Följ Svensk Fastighetsförmedling

Priser på bostadsrätter i Dalarna kraftigt uppåt

Pressmeddelande   •   Okt 14, 2014 13:00 CEST

Bostadsmarknaden i Dalarna är på uppgång. Det senaste året har bostadsrättspriserna i länet stigit med hela 16 procent. De senaste tre månaderna är ökningen 7 procent. Även villapriserna har gått upp under en tolvmånadersperiod. Ökningen landar på 7 procent, även om de under de senaste tre månaderna bjöd på en marginell prisnedgång. Det visar nya siffror från Mäklarstatistik som Svensk Fastighetsförmedling tagit del av.

I Dalarnas största kommun Falun har prisuppgången varit markant. Under det gångna året har priserna på bostadsrätter gått upp med hela 21 procent och bara sett till den senaste tremånadersperioden landar ökningen på 9 procent. Villamarknaden i Falun bjuder även den på plussiffror. De senaste tolv månaderna har prisutvecklingen gått stadigt uppåt och landar på plus 9 procent. 

– Det är bra fart på bostadsmarknaden i Falun. Vi har en attraktiv kommun dit allt fler väljer att söka sig, vilket har bidragit till längre köer på hyresrättsmarknaden. Det i kombination med låga räntor har resulterat i att priserna på såväl bostadsrätter som villor gått rakt uppåt den senaste tiden. Vi har även noterat att det blivit allt mer populärt på sistone att köpare vill ha egna visningar och lägga bud före andra spekulanter. Det är ett tydligt tecken på en marknad som präglas av många intressenter, men för få bostäder som är till salu, säger Joakim Folkesson, franchisetagare och fastighetsmäklare i Falun.

I Borlänge är det framför allt villamarknaden som går som på räls. Under det gångna året har priserna ökat med 12 procent och under de senaste tre månaderna med 4 procent. Även om bostadsrättspriserna i kommunen var oförändrade under den gångna tremånadersperioden, har de stigit med hela 12 procent sett till det gångna året.

 – Borlänge är en tillväxtkommun och har expanderat kraftigt de senaste åren. Ikeas etablering och det nya handelscentrumet har bidragit till en framtidstro och inflyttningsvåg. Det sistnämnda har kommunen inte riktigt kunnat matcha, det har varit ett lågt bostadsbyggande av nyproduktionsbostäder och därmed ingen balans mellan efterfråga och tillgång. Det råder ett lågt utbud på bostadsmarknaden och vi ser därför att priserna ökar på både villor och bostadsrätter. Detta sker även i kranskommunerna, dit allt fler just nu söker sig, säger Kjell Björklund, franchisetagare och fastighetsmäklare i Borlänge.

Prisstatistik BOSTADSRÄTT – utveckling över 3 och 12 månader*

Prisutveckling 3 månader

Prisutveckling 12 månader

Riket

+/– 0 %

+ 6 %

Dalarnas län

+ 7 %

+ 16 %

Falun kommun

+ 9 %

+ 21 %

Borlänge kommun

+/– 0 %

+ 12 %

*Statistiken för Dalarnas län baseras på försäljningen av 267 bostadsrätter under juli 2014 – september 2014. Tremånaderssiffran är en jämförelse med april 2014 – juni 2014, tolvmånaderssiffran med juli 2013 – september 2013.

Prisstatistik VILLA – utveckling över 3 och 12 månader*

Prisutveckling 3 månader

Prisutveckling 12 månader

Riket

+ 1 %

+ 7 %

Dalarnas län

– 1 %

+ 7 %

Falun kommun

+ 1 %

+ 9 %

Borlänge kommun

+ 4 %

+ 12 %

*Statistiken för Dalarnas län baseras på försäljningen av 340 villor juli 2014 – september 2014. Tremånaderssiffran är en jämförelse med april 2014 – juni 2014, tolvmånaderssiffran med juli 2013 – september 2013.  Prisutvecklingen för villor baseras på K/T-talet (Köpesumman/Taxeringsvärdet). 


För ytterligare information, kontakta:

Joakim Folkesson, franchisetagare och fastighetsmäklare i Falun
Mail: joakim.folkesson@svenskfast.se
Mobil: 0702-79 80 12

Kjell Björklund, franchisetagare och fastighetsmäklare i Borlänge
Mail: kjell.borlange@svenskfast.se
Mobil: 0703-32 98 48 

Följ oss gärna på: 
www.svenskfast.se
www.mynewsdesk.com
facebook.com/svenskfast
twitter.com/#svenskfast
instagram@svenskfast

Svensk Fastighetsförmedling är en av de ledande fastighetsmäklarkedjorna i Sverige och ingår i Swedbank Franchise. Kedjan har idag 1 200 medarbetare fördelade på cirka 230 bobutiker runt om i Sverige. Bobutikerna drivs av kedjans 160 franchisetagare. Under 2013 förmedlade Svensk Fastighetsförmedling 29 500 villor, fritidshus och bostadsrätter samt kommersiella fastigheter, rörelser och lantbruk till ett förmedlingsvärde av 50 miljarder kronor.

2013 placerar sig åter igen Svensk Fastighetsförmedling i toppskiktet med en tredje plats i employer branding-företaget Universums årliga undersökning ”Sveriges bästa arbetsgivare”. I Sveriges bästa arbetsgivare är det företagets egna medarbetare som betygsätter sin arbetsgivare.
Läs mer på svenskfast.se.

Bifogade filer

PDF-dokument