Följ Svensk Fastighetsförmedling

Rejält uppåt på bostadsmarknaden i Dalarna

Pressmeddelande   •   Feb 13, 2015 11:25 CET

Priserna på bostadsmarknaden i Dalarna fortsätter att stiga kraftigt. Priserna på bostadsrätter i länet har under den senaste tolvmånadersperioden stigit med hela 20 procent och villorna med 10 procent, vilket är mer än riksgenomsnittet. Även under de senaste tre månaderna har priserna för bostadsrätter och villor fortsatt uppåt och stigit med 1 procent respektive 2 procent. Det visar nya siffror från Mäklarstatistik som Svensk Fastighetsförmedling tagit del av.

De största kommunerna i länet uppvisar en bostadsmarknad på riktig frammarsch. I Borlänge steg bostadsrättspriserna bara under de senaste tre månaderna med 8 procent. Detta kan jämföras med riket i stort där priserna under samma period stått stilla. Sett till de senaste 12 månaderna har priserna för bostadsrätter i kommunen ökat med hela 20 procent. Villapriserna visar också på positiva siffror med en 13-procenting ökning för det senaste året och hela 6 procent under de senaste 3 månaderna.

–Vi har länge känt av ett högt tryck på bostadsmarknaden i Borlänge tack vare att kommunen är attraktiv. Kommunen har en hög sysselsättningsgrad och arbetsmarknaden är stabil och expansiv. Det är samtidigt stor brist på bostäder, så köparna slåss om det som väl kommer ut på marknaden. Storstadstrenden att man som köpare vill försöka göra affär innan den officiella visningen har spridit sig även hit. För oss är bra genomförda visningar jätteviktiga och enda sättet att vara säker på att affären görs till ett riktigt marknadspris. Normalt ger vi säljarna rådet att avvakta tills visningen varit innan man accepterar några bud, säger Kjell Björklund, franchisetagare och fastighetsmäklare i Borlänge.

Det råder högtryck även i Falun kommun. Under de senaste 12 månaderna har priserna för både bostadsrätter och villor stigit med hela 27 procent, vilket är mest i länet. Jämförelsevis ökade priserna för både bostadsrätter och villor i riket med 9 procent under samma tid. Bara sett till de senaste tre månaderna landar prisökningen på bostadsrätter i Falun på 9 procent och villor på 6 procent.

–Den främsta anledningen till att prisökningen är så kraftig, är att det finns alldeles för få bostäder att välja på för köparna. Det är dessutom svårt att få tag i hyresrätter och billigare att bo i en bostadsrätt, med dagens låga räntor. Det låga utbudet och den stora efterfrågan driver priserna uppåt. Även vi tycker det är bäst och mest rättvist om försäljningsprocessen får ha sin normala gång. Jag tror att 2015 kommer att se i stort sett likadant ut som förra året, förutsatt att inte ränteläget eller kraven på amortering förändras kraftigt, säger Joakim Folkesson, franchisetagare och fastighetsmäklare i Falun.


Prisstatistik BOSTADSRÄTT – utveckling över 3 och 12 månader*

Prisutveckling 3 månader Prisutveckling 12 månader
Riket +/– 0 % + 9 %
Dalarnas län + 1 % + 20 %
Borlänge kommun + 8 % + 20 %
Falun kommun + 9 % + 27 %
*Statistiken för Dalarnas län baseras på försäljningen av 223 bostadsrätter under november 2014 – januari 2015. Tremånaderssiffran är en jämförelse med augusti 2014 – oktober 2014, tolvmånaderssiffran med november 2013 – januari 2014.

Prisstatistik VILLA – utveckling över 3 och 12 månader*
Prisutveckling 3 månader Prisutveckling 12 månader
Riket + 1 % + 9 %
Dalarnas län + 2 % + 10 %
Borlänge kommun + 6 % + 13 %
Falun kommun + 6 % + 27 %

*Statistiken för Dalarnas län baseras på försäljningen av 238 villor november 2014 – januari 2015.Tremånaderssiffran är en jämförelse med augusti 2014 – oktober 2014, tolvmånaderssiffran med november 2013 – januari 2014. Prisutvecklingen för villor baseras på K/T-talet (Köpesumman/Taxeringsvärdet).


För ytterligare information, kontakta:
Kjell Björklund, franchisetagare och fastighetsmäklare på Svensk Fastighetsförmedling i Borlänge
Mail: kjell.borlange@svenskfast.se
Mobil:0703-32 98 48

Joakim Folkesson, franchisetagare och fastighetsmäklare på Svensk Fastighetsförmedling i Falun
Mail: joakim.folkesson@svenskfast.se
Mobil:0702-79 80 12

Ta gärna del av fullständig statistik på www.maklarstatistik.se

Följ oss gärna på:
www.svenskfast.se
www.mynewsdesk.com
facebook.com/svenskfast
twitter.com/#svenskfast
instagram@svenskfast

Om Svensk Mäklarstatistik AB
Svensk Mäklarstatistik redovisar varje månad den enda aktuella och heltäckande prisstatistiken för bostadsrätter, villor och fritidshus i Sverige. Siffrorna baseras på cirka 80 procent av de bostadsaffärer som genomförs via fastighetsmäklare. Prisinformation hämtas då köpekontrakten skrivs och behöver därför inte invänta lagfartshanteringen som tar 3-4 månader. Vi kan därför publicera det faktiska marknadsläget och de prisförändringar som sker varje månad utan den eftersläpning som myndigheter och andra aktörer dras med.

Svensk Mäklarstatistik AB ägs av Hemnet HNS AB som i sin tur ägs till lika delar av branschorganisationerna Fastighetsmäklarförbundet och Mäklarsamfundet, samt Fastighetsbyrån och Svensk Fastighetsförmedling.

Svensk Fastighetsförmedling är en av de ledande fastighetsmäklarkedjorna i Sverige. Kedjan har 1 200 medarbetare fördelade på cirka 230 bobutiker runt om i Sverige. Bobutikerna drivs av kedjans 200 franchisetagare. Under 2014 förmedlade Svensk Fastighetsförmedling mer än 30 000 villor, fritidshus och bostadsrätter samt kommersiella fastigheter, rörelser och lantbruk till ett sammanlagt värde av 54 miljarder kronor.

2014 placerade sig Svensk Fastighetsförmedling återigen i toppskiktet med en fjärde plats i employer branding-företaget Universums årliga undersökning ”Sveriges bästa arbetsgivare”. I undersökningen är det företagets egna medarbetare som betygsätter sin arbets­givare.
Läs mer på svenskfast.se

Bifogade filer

PDF-dokument