Följ Svensk Fastighetsförmedling

Ny kartläggning visar: Så mycket bostad får du för en miljon i Västernorrland

Pressmeddelande   •   Dec 17, 2018 13:00 CET

Har du planer på att köpa bostad i Västernorrland? Då bör du överväga att flytta till Sollefteå eller Härnösand. Där får du nämligen mest bostadsyta för pengarna. I Härnösand räcker en miljon kronor till hela 152 kvadratmeter bostadsrätt och i Sollefteå får du 204 kvadratmeter villa för samma peng. Väljer du däremot ett boende i Sundsvall får du inte mer än 67 kvadratmeter bostadsrätt och ynka 50 kvadratmeter villa för miljonen. Det visar Svensk Fastighetsförmedlings nya kartläggning.

Svensk Fastighetsförmedling har med hjälp av statistik från Svensk Mäklarstatistik kartlagt hur många kvadratmeter bostadsrätt och villa du får för en miljon kronor i Västernorrland. Priserna skiljer sig mycket mellan kommunerna. I Sundsvall får du endast 50 kvadratmeter villa för en miljon kronor. Där kostar 1 kvadratmeter villa i genomsnitt drygt 20 000 kronor. Mest hus för pengarna får du däremot i Sollefteå kommun, där du för samma peng får fyragånger så mycket boyta. På bostadsrättssidan är istället Härnösand den kommun som toppar listan över var du får mest yta för pengarna. Minst bostadsrätt för miljonen får du istället i Örnsköldsvik kommun.

Västernorrland är det län i landet där man får mest, 74 kvadratmeter, bostadsrätt för pengarna. I Stockholms län får man endast 18 kvadratmeter för samma peng. Sett till villor är det istället Värmland och därefter Västernorrlands län där man får mest yta för pengarna. Sundsvalls kommun sticker dock ut i statistiken och drar upp snittet i länet.

– Sundsvall har ett stort utbud av kultur, nöje och shopping. Dessutom har ett flertal tunga företaget säte i staden, så som SCA, Telia och Försäkringskassan, vilket resulterat i att det finns gott om arbetstillfällen i kommunen. Faktum är att Sundsvallsregionen är norra Sveriges största arbetsmarknad. Andra dragplåster är närheten till shopping, bra restaurangutbud och inte minst naturen. Allt detta har gjort att det blivit mycket attraktivt att köpa bostad i Sundsvall, säger Jonny Persson, fastighetsmäklare på Svensk Fastighetsförmedling i Sundsvall.

– Framåt ser vi positivt på bostadsåret 2019. Vi har haft en jättebra höst där oktober var vår bästa månad på hela året. Vi har större tryck på visningarna och fler spekulanter är med i budgivningarna. Vi ser inga tecken på någon stagnering, säger Jonny Persson, fastighetsmäklare på Svensk Fastighetsförmedling i Sundsvall.

För ytterligare information, kontakta:
Jonny Persson, franchisetagare och fastighetsmäklare på Svensk Fastighetsförmedling i Sundsvall
Mail: jonny.sundsvall@svenskfast.se
Mobil: 0708 43 26 79
https://www.svenskfast.se/hitta-maklare/sundsvall/

Följ oss gärna på:
www.svenskfast.se
www.mynewsdesk.com
facebook.com/svenskfast
twitter.com/#svenskfast
instagram@svenskfast

Om Svensk Mäklarstatistik AB
Svensk Mäklarstatistik redovisar varje månad den enda aktuella och heltäckande prisstatistiken för bostadsrätter, villor och fritidshus i Sverige. Siffrorna baseras på cirka 80 procent av de bostadsaffärer som genomförs via fastighetsmäklare. Prisinformation hämtas då köpekontrakten skrivs och behöver därför inte invänta lagfartshanteringen som tar 3–4 månader. De kan därför publicera det faktiska marknadsläget och de prisförändringar som sker varje månad utan den eftersläpning som myndigheter och andra aktörer dras med.

Svensk Mäklarstatistik AB ägs av branschorganisationerna Fastighetsmäklarförbundet och Mäklarsamfundet, samt Fastighetsbyrån och Svensk Fastighetsförmedling. 

Om statistiken
Statistiken baseras på överlåtelser av bostadsrätter och villor i Västernorrland gjorda under december 2017 – november 2018. Endast kommuner med minst 50 försäljningar i genomsnitt per år är med i kartläggningen för att statistiskt säkerställa prisförändringar. Statistiken är framtagen av Svensk Mäklarstatistik AB. Ta gärna del av fullständig statistik på www.maklarstatistik.se.

Bilaga

Antal kvadratmeter bostadsrätt för en miljon kronor per kommun (1 år)

Område Antal kvm för
en miljon kr
Snittpris
per kvm
Riket 26 kvm 38 138 kr
Västernorrlands län 74 kvm 13 543 kr
Kommun
Härnösand 152 kvm 6 575 kr
Sundsvall 67 kvm 14 982 kr
Timrå 138 kvm 7 224 kr
Örnsköldsvik 59 kvm 16 916 kr

Antal kvadratmeter villa för en miljon kronor per kommun
(1 år)
Område Antal kvm för
en miljon kr
Snittpris
per kvm
Riket 40 kvm 24 809 kr
Västernorrlands län 71 kvm 14 015 kr
Kommun
Härnösand 90 kvm 11 138 kr
Kramfors 190 kvm 5 257 kr
Sollefteå 204 kvm 4 907 kr
Sundsvall 50 kvm 20 108 kr
Timrå 75 kvm 13 397 kr
Örnsköldsvik 86 kvm 11 676 kr

Svensk Fastighetsförmedling är Sveriges största rikstäckande och oberoende mäklarkedja. Det innebär att vi kan ta tillvara på våra kunders intressen helt utan påverkan från banker eller försäkringsbolag. Vi är experter på den lokala bostadsmarknaden med 230 bobutiker och 1 200 medarbetare runtom i hela landet. Bobutikerna drivs av kedjans 200 delägare och flera år i rad har företaget utsetts till en av Sveriges mest attraktiva arbetsgivare. Under 2017 förmedlade Svensk Fastighetsförmedling cirka 31 000 bostäder till ett värde av 67.6 miljarder kronor. I över 80 år har vi fått folk att känna sig hemma, vilket faktiskt gör oss till landets äldsta mäklarkedja. Det hade vi inte varit utan nöjda kunder. 2018 prisades vi för Bäst på Service i ServiceScore. Svensk Fastighetsförmedling – mäklaren med koll på läget sedan 1937.

Bifogade filer

PDF-dokument

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.