marknaden vaknat till liv igen efter en lugnare period, säger Bengt Eklund, fastighetsmäklare på Svensk Fastighetsförmedling i Östersund.

För ytterligare information, kontakta:
Bengt Eklund, fastighetsmäklare och franchisetagare på Svensk Fastighetsförmedling i Östersund.
Mail: bengt.ostersund@svenskfast.se
Mobil: 070-371 39 50
www.svenskfast.se/ostersund

Följ oss gärna på:
www.svenskfast.se
www.mynewsdesk.com
facebook.com/svenskfast
twitter.com/#svenskfast
instagram@svenskfast

Om statistiken
Statistiken baseras på överlåtelser av fritidshus och villor gjorda i Jämtlands län under april 2018 – mars 2019. Endast kommuner med minst 25 försäljningar i genomsnitt per år är med i kartläggningen för att statistiskt säkerställa prisförändringar. Statistiken är framtagen av Svensk Mäklarstatistik AB. Ta gärna del av fullständig statistik på www.maklarstatistik.se.

Om Svensk Mäklarstatistik AB
Svensk Mäklarstatistik redovisar varjemånad den enda aktuella och heltäckande prisstatistiken för bostadsrätter, villor och fritidshus i Sverige. Siffrorna baseras på cirka 95 procent av de bostadsaffärer som genomförs via fastighetsmäklare. Prisinformation hämtas då köpekontrakten skrivs och behöver därför inte invänta lagfartshanteringen som tar 3–4 månader. De kan därför publicera det faktiska marknadsläget och de prisförändringar som sker varje månad utan den eftersläpning som myndigheter och andra aktörer dras med.

Svensk Mäklarstatistik AB ägs av branschorganisationerna Fastighetsmäklarförbundet och Mäklarsamfundet, samt Fastighetsbyrån och Svensk Fastighetsförmedling.

Prisstatistik FRITIDSHUS

Kommun Antal kvm för
en miljon kr
Snittpris
per kvm
Riket 37 kvm 27 032 kr
Jämtlands län 39 kvm 25 956 kr
Berg 43 kvm 23 353 kr
Härjedalen 38 kvm 26 442 kr
Åre 32 kvm 31 203 kr

Prisstatistik VILLOR

Kommun Antal kvm för
en miljon kr
Snittpris
per kvm
Riket 40 kvm 24 788 kr
Jämtlands län 55 kvm 18 284 kr
Berg 72 kvm 13 812 kr
Bräcke 170 kvm 5 886 kr
Härjedalen 74 kvm 13 500 kr
Krokom 70 kvm 14 362 kr
Strömsund 149 kvm 6 719 kr
Åre 45 kvm 22 161 kr
Östersund 43 kvm 23 322 kr

Ämnen

Kategorier


Svensk Fastighetsförmedling är Sveriges största rikstäckande och oberoende mäklarkedja. Det innebär att vi kan ta tillvara på våra kunders intressen helt utan påverkan från banker eller försäkringsbolag. Vi är experter på den lokala bostadsmarknaden med 230 bobutiker och 1 200 medarbetare runtom i hela landet. Bobutikerna drivs av kedjans 200 delägare och flera år i rad har företaget utsetts till en av Sveriges mest attraktiva arbetsgivare. Under 2018 förmedlade Svensk Fastighetsförmedling cirka 28 000 bostäder till ett värde av 60,7 miljarder kronor. I över 80 år har vi fått folk att känna sig hemma, vilket faktiskt gör oss till landets äldsta mäklarkedja. Det hade vi
inte varit utan nöjda kunder. 2018 prisades vi för Bäst på Service i ServiceScore. Svensk Fastighetsförmedling
– mäklaren med koll på läget sedan 1937.

Presskontakt

Henrik Freudenthal

Henrik Freudenthal

Presskontakt Kommunikationschef 070 225 98 22
Erik Wikander

Erik Wikander

Presskontakt Vice VD 073-059 33 01
Liza Nyberg

Liza Nyberg

Presskontakt VD 0763-010 904
Håkan Hellström

Håkan Hellström

Presskontakt Styrelseordförande 0705-49 49 63
Kasper Isgren

Kasper Isgren

Presskontakt Fastighetsmäklare Villor och BR, Malmö 0768-840 122
Jörgen Lundgren

Jörgen Lundgren

Presskontakt Fastighetsmäklare Umeå 070-374 82 28
Eddy Löjdkvist

Eddy Löjdkvist

Presskontakt Franchisetagare, Fastighetsmäklare 08-545 785 70
Anders Lundgren

Anders Lundgren

Presskontakt Franchisetagare och fastighetsmäklare Mölndal Villor och bostadsrätter i Göteborg/Mölndal 0709-629165

Om Svensk Fastighetsförmedling

Svensk Fastighetsförmedling är Sveriges största rikstäckande och oberoende mäklarkedja. Vi är experter på den lokala bostadsmarknaden med 230 butiker och 1 250 medarbetare runtom i hela landet och i Spanien. Våra lokala butiker drivs av engagerade franchisetagare och koncernen ägs av över 700 medarbetare. Svensk Fastighetsförmedling har under flera år utsetts till en av Sveriges mest attraktiva arbetsgivare. Vårt fokus är att vara ledande idag och i framtiden. Under 85 år har vi skapat nya erbjudanden och utvecklat mäklarbranschen. 2021 förmedlade Svensk Fastighetsförmedling nästan 32 000 bostäder till ett värde av cirka 87 miljarder kronor. Koncernen består idag av Svensk Fastighetsförmedling och Ordna Bolån.

Svensk Fastighetsförmedling
Vasagatan 28
11120 Stockholm
Sverige