Följ Svensk Fastighetsförmedling

Ny undersökning visar: Så vill svenskarna bo i framtiden

Pressmeddelande   •   Jul 04, 2017 10:30 CEST

Ett hem som städar och dammar sig själv och tvättstugor som tvättar, stryker och viker kläder automatiskt. Det är de tekniska funktioner som svenskarna vill ha i sitt hem i framtiden. Var femte svensk vill dessutom ha ett kylskåp som beställer hem mat och dryck när det är slut. Samtidigt tror svenskarna att självförsörjande hem, kollektivboenden och tillfälliga boenden så som containerbostäder kommer bli vanligare boendeformer i framtiden. Det visar Svensk Fastighetsförmedlings Trendrapport 2017 som presenteras i Almedalen.

För femte året presenterar Svensk Fastighetsförmedling Trendrapporten, en riksrepresentativ undersökning av Kantar Sifo där svenskarna gett sin syn på framtidens boende. I år har över 2 300 personer svarat på frågor rörande ekonomi, bostadsbyte och inredning. Årets resultat visar att det finns en önskan om tekniska funktioner som underlättar hem- och hushållsarbetet i framtiden. Högst upp på svenskarnas önskelista står ett hem som städar och dammar sig själv, följt av en tvättstuga som tvättar, stryker och viker kläder automatiskt. Ett kylskåp som beställer hem mat av sig själv är också populärt. 20 procent uppger nämligen att det är en teknisk funktion som de skulle vilja ha i sina framtida bostäder.

– Vi är glada och stolta över att på nytt presentera Trendrapporten som är en vägvisare för hur bostadsmarknaden kommer att se ut i framtiden. Vi ser tydligt att digitaliseringen präglar hur vi bor och vill bo. Det blir allt vanligare att styra hemmets energiförbrukning, hushållsmaskiner och temperatur med hjälp av sin smartphone. Den tekniska och digitala utvecklingen går dock snabbare än någonsin tidigare och om bara några år tror jag att våra hem kommer att vara ännu smartare och även mer hållbara, säger Tanja Ilic, vd på Svensk Fastighetsförmedling.

Framtidens boendeformer
När svenskarna spår vilka boendeformer som kommer bli vanligare i framtiden hamnar självförsörjande hem med egen odling högst upp på listan. Unga i åldern 18 till 29 år är de som mest tror på denna typ av bostäder. 46 procent av de unga uppger detta medan motsvarande siffra bland äldre mellan 50 till 65 år endast är 32 procent. Tillfälliga boenden som containerbostäder, kollektivboenden och all inclusive-bostäder är också boendeformer som svenskarna tror starkt på.

Här kan du läsa rapporten i sin helhet: 
https://issuu.com/kickierkers/docs/svenskfast_trendrapport2017

Om Trendrapporten 2017
Trendrapporten 2017 är genomförd under maj 2017 i form av en webbenkät via undersökningsföretaget Kantar Sifo. 2 332 personer mellan 18 till 65 år deltog i undersökningen som är statistiskt säkerställd och riksrepresentativ. För att säkerställa att basen av respondenter även är representativ nedbrutet per län har vi valt att utöka antalet intervjuer.


Bilaga

Vilken teknisk funktion skulle du vilja att ditt hem har i framtiden?

Totalt
Ett hem som städar och dammar sig själv 58 %
En tvättstuga som tvättar, stryker och viker kläder automatiskt 36 %
Mobila robotar som hjälper till med städning och matlagning 27 %
Bevattningssystem för trädgård och krukväxter 24 %
Mäta energiförbrukning 24 %
Styra all teknik och belysning via mobilen 24 %
Kylskåp som automatiskt beställer hem mat och dryck när det är slut 20 %
Styra lås och larm på distans 19 %
Styra och övervaka temperatur och fukt 19 %
Starta hemelektronik på distans, ex. kaffebryggare, diskmaskin 13 %
Byta färger på väggar, golv och tak med ett knapptryck 12 %
Byta planlösning med ett knapptryck 10 %
Hologram-TV på vardagsrumsbordet 8 %
En garderob som väljer vad du ska ha på dig 7 %
Väggar och möbler som byter färg/mönster efter humör 6 %
Ingen av ovanstående 5 %
Tveksam, vet ej 4 %


Vilken av följande 
boendeformer tror du kommer att bli vanligare i framtiden?

Totalt
Självförsörjande hem med ex. egen odling och spannmål 39 %
Tillfälliga boenden, ex. containerbostäder 30 %
All inclusive-bostäder med ex. kemtvätt och kock 26 %
Kollektivboende med delat kök och badrum 26 %
Hotellboende med reception, spa och room service 21 %
Flytande hem som ex. husbåt 12 %
Tveksam, vet ej 21 %

Svensk Fastighetsförmedling är Sveriges största rikstäckande och oberoende mäklarkedja. Det innebär att vi kan ta tillvara på våra kunders intressen helt utan påverkan från banker eller försäkringsbolag. Vi är experter på den lokala bostadsmarknaden med 230 bobutiker och 1 200 medarbetare runtom i hela landet. Bobutikerna drivs av kedjans 200 delägare och flera år i rad har företaget utsetts till en av Sveriges mest attraktiva arbetsgivare. Under 2016 förmedlade Svensk Fastighetsförmedling cirka 30 000 bostäder till ett värde av 62 miljarder kronor. Sedan 1937 har vi fått folk att känna sig hemma, vilket faktiskt gör oss till landets äldsta mäklarkedja. Det hade vi inte varit utan nöjda kunder. 2016 prisades vi för Bäst på Service i ServiceScore. Svensk Fastighetsförmedling – mäklaren med koll på läget.

Bifogade filer

PDF-dokument

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.