Följ Svensk Fastighetsförmedling

Pressmeddelande: 156 kvm villa i Härnösand till samma pris som 21 kvm villa på Lidingö

Pressmeddelande   •   Dec 03, 2012 16:48 CET

I en helt unik kartläggning har Svensk Fastighetsförmedling tagit reda på hur många kvm bostad man får för en miljon kronor på olika orter i landet. Minst antal kvm villa får man på Lidingö där en miljon kronor endast ger 21 kvm villa. Mest för pengarna får man i Härnösand i Västernorrlands län, där en miljon kronor ger 156 kvm villa. Även när det gäller bostadsrätter är Härnösand mest förmånligt. Här ger en miljon kronor hela 374 kvm bostadsrätt medan motsvarande siffra i Stockholm endast är 22 kvm.

Svensk Fastighetsförmedling har analyserat Mäklarstatistiks siffror över de genomsnittliga kvadratmeterpriserna i Sverige under de senaste tolv månaderna för både villor och bostadsrätter. Med hjälp av dessa presenteras idag helt färska topplistor med de städer där man får mest respektive minst antal kvadratmeter villa och bostadsrätt för en miljon kronor.

Mest antal kvm villa, hela 156 kvm, får husköparen i Härnösand. Precis efter Härnösand med samma antal kvm för en miljon men med något högre genomsnittspris per kvm (6 402 kr/kvm jämfört med 6 392 kr/kvm) hittar vi Nybro. Tredje plats intas av Hedemora där en miljon kronor ger 155 kvm villa. Därefter kommer Kristinehamn med 145 kvm, följt av Forshaga med 144 kvm villa för en miljon kronor.

Stockholmsområdet dominerar topplistan över de orter där en miljon kronor ger minst antal kvm villa. I både Lidingö och Danderyd ger en miljon kronor endast 21 kvm. I Stockholms kommun samt i Nacka får man 26 kvm villa för en miljon kronor medan köpare i Sollentuna kan räkna hem 31 kvm för sin miljon. Den första staden utanför Storstockholm är Göteborg där en miljon kronor ger 35 kvm villa. Därmed hamnar Göteborg på nionde plats.

– En trend som kommer och går är att bosätta sig i en mindre stad och pendla till arbetet i en större stad alternativt flytta från storstan för gott. Vår jämförelse visar att det finns många kvadratmeter att tjäna på detta, oavsett om du bor i villa eller bostadsrätt, säger Peeter Pütsep, vd på Svensk Fastighetsförmedling.

En miljon kronor ger 17 gånger mer bostadsrätt i Härnösand än i Stockholm
I Svensk Fastighetsförmedlings nya jämförelse har även bostadsrätter analyserats. Det visar sig att Härnösand är den stad som även ger mest antal kvm bostadsrätt. En miljon kronor ger nämligen hela 374 kvm bostadsrätt vilket är 17 gånger mer än i Stockholm som är den stad där en miljon kronor ger minst – endast 22 kvm.

Näst mest för en miljon kronor får man i Karlskoga (305 kvm) och på tredje plats hamnar Boden med 246 kvm bostadsrätt för en miljon kronor. Näst minst för en miljon kronor får man i Danderyd (27 kvm) följt av Sundbyberg (28 kvm).

Se bifogad pdf för de tio orter där man får minst respektive mest antal kvadratmeter boyta villa och bostadsrätt.


För ytterligare information kontakta:
Bessie Wedholm, presschef Svensk Fastighetsförmedling
Telefon: 0702-98 38 01
E-post: bessie.wedholm@svenskfast.se

Om sammanställningen
Sammanställningen baseras på genomsnittligt försäljningspris per kvadratmeter under de senaste tolv månaderna (november 2011 till och med oktober 2012). De städer som haft över 100 försäljningar under de senaste tolv månaderna har tagits med i jämförelsen. Siffrorna är hämtade från Svensk Mäklarstatistik AB.

Svensk Fastighetsförmedling är en av de ledande fastighetsmäklarkedjorna i Sverige och ingår i bank- och finanskoncernen DnB. Kedjan har idag över 1 200 medarbetare fördelade på cirka 230 bobutiker runt om i Sverige. Bobutikerna drivs av våra 160 franchisetagare. Under 2011 förmedlade Svensk Fastighetsförmedling drygt 30 000 villor, fritidshus och bostadsrätter samt kommersiella fastigheter, rörelser och lantbruk till ett förmedlingsvärde av drygt 45 miljarder kronor. Läs mer på www.svenskfast.se.

Bifogade filer

PDF-dokument