Följ Svensk Fastighetsförmedling

Prisökningen på Blekinges villor i topp bland landets alla län

Pressmeddelande   •   Apr 16, 2015 11:25 CEST

Bostadspriserna i Blekinge län är på ordentlig uppgång. Under den senaste tremånadersperioden har priserna på villor i länet ökat med 4 procent, och under det gångna året med hela 15 procent. Detta gör att Blekinges villor, tillsammans med de i Stockholms och Västernorrlands län, ökar mest i landet. Bostadsrätterna i länet hade en prisökning med 9 procent den gångna tolvmånadersperioden. Under årets första kvartal minskade dock priserna med 1 procent. Det visar nya siffror från Mäklarstatistik som Svensk Fastighetsförmedling tagit del av.

Även i Blekinge läns största kommun Karlskrona syns en markant ökning av villapriserna. Under det senaste året har priserna på villor nämligen stigit med 13 procent i kommunen, och bara under årets tre första månader med hela 6 procent. På bostadsrättssidan har priserna under samma period ökat med 2 procent respektive hela 9 procent. Medelpriset på en bostadsrätt i Karlskrona kommun är nu drygt 970 000 eller 13 500 kronor per kvadratmeter boyta. Medelvillan i Karlskrona kostar nu närmare 1,8 miljoner kronor.

– Vi kan konstatera att det har byggts alldeles för lite nya bostäder de senaste åren. Samtidigt är det en mycket stor brist på attraktiva lägen, både vad gäller bostadsrätter och villor. Den senaste månaden har vi märkt en ökat intresse för köp av tomter för nyproduktion av villor under 2016, vilket är en väldigt bra signal för bostadsmarknaden. De som köper tomterna bor ofta i en bostadsrätt eller villa, vilket i sin tur skapar rörlighet på marknaden. Framåt tror jag på en balanserad prisuppgång vad gäller bostadsrätter, villor och fritidshus. Blekinge är trots allt Sveriges trädgård och fler och fler upptäcker länet, säger Håkan Hellström, franchisetagare på Svensk Fastighetsförmedling i Karlskrona.

Prisstatistik BOSTADSRÄTT – utveckling över 3 och 12 månader*

Prisutveckling 3 månader Prisutveckling 12 månader
Riket + 8 % + 14 %
Blekinge län – 1 % + 9 %
Karlskrona kommun + 2 % + 9 %
Karlshamn kommun – 12 %
*Statistiken för Blekinge län baseras på försäljningen av 121 bostadsrätter under januari 2015 – mars 2015. Tremånaderssiffran är en jämförelse med oktober 2014 – december 2014, tolvmånaderssiffran med januari 2014 – mars 2014.

Prisstatistik VILLA – utveckling över 3 och 12 månader*
Prisutveckling 3 månader Prisutveckling 12 månader
Riket + 5 % + 11 %
Blekinge län + 4 % + 15 %
Karlskrona kommun + 6 % + 13 %
Karlshamn kommun + 2 % + 18 %
Ronneby kommun + 5 % + 19 %
Sölvesborg kommun + 2 %

*Statistiken för Blekinge län baseras på försäljningen av 176 villor under januari 2015 – mars 2015.Tremånaderssiffran är en jämförelse med oktober 2014 – december 2014, tolvmånaderssiffran med januari 2014 – mars 2014.Prisutvecklingen för villor baseras på K/T-talet (Köpesumman/Taxeringsvärdet).


För ytterligare information, kontakta:
Håkan Hellström, franchisetagare och fastighetsmäklare på Svensk Fastighetsförmedling i Karlskrona
Mail: hakan.hellstrom@svenskfast.se
Mobil: 0705-49 49 63

Ta gärna del av fullständig statistik på www.maklarstatistik.se

Följ oss gärna på:
www.svenskfast.se
www.mynewsdesk.com
facebook.com/svenskfast
twitter.com/#svenskfast
instagram@svenskfast

Om Svensk Mäklarstatistik AB
Svensk Mäklarstatistik redovisar varje månad den enda aktuella och heltäckande prisstatistiken för bostadsrätter, villor och fritidshus i Sverige. Siffrorna baseras på cirka 80 procent av de bostadsaffärer som genomförs via fastighetsmäklare. Prisinformation hämtas då köpekontrakten skrivs och behöver därför inte invänta lagfartshanteringen som tar 3-4 månader. Vi kan därför publicera det faktiska marknadsläget och de prisförändringar som sker varje månad utan den eftersläpning som myndigheter och andra aktörer dras med.

Svensk Mäklarstatistik AB ägs av Hemnet HNS AB som i sin tur ägs av branschorganisationerna Fastighetsmäklarförbundet och Mäklarsamfundet, samt Fastighetsbyrån och Svensk Fastighetsförmedling.

Svensk Fastighetsförmedling är en av de ledande fastighetsmäklarkedjorna i Sverige. Kedjan har 1 200 medarbetare fördelade på cirka 230 bobutiker runt om i Sverige. Bobutikerna drivs av kedjans 200 franchisetagare. Under 2014 förmedlade Svensk Fastighetsförmedling mer än 30 000 villor, fritidshus och bostadsrätter samt kommersiella fastigheter, rörelser och lantbruk till ett sammanlagt värde av 54 miljarder kronor.

2014 placerade sig Svensk Fastighetsförmedling återigen i toppskiktet med en fjärde plats i employer branding-företaget Universums årliga undersökning ”Sveriges bästa arbetsgivare”. I undersökningen är det företagets egna medarbetare som betygsätter sin arbets­givare.
Läs mer på svenskfast.se

Bifogade filer

PDF-dokument

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.