Följ Svensk Fastighetsförmedling

Priserna fortsätter att stiga på länets bostäder

Pressmeddelande   •   Mar 14, 2016 13:01 CET

Priserna på bostadsmarknaden i Västmanland fortsätter att öka och främst är det villapriserna som stigit. Under den senaste tolvmånadersperioden steg villapriserna i länet med hela 13 procent och genomsnittspriset för en villa är nu för första gången över 2,1 miljoner kronor. Länets bostadsrätter steg under samma period med 12 procent och medelpriset på en bostadsrätt ligger på drygt 1,1 miljoner kronor. Det avslöjar nya siffror från Mäklarstatistik som Svensk Fastighetsförmedling har tagit del av.

Svensk Fastighetsförmedlings lokala mäklare analyserar prisutvecklingen i länet:
– En av anledningarna till att villapriserna ökat är det korta avståndet mellan Västerås och Stockholm och att prisskillnaden mellan dem fortfarande är stor. Allt fler intresserar sig därför för kommunen. Om man ser man till den extrema prisökningen i Hallstahammar beror det med största sannolikhet på att bostadspriserna i Västerås varit för höga och att potentiella köpare därför letar sig vidare till kringliggande kommuner. Utbudet av villor är dessutom lågt vilket skapar ett enormt tryck på de bostäder som väl läggs ut till försäljning. Vi kan också se att de som redan bor i villa avvaktar med att sälja för att de har svårt att hitta något att byta till och det är framför allt äldre som drabbas, menar Robert Olsson, fastighetsmäklare på Svensk Fastighetsförmedling i Västerås.

– Det finns en stor brist på bostäder i Västerås kommun och trots att bostadspriserna steg förra året kommer vi att få se en fortsatt ökning även i år. Däremot har det nu börjat byggas både fler bostadsrätter och villor, men jag har svårt att se hur det ska kunna täcka den stora inflyttningen till kommunen, säger Robert Olsson, fastighetsmäklare på Svensk Fastighetsförmedling i Västerås.

Prisstatistik BOSTADSRÄTT

3 månader 12 månader Medelpris
Riket ± 0 % + 14 % 2 304 000 kr
Västmanlands län + 1 % + 12 % 1 116 000 kr
Västerås kommun + 5 % + 16 % 1 299 000 kr
Prisstatistik VILLA
3 månader 12 månader Medelpris
Riket + 1 % + 10 % 2 746 000 kr
Västmanlands län + 1 % + 13 % 2 108 000 kr
Västerås kommun ± 0 % + 12 % 3 124 000 kr
Hallstahammar kommun + 10 % + 18 % 1 778 000 kr

Om statistiken
Priserna på bostadsrätter i Västmanlands län baseras på försäljningen av 509 bostadsrätter under december 2015 – februari 2016. Tremånaderssiffran är en jämförelse med september 2015 – november 2015, tolvmånaderssiffran med december 2014 – februari 2015. Medelpriset är beräknat på överlåtelser gjorda under december 2015 till och med februari 2016.

Priserna på villor i Västmanlands län baseras på försäljningen av 297 villor under december 2015 – februari 2016. Tremånaderssiffran är en jämförelse medseptember 2015 – november 2015, tolvmånaderssiffran med december 2014 – februari 2015. Prisutvecklingen för villor baseras på K/T-talet (Köpesumman/Taxeringsvärdet). Medelpriset för en villa är beräknat på överlåtelser gjorda under december 2015 – februari 2016. Rikssiffrorna för villor och bostadsrätter beräknas som ett vägt genomsnitt för de underliggande storstadsområdena och övriga riket.

För ytterligare information, kontakta:
Robert Olsson, franchisetagare och fastighetsmäklare på Svensk Fastighetsförmedling i Västerås
Mail: Robert.olsson@svenskfast.se
Mobil: 021-10 38 34www.svenskfast.se/vasteras

Ta gärna del av fullständig statistik på www.maklarstatistik.se

Följ oss gärna på:
www.svenskfast.se
www.mynewsdesk.com
facebook.com/svenskfast
twitter.com/#svenskfast
instagram@svenskfast

Om Svensk Mäklarstatistik AB
Svensk Mäklarstatistik redovisar varje månad den enda aktuella och heltäckande prisstatistiken för bostadsrätter, villor och fritidshus i Sverige. Siffrorna baseras på cirka 80 procent av de bostadsaffärer som genomförs via fastighetsmäklare. Prisinformation hämtas då köpekontrakten skrivs och behöver därför inte invänta lagfartshanteringen som tar 3-4 månader. Vi kan därför publicera det faktiska marknadsläget och de prisförändringar som sker varje månad utan den eftersläpning som myndigheter och andra aktörer dras med.

Svensk Mäklarstatistik AB ägs av Hemnet HNS AB som i sin tur ägs av branschorganisationerna Fastighetsmäklarförbundet och Mäklarsamfundet, samt Fastighetsbyrån och Svensk Fastighetsförmedling.

Om Svensk Fastighetsförmedling
Svensk Fastighetsförmedling är en av de ledande fastighetsmäklarkedjorna i Sverige. Kedjan har 1 200 medarbetare fördelade på cirka 230 bobutiker runt om i Sverige. Bobutikerna drivs av kedjans 200 franchisetagare som också är ägare av bolaget. Under 2015 förmedlade Svensk Fastighetsförmedling mer än 35 000 villor, fritidshus och bostadsrätter samt kommersiella fastigheter, rörelser och lantbruk till ett sammanlagt värde av 65 miljarder kronor.

2015 placerade sig Svensk Fastighetsförmedling återigen i toppskiktet med en fjärde plats i employer branding-företaget Universums årliga undersökning ”Sveriges bästa arbetsgivare”. I undersökningen är det företagets egna medarbetare som betygsätter sin arbetsgivare.

Bifogade filer

PDF-dokument